Uutiset

Työkoneet

Rautasoini: 120 vuotta rautakauppaa ja kierrätystä

Rautasoini Oy kuuluu Tampereen historiaan oleellisella tavalla, sillä moni tuntee yrityksen sijainnin ja valikoiman jopa paremmin kuin Kauppahallin tai Tammelantorin tarjonnan. Yrityksen palvelun rentous, asiantuntemus sekä hintataso ovat miellyttäneet hämäläisiä sukupolvesta toiseen, ja Rautasoinin valikoima onkin tullut tutuksi kaikille romua myyville ja terästä tai rautaa tarvitseville. Tämän vuoden alussa Rautasoini päätti panostaa myös pienasiakastoimintaansa ja Vehmaisten Hyllilänkadulle avattiin lähinnä peräkärry- tai pakettiautoasiakaskuntaa palveleva yksikkö.

Autojen kierrätys hoidetaan Vehmaisissa tehokkaasti. Nesteiden poiston jälkeen runko jatkaa matkaa Eurajoelle paalaukseen ja jälkikäsittelyyn.

Rautasoinin upea historia ulottuu aina vuoteen 1898, ja nykyään yrityksen hallinnossa on edelleen perustaja Jarl Theodor Soinin jälkikasvua neljännessä sukupolvessa. Viime vuonna tapahtuneen fuusion kautta Rautasoinista tuli Eurajoki Groupin tytäryhtiö, ja näin loistavan maineen omaavan yrityksen kilpailukykyä saadaan kehitettyä entisestään valtakunnallisen toiminnan kautta. Fuusiosta huolimatta Rautasoinin toiminta jatkuu edelleen kotimaisen perinteisen perheyhtiön mallilla ja kokeneen, vankan asiantuntemuksen omaavan henkilöstönsä voimin.

Kierrätys merkittävässä osassa

Rautasoini on yksityispuolella tunnettu erityisesti terästuotteiden myyjänä, mutta merkittävin osa yrityksen liikevaihdosta syntyy kierrätystoiminnasta.

Rautasoini käsittelee Vehmaisissa myös valtavan määrän konepajateollisuuden sorvilastuja. Oikealla näkyvät lastut puristetaan noin kymmenen kilon briketeiksi, joita on helppo jatkokäsitellä teollisuudessa.

”Vastaanotamme romua ja ostamme kierrätyskelpoisia eriä yritys- ja yksityisasiakkailta vuosittain yhteensä yli 40 000 tonnia. Tämä lähes 50 miljoonaa kiloa erilaista metalliromua jalostetaan teollisuuden raaka-aineeksi ja tämä toiminta muodostaa kaikkiaan lähes 90 prosenttia liikevaihdostamme. Myös viennin merkitys on kasvanut tasaisen varmasti ja tällä noin puolet materiaalistamme laivataan Rauman tai Olkiluodon satamista lähinnä Turkkiin”, kertoo Rautasoinin apulaisjohtaja Tero Soini.

”Kierrätys on alana kasvattanut merkitystään maailmanlaajuisesti huomattavasti ja kiristyneet lakipykälät ovat pelkästään positiivinen asia alan puhdistuessa epämääräisistä toimijoista. Esimerkiksi käännetyn alv:n käyttöönotto selkeytti tilannetta ja nykyään maassamme voikin olla kohtuullisen varma alan toimijoiden ympäristövastuullisesta ja lakeja kunnioittavasta toiminnasta”, Soini lisää.

Vehmaisissa tilaa riittää

Tänä vuonna avattu Tampereen Vehmaisten toimipiste palvelee Rautasoinille hyvin tutuissa maisemissa.

Rautasoinin Vehmaisten toimipisteen siisteys ja selkeys tekevät asioimisen helpoksi. Kaikki toiminta tapahtuu sisätiloissa ilman auton tai kärryn peruutteluja.

”Meillä on ollut toimintaa Vehmaisissa jo 1990-luvulta lähtien ja ajan myötä olemme hankkineet alueelta kaikkiaan noin kolmen hehtaarin alueen, mikä on runsaasti tilaa vaativassa toiminnassamme erinomainen seikka nopeidenkin laajennusten mahdollistamisessa. Uuden vastaanottopisteen lisäksi meillä onkin alueella jo esimerkiksi sorvilastuista brikettejä valmistava laitos sekä peltipaalausyksikkö.”

”Uusi, lähinnä pakettiautolla tai peräkärryjen kanssa liikkuvia asiakkaita palveleva Vehmaisten vastaanottopisteemme on suunniteltu erittäin asiakasystävälliseksi, ja kaikki toiminta tapahtuu mukavasti sisätiloissa ilman peruutteluja. Maksamme aina päivän hinnan mukaan ja rahat maksetaan tileille päivittäin kello 13. Olemme ottaneet asiakastoiveet huomioon myös aukioloajoissamme, ja palvelua saa arkisin puoli kahdeksasta aamulla aina puoli kuuteen illalla.”

Peltijäte puristetaan Vehmaisissa noin 400 kilon paaleiksi, jotka laivataan kohdemaihin jatkokäyttöä varten.

”Otamme vastaan kaikki metallituotteet ja erikoisosaamistamme on romuautojen käsittely. Kierrätämme autoista kaiken mahdollisen ja nesteistä poistetut rungot lähetään Eurajoelle murskaukseen ja sieltä laivoilla eteenpäin. Vehmaisissa on kaiken muun lisäksi mahdollista tukea paikallisia urheiluseuroja ja esimerkiksi Manse PP:llä ja Classicilla on omat keräyslavansa, joiden tuotto menee seurojen hyväksi”, korostaa Soini.

Australiasta Vehmaisiin

Rautasoini työllistää tällä hetkellä 25 henkilöä sekä kymmenkunta vakituista alihankkijaa lähinnä autojen ja koneiden kuljetustehtävissä. Yritys on tunnettu pitkäaikaisista työsuhteistaan ja henkilökunnan yksilöllisestä ammattitaidosta.

Vehmaisissa vastaanotetaan myös romuautoja ja käsittely sujuu ripeällä aikataululla. Poikkeuksiakin on, sillä Tero Soini ja Merja Pitkänen kertovat, että kuvassa näkyvää, kesällä tontille ilmestynyttä vanhusta ei ole maltettu kierrättää. Merkki ja mallikin ovat hakusessa, sillä hansikaslokerostakaan ei papereita löytynyt.

”Moni työntekijämme onkin vuosikymmenten mittaan tullut kesätöihin tai harjoittelijaksi, ja aikanaan siirtynyt ’täysin palvelleena’ soinilaisena eläkepäiville. Tehtävämme eivät ole koskaan soveltuneet hienostelijoille, ja olemmekin keränneet listoillemme aina reipasta ja ennakkoluulotonta henkilökuntaa”, kertoo Soini.

Mainio esimerkki Rautasoinin henkilökunnan asenteesta ja ennakkoluulottomuudesta on Viitasaarelta kotoisin oleva Merja Pitkänen. Maarakennusalan monipuolisissa konetehtävissä työskennellyt Pitkänen kaipasi aikanaan hieman lämpöisempiä olosuhteita ja Espanjan kautta työura vei kolmeksi vuodeksi Australian Perthiin. (Lue Konepörssin artikkeli Merjan Australian seikkailusta)

”Työskentelin myös Australiassa metallinkierrätykseen keskittyvässä yrityksessä, ja koti-ikävän alkaessa pikkuhiljaa vaivata laitoin työhakemuksen myös Rautasoinille. Asiat järjestyivät nopeasti ja sopimuksen päätyttyä Perthissä viime joulukuussa työt Tampereella alkoivat jo tammikuussa. Toimin Vehmaisissa lähinnä ostopuolella ja tehtävien monipuolisuus sekä Rautasoinin hyvä ilmapiiri on helpottanut siirtymää huomattavasti. Australiasta jäi tietysti valtavasti hyviä muistoja ja ystävyyssuhteita, ja tämän kesän aikana moni ’aussi’ pääsikin tutustumaan Suomen kesään vieraanani”, kertoo Pitkänen.

Lue seuraavaksi