Uutiset

Työkoneet

Komatsu Comfort Ride – tärinän ja heilahduksen vaimennus

Komatsu Forest

Metsäkoneen kuljettajan altistuminen tärinän ja heilunnan aiheuttamille terveysriskeille on ollut kauan tunnettu tosiasia. Ongelmaa on osittain saatu poistettua passiivisin vaimentimin ja työtä tauottamalla, mutta esimerkiksi kuormatraktorin liikkuessa syntyvän sivuttaisheilunnan kuljettajalle aiheuttaman kuormituksen hillitsemiseen tarvitaan aktiivisesti ohjattua vaimennusta. Komatsu Forest on pitkän ja perusteellisen tutkimus- ja kehitystyön tuloksena tuonut markkinoille ratkaisun ohjaamoon siirtyvän tärinän ja heilunnan radikaaliksi vaimentamiseksi.

Laitteisto on sijoitettu kuormatraktorin rungon ja ohjaamon väliin. Siinä on neljällä nurkalla pitkäiskuiset sylinterit antureineen, joita ohjataan koneen ohjausjärjestelmän MaxiXplorerin toimesta. Nelipisteripustus antaa pehmeän joustoliikkeen ja poistaa tehokkaasti myös kaikkein haastavinta, sivuttaisen liikkeen energiaa.

Laitteiston konstruktio helpottaa kuljettajan työtä muullakin tavalla. Sylintereiden avulla ohjaamo voidaan nostaa maksimikorkeuteensa, jolloin näkyvyys varastolla työskenneltäessä paranee ja kuorman purkaminen helpottuu. Ohjaamoa kallistettaessa sen alle saadaan enemmän tilaa huoltotilanteessa.

Komatsu Comfort Riden hallinta on yksinkertaista: kuljettaja aktivoi järjestelmän napilla, jolloin ohjaamo asettuu normaaliin työasentoon, toinen napin painallus nostaa sen ylimpään asentoonsa. Painettaessa ajopoljinta ohjaamo palautuu jälleen työskentelyasentoon.

Vaimennuslaitteiston tila näkyy kuljettajalle MaxiXplorer-näytöllä, johon ilmestyy myös hälytykset, jos kaikki ei toimi moitteettomasti.

Komatsu Comfort Ride tuodaan vuoden 2013 aikana varusteluoptiona kaikkiin Komatsun uusiin kuormatraktorimalleihin.

Lue seuraavaksi