Uutiset

Työkoneet

Lukkiklinikka Oy Sany-satamakoneiden maahantuojaksi

Satamassa operoivan kaluston korjaamiseen ja huoltamiseen erikoistunut Lukkiklinikka Oy solmi maahantuontisopimuksen kiinalaisen mahtivalmistaja Sanyn kanssa. Se kattaa satamien materiaalikäsittelyyn liittyvän kaluston. Ensimmäinen kone myytiin merikonttien korjaukseen erikoistuneelle Vellogs Oy:lle.

Moni Baumassakin vuosien varrella vieraillut on pannut merkille kiinalaisen Sanyn osaston, jossa esillä on ollut aina monipuolista kalustoa maarakennuskoneista isoihin ristikkopuominostureihin, ja kaikkea siltä väliltä. Vuonna 1989 perustettu Sany on jo lisännyt Suomessakin tunnettavuutta, kun Machinery Oy aloitti maarakennuskoneiden maahantuonnin viime vuonna.

KHL Groupin kokoama tilasto vuodelta 2019 listaa Sanyn maailman viidenneksi suurimmaksi maarakennuskonevalmistajaksi. Kun tähän lisätään vielä muun muassa laaja nosto- ja betonikalusto, nousee Sanyn liikevaihtoon (15,5 miljardia dollaria) perustuva sijoitus pari pykälää heti Caterpillarin ja Komatsun jälkeen. Sany työllistää noin 36 000 ihmistä. Lähes 30:llä tehtaalla valmistetaan yli 300 erilaista konemallia.

Merikonttien korjauksiin erikoistunut Vellogs Oy hankki Mussalon satamaan Suomen ensimmäisen, tyhjien konttien käsittelyyn tarkoitetun Sany 100K7G -trukin. Maksimi nostokapasiteetti on 10 tonnia ja maksimi pinoamiskorkeus on 18,8 metriä. Kone painaa työkunnossa 42 tonnia ja Volvon diesel paukuttaa käyttöön 185 kilowatin tehon.

”Sany on Kiinan ykkönen rakennuskoneissa, etenkin kaivukoneissa varsin vahva. Kaikkiaan Sany onkin valmistanut jo yhteensä 250 000 kaivukonetta maailman markkinoille. Vuonna 2012 hankimme muun muassa betonikalustoa, kuten pumppuautoja valmistavan saksalaisen Putzmeisterin ja näin olemme maailman ykkönen sillä sektorilla”, toteaa aluemyyntipäällikkö Torsten Schapfel (Sany Europe Gmbh).

Satamien koneet muodostavat yhden tärkeistä liiketoiminta-alueista.

Euroopassa Sanyn satamakoneiden valikoimissa on muun muassa konttilukit, konttikurottajat, järeät haarukkatrukit (16–32 t) ja nyt Suomeenkin siis ensimmäisenä saapunut tyhjien konttien käsittelyyn tarkoitettu trukki, 42 tonnia painava 100K7G, jonka maksimi nostokorkeus lähes 11 metriä. Tulokas kykenee pinoamaan kahdeksan konttia päällekkäin ja siirtämään kahta konttia kerralla. Kun kuljettaja istuu ohjaamossa 3,2 metrin korkeudella, on hänellä aina hyvä näkyvyys myös konttien katoille.

Kaikki satamakoneet valmistetaan Kiinassa, mutta ne viimeistellään Saksassa, Kölnin lähellä Bedburgissa ennen asiakkaalle toimittamista. Samalla paikkakunnalla on myös varaosavarasto, mistä Suomeenkin tilatut osat lähetetään. Sanylla on Euroopassa jo yli 100 jälleenmyyjää.

Sany 100K7G kykenee kuljettamaan kahta tyhjää, 20 jalan konttia kerralla ja pinoamaan niitä kahdeksan päällekkäin. Haarukoiden avautuma on 6 038 millimetriä.

Monipuolista kalustoa

Varsin tuore yritys, eli vasta vuoden alusta Mussalossa toiminut Lukkiklinikka Oy on juurikin sopiva maahantuoja satamakoneille. Se nimittäin pyörittää Mussalossa 20 metrin vapaakorkeuden omaavaa huoltokeskusta, joka on suunniteltu nimenomaan järeiden satamakoneiden huoltoihin ja korjauksiin. Omistajia on neljä ja kaikilla on pitkä ja monipuolinen sekä kansainvälinen kokemus alasta, niin tekniikan kuin kaupan ja logistiikankin osalta. Toimitusjohtajana on Jouni Pitkänen ja hallituksen puheenjohtajana Lauri Forsström. Kaksi muuta omistajaa ja hallituksen jäsentä ovat Kari Halmela ja Perttu Kojonen.

Näiden edellä mainittujen lisäksi hallissa työskentelee kolme asentajaa. Isossa hallissa huolletaan ja korjataan kaikkea sataman liikkuvaa kalustoa. Hyundai-maansiirtokoneiden sopimushuoltoakin tehdään kaakonkulman asiakkaille, joko hallissa tai sitten huoltoauton avustamana työmaalla. Lukkiklinikalla on toimipiste myös Vantaalla, missä sijaitsevat muun muassa vaihtolaitekorjaamo ja varasto.

Ohjaamossa istuin on yli kolmessa metrissä, joten näkyvyys on hyvä konttien katollekin.

”Satamassa käytetään monipuolista kalustoa konttilukeista ja -kurottajista haarukkatrukkeihin sekä pyöräkuormaajista ja vetomestareista isoihin Mantsisiin. Halliin sisälle saamme maksimissaan kolmekerrostaja-lukkeja, mutta siitä suuremmat kuten neljäkerrostajat ja Mantsiset käsitellään ulkona. Laskujeni mukaan huoltotarvetta on yli 30 erityyppiselle koneelle ja laitteelle. Satamassa käytössä olevien koneiden kokonaismäärä lienee jossain 300–350 koneen paikkeilla”, valistaa Kari Halmela.

”Tämä Vellogs Oy:lle myyty Sany on ensimmäinen Suomessa ja tästä lähdemme liikkeelle. Satamakoneiden markkinat eivät Suomessa ole kovin suuret ja yhdessä valmistajan kanssa tiedostamme tämän. Askel kerrallaan kuitenkin mennään eteenpäin. Osa edustamamme sektorin koneista sopii myös sahoille ja teollisuuteen, joten jatkossa työnnämme tuntosarvia myös siihen suuntaan”, jatkaa Halmela.

Lukkiklinikan toimitusjohtaja Jouni Pitkänen (vas.) sinetöi Sany-kaupan Vellogs Oy:n Janne Valeriuksen kanssa. Joonas Valerius taas viskaa käsipäivää Sany Europen satamakoneiden myyntijohtajan Frank Pfisterin kanssa.

Vellogs Oy

Lukkiklinikan huoltopalvelujakin käyttävä Vellogs Oy lähti ennakkoluulottomasti ensimmäiseksi Sany-asiakkaaksi satamakoneiden osalta. Sanyn laatu tiedettiin korkeaksi ja vaikka koneeseen ei päässyt tutustumaan etukäteen, kaupat syntyivät.

Koneessa käytetyt komponentit kuten Volvo-moottori, ZF-akselit ja Parkerin hydrauliikka ovat länsimaalaisille varsin tuttuja. Kilpailijoita huomattavasti huokeampi hankintahinta ei sekään ainakaan hidastanut sopimuksen syntymistä. Ensivaikutelmat ovat olleet hyvät ja kuljettajat ovat konetta kiitelleet. Korkealla olevasta, tilavasta ohjaamosta on erinomainen näkyvyys kontin katonkin kunnon tarkistamiseksi ja stabiliteetti on kohdallaan.

Perheyhtiötä vetävät kaksoisveljekset Janne ja Joonas Valerius.

”Olemme erikoistuneet konttien korjaukseen. Aloitimme vuonna 2018 Vuosaaren satamassa ja täällä Mussalossa toukokuussa tänä vuonna. Henkilökuntaa on kolmisenkymmentä, joista suurin osa työskentelee konttien korjauksissa ja tarkistuksissa. Täällä Mussalossa korjaamon läpi menee 100 konttia päivässä, Vuosaaressa noin 40. Asiakkaat tuovat rikkinäiset kontit korjaamolle. Sanylla käsittelemme niitä ja kuljetamme puhdistetut ja/tai korjatut takaisin asiakkaan toivomaan paikkaan. Maksimi ajomatkat ovat muutamia kilometrejä”, aloittavat veljekset.

Merikonttien hinnat ovat nousseet tänä vuonna ja samalla saatavuuskin on heikentynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki huonokuntoisetkin kontit korjataan vielä käyttöön. Se taas työllistää Vellogsia entistä enemmän.

”Konttien lattiat rikkoontuvat ja kuluvat lastattaessa helposti. Niitä joudutaan vaihtamaan sekä korjaamaan usein paneeleissa olevia reikiä. Läpimenoaika yhdelle kontille on meillä optimoitu ja näin syntyy suuri kapasiteetti”, lopettavat Valeriukset.

Aktiivikäytöstä poistuvat kontit saavat usein uuden elämän muun muassa työmaa- tai messukoppeina. Vellogs Oy:n veljekset ovat aloittaneet edellä mainittujen lisäksi uuden jalostusmuodon. Miltä kuulostaisi merikontista rakennettu rantasauna?


Komea trukki vaatii komeat miehet. Vasemmalta oikealle: Valmistajan edustajat Torsten Schapfel ja Frank Pfister (Sany Europe Gmbh), Vellogs Oy:n omistajat Janne ja Joonas Valerius, Lukkiklinikka Oy:n urhot Kari Halmela, Perttu Kojonen, Lauri Forsström, Jouni Pitkänen, Jarkko Lommi ja Henrik Penttinen.





Lue seuraavaksi