Uutiset

Työkoneet

Työkaluja bioenergian tekoon

Maamme hallituksen julkistaman energiastrategian mukaan metsähakkeen käyttötavoitteeksi vuonna 2020 on asetettu 12 miljoonaa kuutiometriä. Arvioiden mukaan tällä hetkellä energiatuotantoon käytetään metsähaketta noin neljä miljoonaa kuutiota, eli kymmenessä vuodessa määrän tulisi kolminkertaistua.

Haketusmäärien kolminkertaistumisen myötä tarvitaan myös aikaisempaa enemmän hakkurikalustoa ja henkilöstöä. Vimelco Oy esitteli suomalaisyrittäjille haketustyöhön soveltuvaa uusinta tekniikkaa, joka saapui paikalle Itävallasta, Komptech GmbH:n tehtaalta.

Komptech on yksi Euroopan suurimmista jäte- ja kierrätysteollisuuden murskaimien, seulojen ja vastaavien käsittelylaitteiden valmistajista ja kokonaisten käsittelylaitosten toimittajista. Tuotevalikoimaa täydennetään nyt metsähakkeen tuotantoon soveltuvalla autoalustaisella CHIPPO 5000 CD rumpuhakkurilla.

Energiaa risuista ja runkopuusta

CHIPPO-sarjan esikoinen, traktorivetoinen CHIPPO 500 näki päivänvalon jo viime vuonna. Samaa, luotettavaksi todettua peruskonseptia hyödynnetään myös nyt esiteltävässä autoalustaisessa mallissa.

Kahden haketusnopeuden ansiosta CHIPPO 5000 CD soveltuu oksien ohella myös runkopuun haketukseen. Syöttö on tehokasta oksien läpimitasta riippumatta, koska hakkurin esipuristavassa syötössä käytetään sivusyöttörullien ohella kahta yläsyöttörullaa.

MAN-alustalle rakennettu mobiilihakkuri saa kaiken käyttövoimansa auton 480 hevosvoiman moottorista erityisjakolaitteen kautta. Kuluvan vuoden aikana markkinoille tuodaan myös omalla, Caterpillarin voimanlähteellä varustetut mallit 5000 C ja 7000 C. Lisävarusteeksi puhaltimen rinnalle voidaan lopputuotteen poistoon valita myös hakkeen laadun säilyttävä kuljetin. Puhaltimen säädettävän tehon ansiosta tuote voidaan ajaa tarkasti haluttuun kohteeseen ja kuormatilan täyttymistä voidaan seurata puhaltimessa sijaitsevan kameran avulla.

Ainakin tuotannon alkuvaiheessa Komptech haluaa taata hakkurin toimintavarmuuden rakentamalla koko paketin omissa tiloissaan Itävallassa. Aluemyyntipäällikkö Christian Kulmerin mukaan CHIPPO-mobiilihakkuri on kehitetty yhteistyössä MAN:n ja nosturivalmistaja Epsilonin kanssa, joten ainakin aluksi asiakkaille myydään näiden merkkien ympärille koottua valmista pakettia.

– Saksalainen Maurer tekee ohjaamon ja vaihteiston muutostyöt, jonka jälkeen alusta tuodaan Komptechin tehtaalle Itävaltaan hakkurin ja nosturin asennusta varten, selventää Kulmer kokoonpanoprosessia.

Kannoissakin on energiaa

Muun muassa kantojen, rakennusjätteen ja esikäsitellyn muovin murskaukseen löytyy oikeat työkalut Komptechin CRAMBO-mallistosta. Vimelcon esittelykiertueella oli mukana malliston lippulaiva, CRAMBO 6000, jonka tuntikapasiteetti yltää materiaalista ja murskauskarkeudesta riippuen jopa 120 tonniin saakka.

CRAMBO-malliston murskaimet voidaan asentaa niin vaihtolavajuoksuille, teloille kuin kolmiakselisen keskiakseliperävaunun päälle. Erikoismalli CRAMBO FOREST on asennettu puoliperävaunuun, jonka niskaan on nostettu myös syötöstä huolehtiva nosturi. Hidasnopeuksiset ruuvimaiset murskaintelat yhdessä helposti vaihdettavien terien kanssa ehkäisevät hienojakeen ja melun sekä ennen kaikkea epäpuhtauksien aiheuttamien vahinkojen syntymistä. Palakoon säätely hoidetaan helposti vaihdettavien seulakorien avulla. Valikoimassa on useita seulakoreja 80-300 millin silmäkoon välillä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi