Uutiset

Työkoneet

Komatsu panostaa jatkossa vetyyn

Komatsu Ltd. on kehittänyt polttokennolla varustetun, vetyä polttoaineena käyttävän kaivukoneen. Tämä on yksi askel kohti tulevaisuuden hiilineutraalisuutta. Tavoitteena on vähentää koneiden käytöstä ja niiden tuotannosta aiheutuvia CO2-päästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä (verrattuna vuoden 2010 tasoon). Täydellinen hiilineutraalius on asetettu saavutettavaksi vuoteen 2050 mennessä.

Auttaakseen asiakkaitaan saavuttamaan hiilineutraaliuden, Komatsu on jo aikaisemminkin tarjonnut erilaisia tuotteita, palveluita ja ratkaisuja, jotka vähentävät ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta. Näitä ovat muun muassa hybridikaivukoneet ja sähköiset minikaivukoneet. Polttokennot ja vety ovat seuraava askel tässä jatkumossa.
Kenttätestit uudella kaivukoneella Komatsu ilmoittaa aloittaneensa nyt toukokuussa 2023. Laajat testaukset ovat ensimmäinen vaihe aloittaa lähitulevaisuudessa vetypolttokennoilla toimivien keskikokoisten ja suurten maarakennuskoneiden kaupallinen tuotanto.


Komatsu otti nyt käyttöön polttokennojärjestelmän ja vedyn säiliön, jotka molemmat on valmistanut Toyota Motor Corporation. Komatsun oma ohjaustekniikka ja avainkomponentit sekä Toyotan valmistama vetypolttokenno edistävät tavoitteisiin pääsyä. Edellä mainitut ratkaisut vähentävät Komatsun mukaan merkittäväti melua ja tärinää, samalla kun kaivutyö on yhtä tehokasta kuin dieselmoottorilla varustetuilla perinteisillä kaivukoneilla.


Komatsu ilmoittaa myös siirtäneensä keskikokoisten ja isojen kaivukoneiden kehityslinjat kohti vedyn käyttöä. Akkukäyttöisiä se tulee valmistamaan vain minikoneluokissa. Vedyllä on korkea energiatiheys ja tankkaus voidaan suorittaa paljon nopeammin kuin akkujen lataus. Testien jälkeen koneiden sarjatuotantoa pyritään aloittamaan mahdollisimman pian.

Komatsu-koneet Suomessa myy Suomen Rakennuskone Oy.


Lue seuraavaksi