Uutiset

Työkoneet

Tiina Vainion koneet – nyt Helsingissä

Viime vuoden loppusyksystä taitelija Tiina Vainio pystytti ”Ihanat koneet” näyttelynsä Turkuun (Konepörssi 10/2012). Nyt Tiinan ainutlaatuisiin taideteoksiin pääsee tutustumaan toukokuun lopusta lähtien Helsingissä, Galleria Brondassa (30.5.-28.6.). Esillä on niin suurikokoisia maalauksia maarakennuskoneista kuin pienemmistä osista koostuvia teossarjoja. Koneiden lisäksi erilaiset työkalut ovat Tiinalle inspiraation lähteenä.

Innostus suuriin koneisiin alkoi, kun Tiina näki omalta parvekkeeltaan purkutyömaalla ahertavat kaivukoneet betonia nakertamassa. Nämä purkukoneet taiteilija sitten ikuisti kankaalle naisellisin vedoin sekä värein. Kovan raudan ja  pehmeiden värien liitosta syntyi jotain ainutkertaista. Ihmisen ja koneen liitto kiehtookin Vainion mieltä yhä edelleen.

Tulevassa näyttelyssä 30.5.-28.6. on esillä jo Turussakin olleita maalauksia, mutta myös uutta materiaalia.

Kuvan ”Valtava pora” sopisi vaikka Sandvikin pääkonttorin aulaa koristamaan.

Näyttelyyn liittyy myös kirjanen, johon Vainio on haastatellut kahta maarakennusalan ammattilaista sekä yhtä kotiverstaan amatööriä työkalujensa keskellä. Vainio on saanut haastatteluihinsa sisällytettyä asioita, joita ei ehkä ammattilehtien haastatteluissa käsitellä.

”Työmaalla tietty arvohierarkia menee sen mukaan, kuinka isoa konetta ajaa. Isomman koneen ajaja on usein myös kokeneempi ja sanoo, mihin pienemmän koneen ajaja peruuttaa. Jos minä vaikka pikkuisella kuorma-autolla ajan ja vastaan tulee iso kaivosauto, niin minä peruuttelen pois tieltä ja annan sen isomman mennä. Kyllä viimeistän kahvitauolla saa kuulla kunniansa, jos jääräpäisesti odottaisin, että isompi auto väistää”, kertoo kirjaseen haastateltu Jussi Laukkanen Perniöstä siitä, miten valta liittyy kaivutöihin.

Vainio lupaakin tuovansa näyttelyn avulla konemiehen elämän lähemmäs meitä. Konemies tulee myös lähemmäs taidetta vierailemalla Vainion näyttelyssä.

Uusinta uutta ovat posliinimaalaustekniikalla toteutettu lautassarja: Kodin kalleudet. Niihin on koottu maalauksia vanhoista maanrakennuskoneista ja tuokiokuvia työmailta.

Tiina Vainio on turkulainen kuvataiteilija. Hän on työskennellyt laaja-alaisesti taiteen kentällä. Yksityisnäyttelyiden lisäksi hän on ollut suunnittelemassa puistoja, tehnyt ympäristö- ja yhteisötaidetta sekä lukuisia julkisia taideteoksia. Vainion teoksia on monissa merkittävissä kokoelmissa (Nykytaiteen museo KIASMA/valtio, Koneen Säätiö, Turun ja Tampereen kaupungit, Turun taidemuseo ym.). Vainio on koulutukseltaan kuvataiteilija, taidepedagogi ja juristi. Kotimaan taideopintojen lisäksi hän on opiskellut maalausta mm. Pietarin Taideakatemiassa.

Lue seuraavaksi