Uutiset

Työkoneet

Hyundai HX85A tarjoaa vakaata voimaa

Hyundai Construction Equipment Europe esitteli vuoden 2019 Baumassa 8–9 tonnin painoluokkaan sijoittuvan, tela-alustaisen ja tyvitaitolla varustetun HX85A-kaivukoneensa. Nyt ensimmäiset kumitelalliset koneet on saatu Suomeen ja Konepörssi kävi helmikuussa pikaisesti tutustumassa uutukaiseen Suomen Telakone Oy:llä Humppilassa.

Hyundai HX85A edustaa aivan uutta kokoluokkaa, sillä malli R80CR-9A on pykälää pienempi. Monopuomilla ja puskulevyllä varustettu uutukainen painaa ilman lisävarusteita noin 8 600 kilogrammaa. Kun puomin päähän lisätään kauhanpyörittäjä, kauha ym., niin työpaino on Telakoneen mukaan lähes 10 tonnia. Kuvien koneessa olevan, 2,1 metrin pituisen kauhanvarren myötä päästään noin 4 640 millimetrin kaivusyvyyteen ja 7 420 millimetrin ulottuvuuteen.

Taittopuomilla ja puskulevyllä varustettuna HX85A painaa tehtaalta lähtiessään 9 250 kilogrammaa. Maksimi kaivusyvyys on 4 660 ja ulottuvuus 7 480 millimetriä. Yllämainitut lukemat ovat tappikiinnitteisellä tehdaskauhalla eli Suomi-varusteissa päästään hieman suurempiin lukuihin.

Moottori on nyt takana eikä sivussa ja se on Yanmar. Teholukema on 49,9 kilowattia. Partikkelisuodatin (DPF) ja pakokaasujen takaisinkierrätys (EGR) riittävät Stage V -vaiheen rajoitusten alittamiseen, AdBlue:ta (SCR) ei tarvita.

Vaihtoehdoksi peruspuskulevyn tilalle tarjotaan kallistuvaa ja kääntyvää puskulevyä (four-way dozer blade). Uutta on myös sen hallinnassa oleva kellunta, joka kytketään päälle painonapilla ohjaamosta ja työntämällä puskulevyn hallintavipu etuasentoon.

Ensimmäiset, noin yhdeksän tonnia painavat Hyundain uutukaiset ovat saapuneet Suomeen. Mallimerkintä on HX85A. Pitkällä alavaunulla varustetun, vakaan koneen kauhaan saa ottaa paljon lunta raskaampaa materiaalia vakauden kärsimättä.

Uudistuneen ja nyt kuormantuntevan hydrauliikan ansiosta voimansiirron käyttö ei aiheuta katkoksia samaan aikaan tapahtuviin kaivutoimintoihin.

Konepeitto ohjaamon oikealla sivustalla paljastaa venttiilipöydän kokonaisuudessaan esille. Vanhan mallisarjan koneissa venttiilipöytä on hankalammin saavutettavissa ohjaamon alla. Myös akulle ja ilmansuodattimelle on reitti auki tätä kautta. Konepeitto ohjaamon takana on muotoiltu parhaan mahdollisen takanäkyvyyden takaamiseksi.

Moottori on Yanmar ja sijoitettu nyt koneen takaosaan. Muun muassa venttiilipöytä on sivuluukun alla.

Monipuolinen varustelu

Hieman tilavuuttaan kasvattaneessa ohjaamossa on uusi, seitsemän tuuman kokoinen LCD-näyttö. Se ei ole sama kuin isommissa A-sarjalaisissa, vaan räätälöity midisarjan koneisiin. Sama näyttö tulee myöhemmin muihinkin pieniin kaivukoneisiin. Sitä ohjataan kääntörullalla näytön alta.

Koneen muistiin voidaan asettaa kuuden eri työlaitteen vaatima hydrauliikkaöljyn virtaus. Propohydrauliikat on nekin asennettu tehtaalla valmiiksi. Nyt kuormantuntevassa hydrauliikassa on kaksi ennalta asetettua työaluetta; kevyempiin työsuoritteisiin on taloudellisuutta maksimoiva ”standard” ja maksimitehot saadaan ”power”-asetuksella. Valinta tehdään näytön alla olevalla napilla.

Seitsemän tuuman näyttö on uusi. Sitä ohjataan näytön alaosassa olevalla kääntörullalla sekä painonapeilla.

Automaattinen tyhjäkäynnille pudotus sekä myös yhtä automaattinen moottorin sammutus ovat vakiovarusteita. Sammutukselle voidaan ohjelmoida näytön kautta toivottu aika. Koneen käynnistys tapahtuu painonapilla ja myös älyavaimen (lisävaruste) avulla. Koneen käyttö voidaan suojata salasanalla (ESL-varkaudenestojärjestelmä). Kaivuvivut liikkuvat nyt istuimen mukana.

”HX85A ei ole ”nollaperäinen” kone, vaan peräpuntti menee hiukan telalinjan yli käännettäessä. Kun alavaunu on hieman pidempi kuin mallissa R80CR-9A, niin kaivuvakaus on erinomainen. Otamme Suomeen tuleviin koneisiin lisävastapainon taakse, sillä täällä meillä varustukseen kuuluu lähes poikkeuksetta kallistuva kauhanpyörittäjä. Molemmat maahan nyt saadut koneet on jo myyty”, kertoo huoltopäällikkö Kalle Jalasjoki Suomen Telakone Oy:stä.

Muut uudistuvat mini- ja midikaivukonemallit tulevat jatkossa noudattelemaan samaa teknisen toteutuksen linjaa uuden HX85A:n kanssa.


Lue seuraavaksi