Uutiset

Työkoneet

Geoelectric Oy:ltä ensimmäinen täyssähköinen maaperätutkimusvaunu

Geoelectric Oy on vuonna 2008 perustettu edistyksellinen maaperätutkimuskoneiden valmistukseen keskittynyt yritys, joka työllistää 16 alan kokenutta ammattilaista. Huolloista ja modifikaatioista liikkeelle lähtenyt toiminta on laajentunut vuosien mittaan, ja vuonna 2018 alkanut oma konetuotanto on kasvanut kymmenen vakiomallin ja yksilöllisten erikoiskoneiden valmistukseen. Kehityksen kärjessä kulkeva Geoelectric toi tänä vuonna markkinoille maailman ensimmäisen täyssähköisen maaperätutkimusvaunun, joka lähti nopeasti asiakkaan vaativiin työtehtäviin Norjaan.

Geoelectric on erinomainen esimerkki kotimaisesta osaamisen korkeasta tasosta niin suunnittelussa kuin tuotannossa. Yritys on alusta lähtien kehittänyt tuotteitaan ja palveluitaan asiakaslähtöisesti, ja huomio on ollut erityisesti koneiden käyttökokemuksen helppoudessa ja mittatulosten tarkkuudessa. Geoelectric onkin lyhyessä ajassa kehittynyt tulokkaasta alan suunnannäyttäjäksi, jonka tuotteet asettavat maaperätutkimusalan kalustolle uudet standardit.

Suomalaista osaamista ja ansaittua ammattiylpeyttä

Geolectric on vahvasti sitoutunut kotimaiseen osaamiseen, ja esimerkiksi kaikki yrityksen alihankkijat ovat suomalaisia.

Tuotantopäällikkö Tapio Knuuti ja toimitusjohtaja Mats Tschivtschis ovat ansaitun ylpeitä Geoelectricin osaamistasosta ja kotimaisen työn osuudesta. Kuvan MTG5000-kairavaunu lähtee viimeistelyn jälkeen koviin työtehtäviin Etelä-Pohjanmaalle.

”Sipoon uudet, erittäin nykyaikaiset toimitilat on räätälöity tarkoin tehtäviemme mukaan, ja tuhannen neliömetrin tiloissa valmistamme nykyaikaisen konekannan avulla maaperätutkimusvaunut aina rungosta lähtien. Materiaalivalinnoissa panostamme laatuun, ja esimerkiksi runkojemme suurlujuusteräs takaa koneiden kestävyyden ja pitkän elinkaaren. Sipoon tiloissa toimivat myös suunnittelu-, myynti- ja markkinointiosastomme sekä vuokraus-, huolto- ja varaosapalvelut, mikä tekee toiminnastamme saumatonta ja samalla varmistetaan tehokas sisäinen tiedonkulku”, kertoo Geoelectricin toimitusjohtaja Mats Tschivtschis.

Geoelectricin tuotteet ovat valmistettuja huippuluokan materiaaleista ja kestävyys huomioiden. Kuvan alustan älykäs ponttonirakenne jakaa painon tasaisesti, ja näin lisää vaunun käyttöikää kovissa työtehtävissä.

”Asiakaskuntamme on hyvin monipuolinen, ja olemmekin panostaneet innovatiivisuutemme valjastamisessa yksilöllisiin asiakasratkaisuihin. Huoltoverkostomme toimii puolestaan koko Suomen alueella, ja ulkomailla käytämme luotettavia huollon alihankkijoita.”, lisää Tschivtschis.

MTG-e uudistaa koko alan

Geoelectricin valmistama MTG-e on maailman ensimmäinen raskas täyssähköinen maaperätutkimusvaunu, jolla voi suorittaa kaikki maaperätutkimukset sekä näytteenotot.
”Sähköversiossa suurimpana haasteena oli voimalinjan liittäminen, mutta myös tämä saatiin onnistumaan mainiosti. Kuten muissakin kairavaunuissamme, niin myös MTG-e:ssäkin käytettävyys on huomioitu tarkoin. Akkukäyttöinen MTG-e sisältää esimerkiksi GE-digital-poraus- sekä kairausautomatiikan, jonka avulla koneen käyttäjän on erittäin helppoa hallinnoida kaikkia pohjoismaisia tutkimusmenetelmiä. Järjestelmässä on esiasetettuina kaikkien menetelmien vakionopeudet sekä voimat, jolloin koneen käyttäjä voi siirtyä menetelmästä toiseen pelkällä napin painalluksella.”

”MTG-e:ssä on 196 kWh:n implementoitu akusto ja 130 kilowatin Danfossin sähkömoottori, jotka takaavat tehokkaan pitkäkestoisen työskentelyn yhdellä latauksella. 800-volttisen järjestelmän ja pikalatausliitännän ansiosta akkuja voi ladata jopa yli 200 kilowatin teholla, joten esimerkiksi aamulla ennen työpäivän alkua saa akuston tunnissa täyteen lataukseen. Aktiivisen lämmönhallinnan avulla akustot ja järjestelmät pysyvät optimaalisessa lämpötilassa kaikissa olosuhteissa, mikä takaa parhaat hyötysuhteet sekä tehot niin työskentelyssä kuin akkujen latauksessakin.”

”MTG-e on varustettu myös mobiiliapplikaatiolla, josta näkee vaunun kaikki oleelliset tiedot. Tämä mahdollistaa esimerkiksi akkujen lämmityksen kytkemisen etänä päälle tai koneen hydrauliikkajärjestelmän lämmityksen etähallinnan. Kaikki ominaisuudet auttavat asiakasta optimoimaan työpäiviensä tehokkuuden ja tuottavuuden, mikä onkin eräs Geoelectricin toiminnan päätavoitteista”, korostaa Tschivtschis.

Tyytyväinen loppuasiakas

Ensimmäinen MTG-e luovutettiin toukokuussa asiakkaalle Norjassa ja Mats Tschivtschis oli mukana seuraamassa uniikin yksilön käyttöönottoa.

MTG-e-maaperätutkimusvaunu oli kuin kotonaan Oslon ahtaissa kaupunkiolosuhteissa ja esitteli tulevaisuuden poraustekniikkaa urbaanissa ympäristössä.

”MTG-e:n sähköisyyden aikaansaamat ominaisuudet tulivat hyvin esille heti kättelyssä, sillä Oslon hienostoalueella kumitelat, koneen äänettömyys ja päästöttömyys saavuttivat ansaittua huomiota. Yksityisten talojen pihoissakin suoritetut mittaukset sujuivat omistajien kannalta tehokkaasti sekä huomaamattomasti, ja kone sai myös runsaasti kiitosta käyttäjiltään prosessin mukavuuden ansiosta.”


”Myös latausominaisuudet vastasivat odotuksia, ja Norjan tutkimusmenetelmillä koneen keskimääräinen akkukesto oli vajaat kaksi työpäivää. Norjan malliin käytössä oli pikalatausasemat, joissa täysi lataus saavutettiin noin tunnissa. Kaiken kaikkiaan ensimmäisen MTG-e:n debyytti asiakaskäytössä oli hyvin onnistunut, ja tarkaksi tunnetulta asiakkaalta saatu positiivinen palaute osoitti Geoelectricin olevan oikealla polulla. Tarvittaessa sähkövaunuja tullaankin luonnollisesti valmistamaan myös muissa kokoluokissa, ja kuuntelemme asiakastoiveita tarkoin”, päättää Tschivtschis.


Lue seuraavaksi