Uutiset

Työkoneet

Koko maan kattavaa konevuokrausta – RealRental

Omistaminen on ollut aina arvossaan suomalaisessa mielenmaailmassa elämän suurissakin investoinneissa. Sama on pätenyt pitkään myös yrityselämässä. Vuokraus on nyt 2000-luvulla muotoutunut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi erilaisten koneiden ja laitteiden käyttöön saamiseksi. Teollisuus on hyödyntänyt jo jonkun aikaa tätä mahdollisuutta vuokrata tuotantovälineitä. Nyt sama suuntaus alkaa olla arkipäivää myös urakointikoneiden puolella.

RealMachinery Oy aloitti konevuokrauksen lokakuussa 2016. Toiminta käynnistyi yrityksen Lempäälän toimipisteessä, mutta jo saman vuoden joulukuussa vuokrakoneita saatiin RealMachineryn Keravan toimipisteenkin tarjontaan. Muutama vuosi myöhemmin (2018) vuokraustoiminta eriytettiin omaksi yritykseksi, RealRental Oy:ksi.

Tänä päivänä RealRentalin palveluksessa on kahdeksan henkeä ja yritys toimii neljällä paikkakunnalla. Pääkaupunkiseudun vuokrakoneet ovat Keravan toimipisteessä ja siellä niistä huolehtii kolme henkeä. Samoin Lempäälän pisteessä työskentelee kolme henkeä vuokrakoneiden parissa. Jyväskylän ja Kuopion toimipisteessä operoi kummassakin yksi henkilö vuokrausasioissa. Kuopion pisteen mies huolehtii myös Oulun alueen vuokrakoneista. Kaikissa näissä pisteissä on vuokrakalustoa tarjolla. Lisäksi koneita on myös Maskussa, Turun kupeessa, ja Haminassa. Vuokraustoimeksiantoja tehdään nykyisin ympäri koko Suomen. Niitä tekevät enimmäkseen koneurakoitsijat, mutta myös rakennusliikkeet, kiviainestoimijat, purkuyritykset, viherrakentajat sekä kunnat ja kaupungit.

Noin 300 koneyksikköä

RealRentalin vuokrakonekannassa on noin 300 koneyksikköä sekä runsas määrä niiden kanssa käytettäviä työlaitteita, kuten kauhoja, kallistuvia kauhanpyörittäjiä, iskuvasaroita, kouria jne. Näistä elementeistä saadaan aina rakennettua asiakkaan tarvitsema kokoonpano. Huomioitavaa on myös, että työmaalle toimitetaan aina toimiva laitepaketti, eli lisälaitteet on sovitettu paikoilleen ja niiden toimivuus testattu. Näin työnteko kentällä voi alkaa heti, eikä valmisteluun kulu turhaa aikaa.

Vuokrakonevalikoimassa on tela-alustaisia kaivukoneita 1–50 tonnin, pyöräalustaisia 6–18 tonnin, pyöräkuormaajia 2–35 tonnin, jyriä 2–13 tonnin ja vastapainotrukkeja 1–5 tonnin painohaarukkaan. Lisäksi on muutamia purkukoneita asianmukaisin työlaittein varustettuna, myös pitkäpuomisia. Konemerkkeinä ovat Doosan, Ammann, Hyster ja Mecalac.

Sujuvaa työntekoa

Vuokrakoneiden toimitukseen kuuluu aina huoltosopimus, joka osaltaan varmistaa keskeytymättömän työnteon. Sen tekee myös RealRentalin tarjoama koneiden kuljetus- ja tankkauspalvelu. RealRentalin toimitusjohtaja Goran Baricevicin mukaan vuokra-ajat vaihtelevat yhdestä päivästä kolmeen vuoteen.
Työmaalle vuokrakoneen voi parhaimmillaan saada päivänkin varoitusajalla, jos sopiva kokoonpano sattuu olemaan vapaana. Baricevic korostaa myös RealRentalin lojaalia toimintamallia, jossa tilanteiden äkillisten muutosten johdosta vuokra-aikojen keskeytyksissä päästään herrasmiesmäisesti molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun. Toisaalta tämä tarkoittaa sitä, että konetarjontaan ilmestyy aika ajoin ennakoimattomia koneita.

”Kannattaa siis tarpeen ollessa päällä tiedustella säännöllisesti sopivaa konetta, vaikka sellaista ei juuri tänään olisikaan vapaana. Huomenna sellainen saattaakin jo olla”, kehottaa Baricevic. Mies on ollut konevuokrausalalla jo kymmenen vuotta, joten hän tuntee hyvin alalla vallitsevat tuulet.

Uutuustuote

RealRental lanserasi vuoden alussa uuden ”Vuokraamalla omaksi” -konseptin. Siinä vuokraussopimukseen liitetään osto-optio varsin kiinnostusta herättävin ehdoin. Mikäli asiakas päättää lunastaa koneen itselleen vuokrausjakson päätyttyä, hyvitetään maksetuista vuokrista 60–80 prosenttia. Ehto koskee yli kuuden kuukauden vuokra-aikaisia koneita. Tarjous on voimassa kaikkien vuokrattavien koneiden osalta, sekä myös niiden kanssa käytettävissä lisälaitteissa. Baricevic kehottaakin ottamaan rohkeasti yhteyttä vuokramyyjiin koko paletin selvittämiseksi.

Hän muistuttaa myös kuluvan vuoden alussa myyntiin tulevista, poistettavista vuokrakoneista. Käyttötunteja niissä on yleensä 3 000–5 000 välillä, ja koneet ovat kaikki alle neljä vuotta vanhoja.

Helpottaa toimintaa

Lopuksi Baricevic muistuttaa vuokrauksen eduista. RealRentalilla on panostettu yhteydenpidon helppouteen. Näin asiakas saa aina nopeasti palvelua. Työkoneen vuokraaminen tuo joustavuutta urakoitsijan toimintaan sekä tekee toiminnasta riskittömämpää. RealRentalin tarjoaman kuljetuspalvelun myötä myös koneiden siirtelyn logistiikka helpottuu.

Todellista etua Baricevic uskoo saatavan vuokrakoneen käytön urakkalaskentaa helpottavasta ominaisuudesta. Koneisiin ei tarvitse sitoa pääomaa ja käytön kulut ovat jo ennalta tarkasti tiedossa vuokran muodossa. Lisäksi huoltosopimus pitää koneet aina ajokuntoisina, eikä työmaalla synny remonttikatkoja sekoittamaan aikatauluja ja budjettia.
”Viime vuoden koronapandemia on vaikeuttanut rahoituksen saantia koneiden uushankinnassa. Tätä viimeaikaista ja poikkeuksellista häiriötä ajatellen vuokrakone on järkevä ratkaisu. Pääomaa ei ole pakko sitoa kiinni koneisiin, eikä tarvitse varautua pitkiin takaisinmaksuaikoihin”, päättää Baricevic.


Lue seuraavaksi