Uutiset

Työkoneet

Suomen suurin Taurus-leikkuri Eurajoelle

Eurajoki Groupiin kuuluvalla Eurajoen Romulla on parhaillaan käynnissä maamme suurimman Taurus-romuleikkurin asennukset. Eurajoella leikkuria tullaan käyttämään kierrätettävän metalliromun jalostamiseen eri jatkokäsittelyihin parhaiten soveltuvaksi. Leikkurin 1 400 tonnin leikkuuvoimalla katkeaa vähän paksumpikin teräskappale, ja itse leikkurikin on jättimäinen teräskonstruktio 300 tonnin omapainollaan.

Eurajoki Groupin Juuso Luodesmeri arvelee uuden Taurus GSq 148 ED4L -romuleikkurin olevan suurin romuleikkuri koko maassa kaikki merkit huomioiden. Laitteisto saapui laivakuljetuksena lokakuussa kolmena noin 100 tonnin osana Rauman satamaan. Sieltä osat rahdattiin lavettikuljetuksena Eurajoelle, edelleen 100 tonnin paloina. Osien matka Pohjois-Italiassa sijaitsevalta tehtaalta alkoi ensin junalla Lyypekkiin, josta sitten laivalla Raumalle. Ajardoksen Mikko Halme laskeskeli koko leikkurin toimituspaketin sisältäneen toistakymmentä rekallista tavaraa edellä mainittujen noin 100 tonnin osien kuljetukset mukaan lukien. Kuljetuksista vastasi hyvinkääläinen PP Kuljetuslinja Oy.

Eurajoki Groupin Eurajoen toimipisteellä on käynnissä Suomen suurimman Taurus-romuleikkurin asennukset. Leikkurikokoonpanon omapaino on 300 tonnia ja sen leikkuuvoima on 1 400 tonnia.

Poikki tai paaliin

Exit only.

Eurojen Romun uusi Taurus-leikkuri on juuri sellainen kone, jolla auton omistajia pelotellaan. Leikkuri sekä leikkaa että paalaa metalliromua. Nykyautokaan mahda mitään sen puristusvoimalle, vaikka olisi vähän vahvempaakin tekoa, paali syntyy hetkessä. Taurus-leikkuri syö niin trukit, puimurit, erilaisten koneiden rungot kuin lavat ja jopa kokonaiset merikontit kerralla. Leikkuuvoimasta saa ehkä parhaiten kuvan sen kyvystä leikata Halmeen mukaan kerralla jopa 140 millimetrin paksuista ja 1 200 millimetrin levyistä teräslevyä. Puristuksen synnyttämien luukkujen siipivoima on 750 tonnia per luukku. Taurus on tunnettu suurista luukkuvoimista, mutta tämä Eurajoen Romun uusi Taurus-leikkuri on ensimmäinen maailmassa, jossa on neljä puristussylinteriä per luukku. Näin saavutetaan edellä mainittu 750 tonnin puristusvoima.

300 tonnin painoisen leikkurin alla on metrin paksuinen betonilaatta, joka on valettu hieman ympäristöään korkeammaksi, jotta vesi ei keräänny leikkurin pohjalle. Poistopäässä on pystyasennossa giljotiinimainen leikkuupää. Toisessa päässä on konehuone, jossa neljä 200 kW:n sähkömoottoria pyörittää hydrauliikkapumppuja. Hydrauliikkapumppujen yhteenlaskettu tuotto on huimat 4 500 l/min, jolla iso leikkuri saadaan leikkaamaan noin 8–10 iskua minuutissa.

Leikkurin terän leikkuuleveys on 1 200 millimetriä ja leikkuukaukalon korkeus on 800 millimetriä. Ja jos paalia tehtäisiin, niin siinä olisivat samalla myös paalin mitat. Leikkuuprosessi hoituu automaattisesti. Ensin täytetään päällä oleva syöttökaukalo, jonka jälkeen käynnistetään leikkuuohjelma. Ensin pitkittäiset siivet puristavat materiaalin tiiviisti leikkuukaukaloon, jonka jälkeen kaukalon päässä oleva 8,3 metrin liikkeellä varustettu työsylinteri puskee materiaalia kohti leikkuupäätä. Syötön pituus voidaan ohjelmoida tarpeen mukaan.

Petri Perälä tulee toimimaan uuden jättileikkurin leikkurivastaavana. Hän on mukana myös laitteiston kokoonpanovaiheessa.

Seuraavaksi giljotiiniterä leikkaa ”paketista” siivun ja sylinteri työntää taas materiaalia ohjelman mukaan, kunnes koko kaukalollinen on leikattu. Sen jälkeen sivuluukut palaavat alkutilaan materiaalin syöttöä varten. Leikkuri on myös varustettu esisyöttökaukalolla, johon voi tehdä uuden panoksen leikkurin leikatessa edellistä. Se nopeuttaa tuntituottoa huomattavasti. Leikkurin tuntituottoa on vaikea tarkasti määritellä, koska leikkuutarpeet ovat niin moninaiset. Leikatun tavaran vastaanottaja määrittelee raekoon, ainesvahvuuden ja materiaalin (musta rauta, värilliset jne). Luodesmeri arvioi karkeasti leikkurin tuoton olevan noin rekkalastillinen tunnissa tai Ajardoksen Halmeen mukaan jopa kaksi riippuen materiaalista.

Isossa koneessa on isot hydrauliikkasylinterit. Tässä yksi toisen kansiluukun neljästä sylinteristä. Myös toisen puolen luukkua käyttää neljä sylinteriä. Niillä materiaali puristetaan paalin muotoon leikkuuta varten tai vaikka vain paaliksi.

Merkittävä rooli

Eurajoki Group käsittelee vuodessa 300 000 tonnia metalliromua. Uudella leikkurilla tulee olemaan merkittävä rooli metallin kierrätystoiminnassa. Eurajoen romupihalla on jo ennestään pienempiä Tauruksen romuleikkureita. Ne tulevat jatkamaan leikkuuhommia entiseen malliin. Luodesmeri laskeskelee Eurajoki Groupilla olevan eri toimipisteissään viisi Tauruksen leikkuria, joista suurimmasta osasta on tehty kaupat Ajardoksen Mikko Halmeen kanssa.

”Mikon kanssa on luanikasta tehdä kauppaa. Me olemme olleet yhteistyössä Ajardoksen kanssa jo toimintamme alkuajoista asti. Ajardos seuraa teknologian kehitystä ja tarjoaa meille aina ajan tehokkaimpia ratkaisuja. Tauruksen leikkureiden ohella Ajardos on toimittanut meille paljon Rozzi-kouria materiaalinkäsittelykoneisiimme. Voin kyllä lämpimästi suositella asiointia Mikon kanssa. Hän on aina helposti tavoitettavissa ja soiton jälkeen alkaa yleensä tapahtua ripeästi”, toteaa Luodesmeri.
Tämän uuden leikkuuyksikön käyttämisessä on otettu Luodesmeren mukaan huomioon vihreät arvot. Leikkuri itsessään on sähkökäyttöinen. Myös sen syöttöön tarkoitettu, uusi Sennebogen-materiaalinkäsittelykone on sekin sähkökäyttöinen. Eurajoen toimipisteellä on otettu äskettäin käyttöön aurinkokennoja sähkön tuotantoon. Lisäksi leikkurin suuri tuotto pienentää osaltaan ympäristökuormaa.

Eurajoki Group työllistää noin 150 ihmistä 15 toimipisteessään ympäri Suomen. Lisäksi se työllistää paljon kone- ja kuljetuspalveluita tarjoavia alihankkijoita. Yritys kierrättää metalliromua, jota laivataan pääosin Raumalta ympäri maailman. Myös kotimaisille terästuottajille toimitetaan kierrätettyä raaka-ainetta.


Kidan mitat ovat 1 200 mm (leveys) ja 800 mm (korkeus). Leikkuupään (oranssi osa) leikkuuvoima on hulppeat 1 400 tonnia.
Leikkurikokoonpanoon kuuluu myös ohjaamo, josta on suora näkyvyys syöttökaukaloon.

Konehuoneessa neljä 200 kW:n sähkömoottoria pyörittää hydrauliikkapumppuja, jotka tuottavat hydrauliikkaa yhteensä 4 500 l/min.
Ylhäällä näkyy 8,3 metriä pitkän työliikkeen tekevä työnnin, joka puskee tiiviiksi puristettua materiaalia kohti leikkuupäätä.
Uusi Sennebogenin materiaalinkäsittelykone odottomassa kytkentää sähköverkkoon sekä työlaitetta puomin päähän.




Lokakuun lopulla Eurajoen Romun toimipisteeseen kuljetettiin 100 tonnin painoisia leikkurin osia Rauman satamasta.

Peti valmiina laiteasennuksia varten.

Puristinosa saapumassa tontille, painoa noin 100 tonnia.

Puristinosan nosto paikoilleen.

”Lite till”, sanoi Italian poika.
Seuraavana vuorossa leikkuupään siirto satamasta Eurajoelle. Osan paino myös noin 100 tonnia.
Ahtaajat työssään.
PP Kuljetuslinja Oy:n Tony Posa (vas.) ja Ajardoksen Mikko Halme seuraamassa lastausta.
Ja sitten nokka kohti Eurajokea.


Lue seuraavaksi