Uutiset

Työkoneet

Scania AXL, itseohjautuva kuorma-auto ilman ohjaamoa

Scania AXL on uusi virstanpylväs itseohjautuvien raskaiden ajoneuvojen kehityksessä. Scanian eri alojen asiantuntijoista koottu työryhmä on kehittänyt ohjaamottoman kuorma-auton, jonka suunnittelun perustana on yrityksen modulaarinen järjestelmä.

Kun eri aloilla pyritään sujuvoittamaan kuljetuksia ja tekemään niistä ekologisesti kestäviä, itseohjautuvat ajoneuvot ovat yhä useammin harkinnassa varteenotettavana vaihtoehtona. Kaivokset ja suuret suljetut rakennustyömaat ovat hyviä esimerkkejä ympäristöistä, joihin itseohjautuvat ajoneuvot sopivat hyvin, koska ne ovat hyvin hallittuja ympäristöjä.

”Scania AXL -kuorma-auton myötä otamme merkittävän askeleen kohti tulevaisuuden älykkäitä kuljetusjärjestelmiä, joissa itseohjautuvilla ajoneuvoilla on luonteva rooli”, sanoo Scanian toimitusjohtaja Henrik Henriksson. ”Kehitämme ja pilotoimme edelleen prototyyppejä esitelläksemme, mitä nykyisellä teknologialla voi saada aikaan.”

Itseohjautuvissa ajoneuvoissa ohjelmisto on monella tavalla tärkeämmässä osassa kuin laitteisto. Scania AXL -kuorma-autoa ohjaa ja valvoo älykäs hallintaympäristö. Esimerkiksi kaivoksissa itseohjautuvia toimintoja avustaa logistiikkajärjestelmä, joka antaa ajoneuvolle toimintaohjeita.

”Asiakkaillamme on jo käytössä itseohjautuvia kuorma-autoja. Tähän asti niissä on kuitenkin aina ollut tila kuljettajalle, joka voi tarvittaessa ottaa ohjauksen hallintaansa. Scania AXL:ssä ei ole ohjaamoa, ja tämä muuttaa koko tilanteen”, kertoo Scanian tutkimus- ja kehitysjohtaja Claes Erixon. ”Itseohjautuvien ajoneuvojen kehitys on edennyt viime vuosina suurin harppauksin. Meillä ei edelleenkään ole kaikkia vastauksia, mutta Scania AXL:n kaltaisten ajoneuvojen avulla teemme läpimurtoja ja opimme uutta huimalla vauhdilla.”

Ajoneuvon voimanlähteenä toimiva polttomoottori on esimerkki perinteisen ja uuden teknologian yhdistämisestä. Se käyttää uusiutuvaa biopolttoainetta.

Scania AXL:n vankka rakenne vastaa kaivosten ja suurten rakennustyömaiden vaativien ympäristöjen haasteisiin. Uusi älykäs etumoduuli korvaa perinteisen ohjaamon, mutta ilman ohjaamoakin ajoneuvon tunnistaa helposti Scaniaksi.

Lue myös: Scania ja Rio Tinto testaavat autonomista kaivosautoa.

 

 

 

Lue seuraavaksi