Uutiset

Työkoneet

Kurussa panostetaan bioenergiakoulutukseen

Energiapuun käyttö on nyt korkeassa arvossa ja metsäenergian hyödyntäminen on voimakkaassa kasvussa. Tilanne on noteerattu Tampereen ammattiopistossa. ”Tulevaisuudessa yhä useamman metsäkoneenkuljettajan työ muodostuu ainakin osittain energiapuukorjuun eri työlajeista; energiapuun koneellinen korjuu ja lähikuljetus, kantojen nosto ja kuljetus sekä energiapuun kuljetus ja haketus”, kertoo lehtori Juha Korva Tampereen ammattiopistosta. ”Kuluvana vuonna metsäalan koulutuksemme kehittämisessä erityisenä painopisteenä on energiapuun korjuukalusto ja -koulutus.”

Metsäkonealan perustutkintoa Tampereen ammattiopistossa opiskelee 210 opiskelijaa, joista Kurussa opiskelee 84 ja verkostokouluilla Kannuksessa, Tuomarniemellä ja Ruokolahdella loput. Ensi syksynä aloittaa noin 70 uutta opiskelijaa. Hyvän maineen saavuttaneen Kurun toimipisteen hakijamäärä on reippaassa nousussa . Korva kertoo, että hakijoita on varsin kaukaakin ja niin paljon, että joudutaan karsimaan. ”Lisäksi ammattitutkintoon valmistavassa koulutuksessa on metsäkonealalla 30 opiskelijaa, erä- ja luonto-opas -koulutuksessa 20 opiskelijaa. Perustutkinnon osana olevaan puutavara-auto -koulutukseen osallistuu myös ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta käyviä opiskelijoita. Meillä on myös metsäpalveluiden tuottaja –koulutusta eli metsurikoulutusta, jossa on kirjoilla 39 opiskelijaa.

Tampereen ammattiopiston liikenteen ja metsän koulutusalalla on jo useamman vuoden ajan toteutettu koneellista energiapuunkorjuuta ja -lähikuljetusta osana metsäkoneenkuljettajakoulutusta. ”Meillä on 32 metsäkonetta, joista puolet hakkuu- ja toinen puoli ajokoneita. Hakkuukoneista kolme ja ajokoneista kaksi omaa energiapuukorjuuvarusteet. Puutavara-autoja meillä on kaksi, joista toiseen olemme suunnitelleet hakekuljetusvarustusta. Kuljetuskalustoa meillä on lisäksi neljä koneenkuljetusautoa, joilla siirrämme kalustoamme”, esittelee Korva.

Metsäenergiakoneet

”Nyt helmikuussa hankimme metsäalustaisen Volvo EC 140 BLCM -kaivukoneen opetuskäyttöön. Vähän käytetyn sopivasti valmiiksi metsäkäyttöön varustellun koneen ostimme Ojala Machine Oy:ltä. Koneeseen tulee kaikki tarvittava varustus kannonnostoon, energiapuuhakkuuseen, metsäteiden- ja ojien kunnostukseen sekä uudistusalojen käsittelyyn. Opetuksesta vastaa Jukka Piilola, jolla on vankka kokemus kaivinkoneiden käytöstä metsätöissä” kertoo Korva.

Maaliskuun lopulla Armas Hirvonen A. Hirvonen Oy:stä kävi luovuttamassa oppilaitokselle Väkevä-kantopilkkurin. Sopivan pilkkurin valitsemiseen käytettiin apuna urakoitsijoita. ”Kyselyiden perusteella Väkevä-kantopilkkuri on meille oikea valinta. Se on saanut käyttäjiltä hyvää palautetta niin soveltuvuudesta kuin käyttövarmuudesta ja urakoitsijat pitivät tätä parhaana mahdollisena vaihtoehtona. Löysin myös Metsätehon testin tästä laitteesta ja se oli yksi asia vahvistamassa hankintapäätöstä”, perustelee Korva Väkevä-pilkkurin valintaa.

Metsäenergiaketjun opetuskaluston tulee täydentämään tänä vuonna hankittava hakkuriauto, joka tulee olemaan kalustossa mahdollisesti jo syksyyn mennessä.

Väkevä-kantopilkkuri

Väkevä-tuotemerkin takana on kiteeläinen A. Hirvonen Oy, joka on toiminut metalli- ja konealalla 70-luvulta lähtien. Nykyään toiminta on keskittynyt maarakennus- ja metsäkoneiden lisälaitteisiin, joiden tuotekehitys tehdään tiiviissä yhteistyössä alan urakoitsijoiden kanssa.

Väkevä-kantopilkkureita on neljää kokoa aina 30-tonnin peruskoneisiin asti. Armas Hirvonen kertoo, että mallisarja tulee laajenemaan lähiaikoina vielä tästä. ”Toukokuulla tuomme markkinoille 8-12 tonnin koneisiin tarkoitetun pilkkurin ja alkukesästä erittäin järeän, lähinnä terminaalikäyttöön tarkoitetun pilkkurin. Varsinaisia metsämalleja meillä on kolme, joita olemme myyneet jo 86 kappaletta. Rakenne on nyt niin jämerä, että ongelmia ei ole ilmennyt.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi