Uutiset

Työkoneet

Stadin Mörinät 2023 -tapahtumassa nähtyä – osa 5


Toimittajamme kiersivät kesäkuussa 2023 järjestettyä ensimmäistä Stadin Mörinä -tapahtumaa. Tässä vielä muutamia otoksia reilun kuukauden takaa.


KH-Koneet Oy

KH-Koneet oli panostanut Stadin Mörinöihin niin ammattilisessa kuin viihteellisessä mielessä. Koneiksi jalostettua rautaa oli näytillä monissa eri väreissä. Viihdepuolesta avstasivat hovimuusikko Ilkka sekä Krameria kuin höyhentyynyä nostellut Suomen vahvin mies Mika Törrö. Omalla Kramerilla paikalle saapuville tarjottiin ilmainen öljynvaihto.

Kuva: KH-Koneet Oy

Edeco-Tools Oy

Keltainen on Edecon väri. Sitä tunnustamassa kävivät myös nuoret konemiehet Wiljo (6 v) ja Valle Taxell (2 v). Isä Wille-Matti mietti kuumeisesti, miten veljekset saa pois puikoista. Suuren suosion saanut, pihamaalle rakennettu koeajokenttä oli käytössä myös Mörinöiden jälkeen.


Suomen Rakennuskone Oy

Suomen Rakennuskone Oy otti vierailijat vastaan alkuvuodesta avatuissa toimitiloissa Vantaalla. Mörinöiden aikaan hallissa varusteltiin etäohjattua WA 500 -pyöräkuormaajaa demokoneeksi Kotkan satamaan. Kone liikkuu tiettyä reittiä automaattisesti, kun se kerran on opetettu sitä kulkemaan. Muistiin voidaan ohjelmoida useita eri reittejä. Ohjauskeskuksessa kuljettaja käyttää kauhan ja puomin liikkeitä. Mikäli koneen tekoälyllä varustettu 360-kamerajärjestelmä havaitsee liikettä työalueella, se seisauttaa voimansiirron. Tulevaisuus on autonomissa koneissa.


Talhu Oy

Varsinaiseksi myyntihitiksi ovat nousseet Husqvarnan valmistamat, laikkaleikkureista voimansa ottavat Geotrencher-ketjukaivurit. Talhulla kerrottiin, että edellisillä Verkosto-messuilla kysyntä räjähti. Varsinkin kuitukaapelia urakoivat hankkivat laitteita kiihtyvällä tahdilla. Maksimissaan päästään 700 millimetrin kaivusyvyyteen (etualan GT700) ja pienemmällä kädessä pidettävälläkin (GT500) 500 millimetriin, mikä riittää kuituhommissa. Kaivannon leveys on alle 100 millimetriä, joten kaapelien upotus onnistuu varsin pienin vaurioin maastoon. Hyvissä olosuhteissa työpäivän aikana päästään satojen metrien työsaavutukseen. Pienet kivet nousevat ylös ja suurempien ympäri tehdään yleensä uusi yritys eli kaarros.
Monipuolinen perässäkäveltävä Husqvarna Blastrac 1-10DPS75 -sinkopuhalluskone (7,9 kW) soveltuu keskikokoisten ja suurten pintojen käsittelyyn, esimerkiksi betonin ja asfaltin puhdistamiseen ja valmisteluun ennen uuden pinnoitteen levittämistä. Käsiteltävän pinnan hionta tapahtuu metallikuulien avulla. Laite kytketään tehokkaaseen teollisuusimuriin, jolloin työskentely on lähes pölytöntä. Talhulta kerrotaan, että laite voittaa työtehossa reippaasti muut hiontatavat.
Husqvarna LFe 60 LAT (88 kg/1,8 kW) on malliston ensimmäinen akkukäyttöinen maantiivistäjä. Kone timitetaan kahdella akulla ja työaika yhdellä latauksella on noin 45 minuuttia. Lataus vie yhden tunnin, joten ainakin kolmella akulla työskentelystä saa jatkuvaa. Akkukäyttöisinä Husqvarna tarjoaa tänään myös kolme mallia laikkaleikkureita. Kuvan malli K 1 Pace painaa reilut seitsemän kilogrammaa ja sahaussyvyys maksimissaan on 1 450 millimetriä. Sen luvataan olevan yhtä tehokkaan kuin vastaavat bensiinikäyttöiset leikkurit. Leikkuri soveltuu esimerkiksi betoniputkien, puutarhan betonilaattojen ja betoniharkkojen leikkaamiseen.

Uddeholm

Uddeholmilla on panostettu tapahtumaan kutsumalla myös yhteistyökumppaneita pihamaalle esittelemään omaa tarjontaansa. Hallissa sisällä oli nähtävillä kattavasti Uddeholmin oma laaja tuotesorttimentti tieteristä ja kovametallituotteista kauhan kynsiin ja adaptereihin.


Volvo CE Finland

Volvolla oli esillä raskasta maansiirtokalustoa runsaasti.

Lue myös:


Lue seuraavaksi