Uutiset

Työkoneet

Nopea Hyundai R140W-9 matkalla työmaille

Hyundain uusi pyöräalustainen kaivukone R140W-9 soveltuu erinomaisesti tehokkaaseen ja nopeaan työhön monissa erilaisissa kohteissa. Se on käytännössä kokonaan uudistunut edellisestä mallista.  

Uutta tekniikkaa

Merkittävin yksittäinen muutos on nykyaikaisen kuusisylinterisen Cummins 6,7 litraisen common rail dieselmoottorin käyttö voimanlähteenä. Hydrauliikkapumppuna on Kawasaki tandem aksiaalimäntäpumppu tuotoltaan 2 x 168 litraa minuutissa. Ohjaukselle ja jarruille on oma kaksoispumppunsa sekä esiohjaukselle omansa. Edellä mainitut luvut eivät ole pelkkiä numeroita vaan moottorin 135 DIN hevosvoimaa myös pystytään käyttämään hydrauliikka-
tehon tuottamiseen.

Kaivutöissä harvoin kuljettaja kaipaa yli 1400 rpm käyntinopeuden käyttöä, joka pienentää poltto-aineen kulutusta verrattuna suuremmalla käyntinopeudella ajoon. Uudessa ysisarjalaisessa 1500 rpm moottorin nopeudella hydrauliikka tuottaa 240 litraa minuutissa ja maksimi kokonaistuotto moottorin 2100 rpm käyntinopeudella tuottaa vastaavasti jopa 336 l/min.

Kokonaisteho yhdistettynä runsaaseen hydrauliikan tuottoon lisättynä tietokoneavusteisella ajonopeuden hallinnalla, mahdollistaa 37 km/h ajonopeuden. Vakiovarusteena oleva ryömintätoiminta helpottaa hallintaa yhtäaikaisesti puomilla, ajolla ja lisävarusteella työskenneltäessä. Riittävään ajonopeuteen panostaminen on yksi edellytys hajallaan olevien töiden suorittamiseen. Näillä, usein iltatunteina, saavutetuilla ansioilla on usein suuri merkitys varsinkin yrittäjäkuljettajan työstään saamaan tulokseen. 

Mukavuutta matkaan

Hyundai R140W-9 :n erittäin pienet meluarvot, 71dB sisällä ja 99 dB ulkona, saavat varmasti kiitosta. Hiljainen ohjaamo tarjoaa myös tilaa. Ohjaamosta löytyy jäähdytettävä säilytystila eväille sekä mukitelineet kahdelle erikokoiselle pullolle tai kahvimukille. Tehokkaampi automaatti-ilmastointi varmistaa kuljettajan jaksamisen sekä talvella että kesän kuumallakin.

Laadukas, monipuolisin säädöin varustettu lämmitettävä istuin yhdistettynä kaivuvipujen etäisyys- ja korkeussäätöön antavat erikokoisille kuljettajille hyvän ajoasennon. Ohjauspyörässä on sekä etäisyys- että kallistussäätö. Ohjauspylvään kallistus vapautetaan jalkapolkimella, jolloin ohjaamoon kulku on mahdollisimman helppoa ja turvallista. Itse ohjauspylväs ei juuri rajoita näkyvyyttä kaivualueelle suurikokoisen monitoiminäytön sijaitessa oikealla etuviistossa.

Kaikki katkaisijat ovat sijoitettu joko ohjauspylvääseen tai kuljettajan oikean käden ulottuville.
Kaivunaikainen jarru on yhä jalkajarruna, joka lukittuu päälle. Etuakselin kallistuksen lukitus voidaan valita joko manuaalisesti tai kytkeä se automaattisesti, jolloin vaihteen vapaalle kytkeminen tai jarrun painaminen kaivuasentoon aktivoi lukituksen. Tukitassujen ja puskulevyn käyttö onnistuu joko tassu kerrallaan, molemmat tassut yhdessä, puskulevy ja toinen tassu yhdessä, puskulevy yksinään tai molemmat tassut ja puskulevy yhdessä. Valinta tehdään painamalla kunkin toiminnan nappi aktiiviseksi ja vasemman käden puolella olevasta esiohjausvivusta halliten liikutetaan kulloistakin liikettä tai yhdistelmää. 

Selkeät huoltokohteet ja monipuoliset varusteet

Huollon suhteen kone on selkeämpi kuin edeltäjänsä. Huoltovälit ovat 500 tunnin välein, jolloin kone pysyy pitkään työtehtävissä. Uusi ysisarjalainen on edeltäjiensä tapaan aivan yhtä helposti huollettavissa työmaalla kuin aiemmatkin Hyundain mallit. Huoltomies pystyy kuittaamaan huollot tehdyksi sekä tarvittaessa testaamaan koneen ja lukemaan mahdolliset vikakoodit työmailla ilman erillistä sylimikroa. Tarvittaessa koneen kaikki käyttö-, huolto- ja vikadiagnostiikkatiedot voidaan lukea myös satelliitin välityksellä. Tämä järjestelmä toimii myös turvana mahdollisia varkaita vastaan.

Uudet pyöräalustaiset kaivukoneet varustellaan tarvittavilla lisälaitteilla Suomen Telakoneen omalla korjaamolla. Tuttuja valinnaisia varusteita ovat esimerkiksi valotelineet, hydrauliikan oksitukset, pyörityshydrauliikat, harja-/niittokonehydrauliikat, neljännet lisähydrauliikat, pikakiinnikkeet ja erilaiset kauhanpyörittäjäasennukset. Yksiosaisilla puomeilla varustetuissa koneissa on käytössä kaksi lisähydrauliikan karaa toisen ollessa tehdasvarustelussa tulevan yleishydrauliikan käytössä ja toinen joko kaksiosaisen puomin tai toisen kaksitoimisen, rakennettavan, lisähydrauliikan käytössä. Näin on mahdollista saada kaksi kaksitoimista, jopa proportionaalistakin, lisähydrauliikkaa samaan aikaan käyttöön.

Lisähydrauliikan tuotoksi saadaan 240 l/min, joka riittänee useimmille laitteille. Painetaso vasarakäytön ja esimerkiksi pontiniskijäkäytön välillä valitaan monitoiminäytöstä. Samoin litramäärät voidaan asettaa valmiiksi oikeisiin lukemiin. Peruskoneen käyttämä teho voidaan ohjelmoida heti taloudelliseksi, suoraan maksimitehoiseksi tai välille. Näin vältytään ylimääräisiltä napinpainalluksilta aamuisin ja tauolta palattaessa. Vakiovarusteena olevan peruutuskameran kaveriksi voidaan asentaa kaksi lisäkameraa eri puolelle konetta. Monitoiminäytöstä valitaan kulloinkin käytettävä kamera. Muuten varustelu noudattaa samaa linjaa kuin tela-alustaisissakin eli myös mukavuusvarustelu on vähintään ajanmukainen. Maahantuoja Suomen Telakone on luvannut pitää myös uusia pyöräalustaisia ysisarjalaisia varastossa Humppilassa, joten koeajon järjestäminen ei tuottane vaikeuksia.

Lue seuraavaksi