Uutiset

Työkoneet

Talonpohjia RealRentalin vuokrakoneilla – Perustava Oy

Vuonna 2007 perustettu orimattilalainen Perustava Oy on keskittynyt avaimet käteen -tyyppisten talonpohjien toimittamiseen. Kaivutyöt tehdään kokonaan vuokrakonekalustolla ja koneiden toimittajaksi on valikoitunut RealRental. Helsingin Malminkartanoon on syntymässä Perhosenkierto-niminen pientaloalue. Kävimme siellä katsomassa, miten talonpohjat syntyvät vuokrakoneilla. 

Perustava Oy:n palveluksessa on tänä päivänä noin 240 henkeä. Yritys tarjoaa kokonaisvaltaista asuintalojen perustuksien valmistusta. Eli Perustavan jäljiltä kohteessa voidaan nostaa talopaketti sokkelin päälle. Yritys ei ole sidonnainen mihinkään talopakettivalmistajaan, vaan valmiita perustuksia tehdään monille talotoimittajille.

Alun sokkeliperustusten tekemisestä toiminta on nyt laajentunut myös kohteen maarakennustöiden toteuttamiseen. Sitä varten yrityksen sisälle perustettiin kuluvan vuoden alussa infrayksikkö, joka hoitaa omien kohteiden kaivutyöt. Tämä infrayksikkö operoi pääosin pääkaupunkiseudun ja Lahden alueilla. Perustava puolestaan toimii koko Suomen alueella tarjoten infrayksikön toimialueen ulkopuolella pientalojen sokkeliperustusten valmistusta ilman itse tehtyjä maarakennustöitä. Ne hoituvat alihankkijoiden toimesta. Perustavalla on myös oma elementtitehdas Lammilla.

Perustava Oy tekee asuintalojen pohjia avaimet käteen -periaatteella. Yrityksen infrayksikkö huolehtii kohteiden kaivutöistä RealRentalin vuokrakalustolla. Tässä ollaan Helsingin Malminkartanoon syntyvän Perhosenkierron pientaloalueella.

Infrayksikkö kaivaa 

Infrayksikön toimintamalli sisältää kohteen maarakennustyöt, paalutukset, talopakettivalmiiden perustusten teot sekä täytöt. Perhosenkierron työmaalla oli parhaillaan syntymässä perustukset viidelle omakotitalolle, kahdelle rivitalolle sekä niihin liittyville varastorakennuksille. Työmaa luovutetaan asiakkaalle tilassa, jossa perustuksien päälle voidaan heti nostaa tai rakentaa talopaketti. Itse sokkelin lisäksi valmiina ovat niin vesisyötöt ja viemäröinnit, myös sadevesi, sekä sähkö- ja datakaapeloinnit. Perhosenkierron kohde käynnistyi elokuussa ja luovutus tulee näillä näkymin tapahtumaan ennen joulua.

”Me teemme töitä aina laatu edellä, vaikka moni pitää toimitusajasta kiinni laadunkin kustannuksella. Pidemmän päälle se tulee kuitenkin edullisemmaksi kaikille osapuolille joskus hieman pidemmästä työvaiheesta huolimatta”, aloittaa Perustavan infrayksikön päällikkö Mika Kemppainen. Yrityksellä on käytössä oma, älypuhelimella käytettävä tuotannonohjausjärjestelmä, jota Kemppainen sujuvasti ”räplää” tapaamisen aikana.
”Sillä hoituvat koneiden ja tarvikkeiden tilaukset työmaalle näin haastattelunkin lomassa. Ei mene aika hukkaan”, naurahtaa Kemppainen.

RealRentalin Goran Baricevic (vas.) ja Perustava Oy:n Mika Kemppainen Perhosenkierron työmaalla. Koneen puikoissa Jari Järvensuo.

Vuokrakoneilla 

Infrayksikössä on nyt parisenkymmentä henkeä, joista kahdeksan konekuljettajaa. Käytössä on tällä hetkellä neljä Doosan-vuokrakaivukonetta RealRentalilta, kolme 25-tonnista DX235:ta ja yksi kuusitonninen DX62. Omaa kalustoa ei Perustavalla ole, vaan kaikki työ tehdään vuokrakoneilla.
Infrayksikkö ei tee ”pelkkiä” maarakennustöitä, vaan koneet työskentelevät aina Perustavan talonpohjatyömailla ollen osa kokonaistoimitusta.

”Eikä meillä olisi aikaakaan sellaisiin lähtöihin. Itse asiassa mietinnässä on parhaillaan vuokrakoneiden määrän kasvattaminen muutamalla yksiköllä, kunhan jostain vain niille löytyisi ensin ammattitaitoisia kuljettajia”, toteaa Kemppainen, ja avaa samalla hieman työtilannetta.

Infrayksiköllä on yleensä työn alla kymmenkunta eri vaiheessa olevia työmaita. Perhosenkierron työmaalla hääri yksi 25-tonninen vuokrakaivukone. Loput kolme olivat muualla töissä.
”Kaivukoneet ovat siis kaikki vuokrattuna RealRentalilta, mutta kuljettajat ovat omaa väkeä. Näin pystymme takaamaan laadun, kun tekijät ovat tuttuja”, jatkaa Kemppainen. 

Perustava Oy:n jäljiltä kohteeseen voidaan nostaa talopaketti. Kaikki tarvittavat ovat valmiina; sokkeli, vesi, sähkö, viemäröinnit ja datakaapelointi. Tässä sähköputket odottavat vielä täyttöä.

Helppo aloittaa

Ensimmäiset Doosanin vuokrakaivukoneet saatiin Perustavan työmaille kuluvan vuoden keväällä. ”Päätös vuokrakoneiden käytöstä oli helppoa ja riskitöntä. Suuria pääomia ei tarvinnut sitoa toiminnan aloittamiseksi”, sanoo Kemppainen. RealRental valikoitui toimittajaksi hyvin uuden kalustotarjontansa johdosta. Koneiden ohella vuokrasopimukseen kuuluvat koneiden huollot, seurantajärjestelmä sekä RealTurva, joka on vakuutuksen kaltainen palvelu. RealRentalin pitkäaikaisvuokrauksiin kuuluukin aina vakiona RealTurva.

”Minun ei tarvitse antaa kuljettajille kuin polttoainekortti, ja homma käy”, sanoo Kemppainen. ”Lopusta huolehtii RealRental.”
Kemppainen kiittelee myös vuokralleantajan nopeaa palvelua. Joskus on saatu kone seuraavaksi päiväksi työmaalle pikaisen tarpeen yllättäessä.

Laaja tuotevalikoima
”RealRentalin konevuokraustoiminta käynnistyi todenteolla vuona 2019. Sitä ennenkin RealMachinery vuokrasi urakointikoneita, mutta viime vuonna toiminta keskitettiin RealRentalille”, valistaa RealRentalin toimitusjohtaja Goran Baricevic. Pääkaupunkiseudun vuokrakoneiden toimipiste on Keravalla. Goranin ohella vuokrauspalvelussa on viisi henkeä koko maassa; yksi Goranin parina Keravalla, kaksi Tampereen toimipisteessä ja yksi Jyväskylässä ja Kuopiossa. Koneita on sitten jo useammissa paikoissa valmiina työmaalle lähtöön.

”Yhteensä meillä on kolmisensataa vuokrakonetta, lähinnä Oulusta etelään päin”, laskeskelee Goran. Kaivukoneita on tonnin minikaivukoneista aina 53 tonnin pitkäpuomiseen, merkkeinä Doosan ja Bobcat. Muuta tarjontaa ovat pyöräkuormaajat 1–35 tonnin painoluokkaan sekä trukit ja jyrät. Lisäksi koneisiin on saatavana mukaan yleisimpiä lisävarusteita kuten kauhoja, iskuvasaroita, kouria sekä erilaisia purkuvälineitä.
Lähtökohtaisesti RealRental tarjoaa koneisiin joko vuokrausta tai pitkäaikaisvuokrausta, kuten Baricevic asian ilmaisee. Vuokra-aika on tällöin yhdestä päivästä kolmeen vuoteen. Kolmen vuoden vuokraussopimuksiin kuuluu aina osto-optio, jolloin asiakas voi lunastaa koneen itselleen vuokra-ajan päätyttyä. Baricevic korostaa toiminnan herrasmiesmäisyyttä.

Aina sattuu ja tapahtuu, esimerkiksi ennalta sovittu vuokra-aika voi joskus päättyä aikaisemmin, jolloin vuokrasopimuksen purku pyritään tekemään kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Ja esimerkiksi vuokrakoneen itselleen lunastuksessa vuokra-aika huomioidaan hyvityksenä.

Vilkas vuosi        

Kuluva vuosi on ollut RealRentalille varsin vilkasta aikaa. Baricevic laskeskelee Keravalla tehdyn noin 300 vuokraussopimusta. Koko maassa koneita on vuokrattu noin tuhannen sopimuksen verran. Tässä kohtaa yhden päivän vuokraus on yhtä arvokas kuin kolmen vuoden. Molempia niitä mahtuu paljon tuohon tuhanteen. Konevuokrausten ohella RealRental tarjoaa myyntiin vuokrausjaksonsa loppuun tulleita koneita eli niin sanottuja roll out -koneita. Vuokrattava kalusto pyritään pitämään mahdollisimman uutena, joten käytetyt päätyvät myyntiin.
”Lokakuun loppuun mennessä näitä roll out -koneita oli myyty jo 25 kappaletta”, päättää Baricevic.Lue seuraavaksi