Uutiset

Työkoneet

Stadin Mörinät 2023 -tapahtumassa nähtyä – osa 1


Konepörssi kuuluu näyttelyihin kuin kärpäset kesään. Niinpä toimituskuntamme kiersi tietenkin tätä pääkaupunkiseudun ensimmäistä Mörinä-tapahtumaa taas innokkain mielin. Tapahtumassa päästiin tutustumaan ensi kertaa moneen uuteen toimipisteeseen. Oheisena vähän satoa, mitä kameran linsseihin tarttui.Havator

Havator esitteli nostokalustoaan Juvanmalmin toimipisteellään. Pihalla nähtiin parikin mobiilitorninosturia pystytyksineen. Se on kun ei vie kauaa aikaa. Nosturi on käyttövalmis jo muutamassa kymmenessä minuutissa tontille tulosta. Esillä olivat mallit MK88 ja MK140 Plus, jotka molemmat ovat Liebherrin tuotantoa. Lisäksi pihalla esittäytyi muutakin nostokalustoa, kuten mobiilinostureita ja Havatorin pienempää ristikkopuominosturimallistoa edustava nosturi täyteen toimintakuntoon kasattuna. Isommat olivat kaikki työmaillaan maailmalla.

Havatorilla pääsi myös tutustumaan yrityksen nostosuunnittelupisteeseen. Käytännössä se tarkoittaa 3D-mallinnuksen hyödyntämistä nostojen suunnittelussa niin nosturin kasausvaiheessa kuin itse nostojen tekemisessä. Tänä päivänä monista nostokohteista löytyy 3D-malleja, esimerkiksi juuri teollisuuden piiristä. Malli sisältää yleensä kaikki kulkutiet ja rakenteet, joita nostoissa ja niiden valmisteluissa tulee huomioida. Eri nosturimalleista on sitten omat 3D-mallit, joita voidaan sijoittaa näihin kohteiden malleihin. Nosturin 3D-mallia siirtelemällä voidaan digitaalisesti todeta mahdolliset rajoitteet tai muut huomioitavat kohdat. Tarkkuuden sanotaan olevan 1–5 senttimetriä. Syntyvää aineistoa voidaan helposti jakaa Teamsin tai muiden neuvotteluohjelmien kautta ympäri maailman, ilman että kenenkään tarvitsee jalkautua maastoon.

Lisäksi käytössä on kännykkäsovelluksena toimiva tarkistusmittatyökalu, jolla nosturin 3D-mallia voi tarkastella todelliseen ympäristöön sijoitettuna. Siinä kännykän näytölle ilmestyy nosturi, kun kännykän kameralla ”katsellaan” edessä avautuvaa työmaata. Näin voidaan esimerkiksi oletetulla nostopaikalla kävellä virtuaalisen nosturin ympäri ja tarkastella mahdollisia törmäyksiä.

Onni Liimatainen kädessään tarkistusmittatyökalu, jolla voidaan tarkastella nosturin 3D-mallia todellisessa ympäristössä. Näyttönä toimii tavallinen älypuhelin.
Liebherr MK140 Plus -mobiilitorninosturi
Liebherr MK88 Plus -mobiilitorninosturi

 Cramo

Cramo esitteli vuonna 2019 avattua, Pohjoismaiden suurinta konevuokrausvarikkoa. Nyt pidetty tapahtuma oli samalla varikon ensimmäinen iso julkinen esittäytyminen. Vantaan Åbyssä sijaitseva varikko on yksi kymmenestä Cramon pääkaupunkiseudun pisteistä, ja tietenkin myös suurin. Varikolla on edustettuna vuokrakoneet rakennus- ja koneurakointipuolelle. Sähkökoneet tekevät asiakasvastaava Toni Mansikan mukaan tuloaan myös Cramon tarjontaan. Jo nyt yrityksellä on tarjota vuokralle täyssähköisiä koneita, kuten 10 Avant-pienkuormaajaa, muutamia minikaivukoneita ja pyöräkuormaajia sekä JCB:n kurottaja.

Cramon Åbyn varikolla työskentelee parisensataa henkilöä. Konevuokraamon toimintaa on tukemassa oma korjaamo, joka työllistää parikymmentä henkeä.

Uusimpana vuokrausnimikkeenä on varikolle saatu 500 kappaletta työmaakäymälöitä eli tutummin bajamajoja. Cramo tarjoaa niiden puitteissa pääkaupunkiseudulle kokonaisvaltaista palvelua eli itse käymälän vuokrauksen, sen kuljetuksen ja tyhjennykset. Cramo-helpotus on tämän uuden palvelun myyntinimi.

Toni Mansikka esitteli vuokraamon sisätiloja.
Varikon korjaamo pitää vuokrakoneet tikissä.
JCB:n sähkökurottaja.
Cramo-helpotus.


Steelwrist

Steelwrist on toiminut jo hetken uusissa toimitiloissa Vantaan Åbyntiellä. Viralliset avajaiset ovat pandemian takia aina siirtyneet eteenpäin. Nyt niitä sitten viimein vietettiin Stadin Mörinöiden yhteydessä. Samalla myös Steelwristin uusi Suomen maajohtaja Toni Ylitalo pääsi esittäytymään asiakkaille.

Ylitalo sanoo heidän saaneen jo paljon positiivista palautetta toimipisteen uudesta sijainnista. Kehäkolmosen ja Tampereen moottoritien risteyksen läheisyydessä sijaitseva Åby on helposti saavutettavissa.

”Paljon meiltä on jo haettu varaosia sekä tietenkin myös kallistuvia kauhanpyörittäjiä ja pikaliittimiä. Täydennämme kokoajan varastoa niin määrällisesti kuin nimikkeiden osalta palvelun parantamiseksi”, sanoo Ylitalo. Edellä mainittujen pyörittäjien ja pikaliittimien lisäksi Åbyn varastoon pyritään samaan lisää erilaisia työlaitteita valmiiksi pikaisiin toimituksiin.

Toni Ylitalo.Lue seuraavaksi