Uutiset

Työkoneet

Automaattikoneet ajavat ilman kuljettajaa suomalaissatamassa

Etäajaminen lisää turvallisuutta ja tuottavuutta sekä vähentää päästöjä

Automaattiset työkoneet lisäisivät satamakäytössä karkeasti arviolta jopa 30 prosenttia satamatyöntekijöiden arjen tuottavuutta sekä vähentäisivät keskimäärin saman verran päästöjä kulutuksen tasaantuessa. Lisäksi esimerkiksi onnettomuusriskin todennäköisyys puolittuu.

Satamateollisuus otti Suomessa merkittävän digiloikan, kun HaminaKotkan satamassa Mussalossa testattiin automaattisia työkoneita joiden ohjaus tapahtuu etänä. Samalla kokeiltiin koneiden autonomista etäajoa, jossa kone toimii ajoneuvon ohjaajana. Automaattikoneiden ajaminen ilman kyydissä istuvaa kuljettajaa on turvallista kun kone toimii tarpeeksi laadukkaan yhteyden välityksellä, ja etävalvontaa pystytään suorittamaan reaaliajassa myös matkan päästä tai tekoälyn avulla.

”Automaation hyötyjen omaksuminen teollisuudessa on välttämätöntä, jotta Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa. HaminaKotka on älysatamien edelläkävijä. Vastaavia satamatoteutuksia on kokeiltu maailmalla suurimmissa satamissa esimerkiksi Lähi-idässä”, kommentoi Elisan yritysasiakkaiden älykkäistä verkkoratkaisuista vastaava johtaja Ville Syrjänen.

”Teollisuudessa on paineita esimerkiksi päästövähennyksille sekä tuotannon tehokkuudelle. Automaatio vapauttaa näissä osa-alueissa resursseja. Mitä enemmän tekoälyä päästään hyödyntämään ratkaisuissa, sitä autonomisemmin koneet voivat jatkossa toimia”, jatkaa Syrjänen.

Automaattisesti ajavat Komatsu-työkoneet on rakennettu HaminaKotkan satamaan Elisan, XAMK:in ja SR-O:n yhteistyönä.

”Kymenlaakso tunnetaan vahvasta logistiikka- ja metsäteollisuudestaan, jolla on potentiaalia kehittyä digitaalisessa murroksessa. Hanke vahvistaa Kymenlaakson osaamispohjaa ja luo alueelle uudenlaista tutkimus- ja kehitystyötä logistiikan ja teollisuuden tarpeisiin”, kommentoi Xamkin projektipäällikkö Harri Sane.

”Asiakkaamme raskaan teollisuuden toimijoista ovat jo vuosia nähneet koneiden automatisoinnin ja IT-teknologioiden hyödyntämisen välttämättömänä. Huipputeknologioiden kustannusten tultua järkevälle tasolle kaikenkokoiset toimijat ovat nyt kiinnostuneita automaattikoneiden mahdollisuuksista. Digitalisaatio tuo apua myös työvoiman saatavuuden haasteisiin”, sanoo SR-O Technologyn liiketoimintajohtaja Joni Niskala.

HaminaKotkan satamaan on rakennettu Elisan 5G stand alone -verkko, ja automaattikoneet toimivat sen avustamina. Elisan 5G-toteutus HaminaKotkan satamassa on maailmalla ensimmäisiä luokkaansa. HaminaKotkassa 5G-privaattiverkko toimii itsenäisesti ilman 4G-verkon tukea eli ”stand alone” sekä hyödyntää tukiaseman vieressä reunalaskenta-alustaa, jonka konkreettisia ilmentymiä on odotettu jo joitain vuosia teollisuudessa käytettäviksi.

Lue seuraavaksi