Uutiset
INFRA ry Seinäjoen konepäivillä: Päästövähennyksiä harkiten

INFRA ry oli mukana Seinäjoen konepäivillä Wihurin toimitiloissa tapaamassa jäsenistöään. Ajankohtaisena aiheena esillä oli vihreä siirtymä ja kestävyysraportointi. INFRAn Juha Laurilan ja Mauritz Knutsin viestinä on, että kestävyystietojen kokoaminen ei lopulta ole vaikeaa tai työlästä.
Seinäjoen Konepäivien aikaan Wihuri Oy:n Teknisen Kaupan toimitiloissa väkeä oli miltei tungokseen asti. Se tarkoitti sitä, että toimintaansa Wihurin tiloissa esiteleillä INFRA ry:n Laurilalla ja Knutsilla piti kiirettä. INFRAn jäsenyys ja sen hyödyt tuntuivat kiinnostavan monia, ja jo jäsenenä olevatkin vaihtoivat vilkkaasti kuulumisia järjestön edustajien kanssa.
Ympäristöystävällisyyttä terveellä tahdilla
Seinäjoella ajankohtaisena aiheena olivat ympäristöasiat ja niihin liittyvät vaatimukset.
”Selvää on, että infrarakentamisen ja siihen läheisesti liittyvien toimintojen päästöjä on tulevaisuudessa vähennettävä, mutta se ei voi tapahtua hinnalla millä hyvänsä. INFRA pyrkii vaikuttamaan siihen, että asiassa edetään sellaisella vauhdilla, joka on myös taloudellisesti kestävällä pohjalla”, Juha Laurila sanoo.
Hänen mukaansa kyse ei ole pelkästään tekniikasta ja käyttövoimista, vaan toimintatavat ja käytettävät materiaalit ovat myös osa kokonaisuutta.
”Infrahankkeissa kokonaisuuden pitää olla hyvin hallinnassa. Se edellyttää tilaajapuolelta hyvää osaamista ja jatkuvaa vuoropuhelua toimijoiden kesken koko hankkeen ajan, jotta hankkeen aikana avautuvat uudet mahdollisuudet voidaan hyödyntää ja hankaluudet välttää”, Laurila jatkaa.
”Koneiden aiheuttamat hiilidioksidipäästöt vähenevät jo yksistään konekannan uusiutumisen myötä, sillä uudet koneet ovat aiempaa tehokkaampia ja taloudellisempia. Uusiutuvilla polttoaineilla päästöjä voidaan vähentää merkittävästi jo käytössä olevalla tekniikalla”, sanoo Mauritz Knuts.
Sekä Laurila että Knuts ovat sitä mieltä, että täyssähköisten koneiden aika on laajemmalti vasta tulossa.
”Latauksen järjestäminen on haasteellista ja koneiden hankintahinnat ovat vielä korkealla, mutta sopivissa olosuhteissa, esimerkiksi teollisessa ympäristössä, sähkö voi olla jo nyt kilpailukykyinen käyttövoima”, Laurila sanoo.
Hänen mukaansa päästövähennysasiassa on käytettävä perusteellista pohdintaa ja tervettä harkintaa.
”Säädökset ja hankintojen vaatimukset päästöjen suhteen tulisi laatia pitkäjänteisesti, eikä niitä pitäisi muuttaa hätiköidysti, jotta koneinvestoinnit voidaan tehdä taloudellisesti järkevällä tavalla.”
Kestävyysraportointi ei ole mörkö
CSRD eli Corporate Sustainability Reporting Directive on Euroopan komission direktiivi, jonka mukaan yritysten on laadittava raportti toimintansa vastuullisuudesta.
Tiedossa on, että suurilla yrityksillä on velvoite tehdä kestävyysraportti, mutta miten direktiivi vaikuttaa pienen yrityksen tai elinkeinonharjoittajan toimintaan?
”Pieneltäkin yritykseltä tai elinkeinonharjoittajalta tarvitaan tietoa esimerkiksi päästöistä ja käytetyistä materiaaleista, sillä heidän asiakkaansa voivat olla raportointivelvollisia. Raportointi pitää opetella, mutta ei se vaikeaa ole, ja siihen on INFRA ry:llä tukea saatavilla”, Mauritz Knuts sanoo päätteeksi.
INFRAn maksuttomaan koejäsenyyteen voi tutustua osoitteessa infra.fi/kampanja.