Uutiset

Työkoneet

Steinexpo 2017 – Ei mitään puutarhajyrsimiä

Homberg/Nieder Ofleiden, Saksa.

Kolmen vuoden välein Euroopan suurimmassa basalttikaivoksessa pidettävä Steinexpo poikkeaa piristävästi näyttelyiden valtavirrasta. Autenttisia työmaaoloja jäljittelevässä ympäristössä eli kaivoksessa pidettävä tapahtuma tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa, erityisesti kivimiehille ja -naisille. Näytteilleasettajien kalusto on sitä malliston yläpäätä eli miniluokan vemputtimet on tällä kertaa jätetty kotiin. Kaikki merkittävät valmistajat ovat Steinexpossa mukana. 

Katso kuvakavalkadi Konepörssin Facebook-sivuilta tästä.

Kypärämuodin koko kirjo on nähtävissä Steinexpossa.

Avolouhos sijaitsee mäen päällä, mutkaisen ja ajoittain jyrkänkin tien takana. Parkkipaikkoja ei aivan näyttelyalueen tuntumaan ole pystytty tietenkään järjestämään, ja työmaaliikenne on myös koko ajan alueella läsnä. Saksalaiset ovat ratkaiseet asian valjastamalla kymmeniä busseja jatkuvaan liikkeeseen parkkipaikkojen ja näyttelyalueen välillä. Ja homma pelaa, sillä busseja on koko ajan jonona kulkemassa molempiin suuntiin. Jokainen näyttelyvieras velvoitetaan pitämään näyttelyssä kypärää. Ja mikäli oma potta on päässyt unohtumaan kotiin, voi portilla kymmenen euron setelin vaihtaa omaan päähineeseen. Ihan orjallisesti kukaan ei kypärän käyttöä alueella seuraa, eikä sakkoa tai raipaniskuja tule, vaikka välillä antaakin happea omalle liuhuletille.

Perinteisesti näyttelyiden työnäytösalueilla kaikki touhuavat omissa pilttuissaan. Steinexpossa toki niitäkin on, mutta päänäytösalueella kaivoksen pohjalla kaikki näytöksiin osallistuvat koneet ovat sulassa sovussa rinnakkain ja toimivat ajoittain yhdessä. Alueen viereen rakennettu katsomo antaa hyvät puitteet seurata monstereiden kivioopperaa. Lyhyen saksan tunneilla lukiossa nuokkunutta hieman tietenkin kismitti, että kaikki kuulutukset työnäytöksissä olivat vain paikallisella murteella. Kun isot koneet ovat liikkeessä ja työssä, antaa se koko tapahtumalla ainutlaatuisen leiman.

Raskas messuaminen vaatii hieman kaalilaatikkoa jykevämmät eväät.

Murskainvalmistajat ovat keskittyneet ylemmälle tasanteelle ja myös niillä tehdään työnäytöksiä ajoittain. Kaikki merkittävät tekijät ovat mukana ja esimerkiksi tela-alustaisia murskaimia oli näytillä useita. Komeimman kokonaisuuden oli virittänyt iskuun varmastikin Terex Finlay, jolta näytillä oli koko ketju esi- ja jälkimurskaimineen sekä seuloineen. Sopipa väliin vielä yksi kuljetinkin. Tätä juna ei ihan pienelle tontille istuteta(kuva alla).

Konepörssin nettisivuilla, somessa ja myös painetussa lehdessä Maxpon jälkeen lisää painavaa asiaa Steinexpo-messuilta. Ja sopii joukkoon muutama esiteltävä uutuuskin. Kuten allaoleva uusi Cat 988K XE -pyöräkuormaaja.

Cat 988K XE Euroopan ensiesittelyssä Steinexpo 2017 -näyttelyssä. Konepörssissä ja täällä netissä lisää asiasta Maxpon jälkeen.

Lue seuraavaksi