Uutiset

Työkoneet

Hyundai HL955A – Parasta A-ryhmää

Edellisessä Konepörssissä esiteltiin Hyundain uusi A-sarjan kaivukone HX220AL. Nyt vuorossa on niin ikään uusi pyöräkuormaajamalli HL955A (16,6 t/157 kW). Kyseessä on ensimmäinen Suomeen ehtinyt A-sarjalainen ja tietenkin Stage V-päästöluokkaan päivitettynä.

A-sarjan pyöräkuormaajien väritystä on muutettu. Silmiinpistävin ero on se, että keltaiset kuormaajan aisat ovat nyt harmaat. Koneen tyyppinumero on sekin nyt harmaalla pohjalla. Konepeiton sivulle tehty kavennus antaa kohentuneen näkymän kuskin paikalta alas takaviistoon. Näkyvyyttä taakse parantaa myös se, että pakoputki ja ilmanoton putki ovat nyt suorassa linjassa, eivät enää rinnakkain.

Nousukahva oven vasemmalla puolella on nyt lyhennetty yläpäästään, sillä taustapeilit on kiinnitetty aivan oven karmiin, kun ne aiemmin sijaitsivat edempänä ja ohjaamon kattoon kiinnitettynä.

Ohjaamoon vievien portaiden vasemmalla puolella sijaitsee sähkökäyttöinen ilmakompressori. Ohjaamossa kun on nyt pistooli (kuva), jonka avulla toimiston voi siivota paineilman avulla. Myös raitisilmasuodattimen puhdistus onnistuu nyt sen avulla helposti.

Kuvan koneen PZ-nostoaisasto on sekoitus Z-mallia ja suoraa P-teollisuusaisaa. Tarkoittaa sitä, että se ylläpitää suurta murtovoimaa kauhan huulilevyssä, mutta myös automaattinen vaakatasonosto trukkipiikkien kanssa onnistuu. Toinen vaihtoehto eteen on puhtaasti materiaalinkäsittelyyn tarkoitettu, kahdella sivuun sijoitetulla kääntösylinterillä varustettu aisasto.

Konepeitto on nostettavissa sähköisesti ylös ja alta paljastuu Cummins ja päästöluokka on tietenkin Stage V.

Peltien alta löytyy tuttujen valmistajien komponentteja. Cumminsin dieselmoottori (B6.7) on täysin sama kuin viime lehden sivuilla esiintyneessä kaivukoneessa. Hydrauliikka on Rexrothia ja runko-ohjauksen komponenteista vastaa Danfoss. Voimansiirto ja nyt järeämmät akselit ovat ZF:n käsialaa. Kantavuudet akseleilla ovatkin nousseet eli ovat etuakselilla 19 ja takana 16 tonnia. Aiemmin vastaavat lukemat olivat 16 ja 13 tonnia.

Hydrauliikan lohko on uusi ja ”all in one” -tyyppinen ratkaisu pitää sisällään myös muun muassa joustohydrauliikan venttiilin sekä letkunrikkoventtiilit turhiksi tekevä kuormanpitoventtiili. Näin hydrauliikkaletkujen määrää on pystytty pienentämään.

Konepeitossa on molemmilla puolilla vekki, joka antaa parantuneen näkymän takaviistoon alas.

Teho kasvanut

Dieselmoottorista tehoa otetaan irti 12 kilowattia enemmän kuin aiemmassa HL960-mallissa. Pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) ei tarvita. Tehoa ja vääntöä saadaan enemmän alemmilla kierroksilla kuin aiemmin, mikä osaltaan parantaa polttoainetaloudellisuutta.

Maksimi vääntö on noussut 14 prosenttia ollen nyt 1 190 Newtonmetriä, aiemman 1 040 sijaan. Maksimi vääntö irtoaa jo 1 300 kierroksella minuutissa, kun aiemmin siihen tarvittiin 1 500 kierrosta. Kasalle tunkeutuminen saa tästä hyötyä ja polttoainekuluihinkin tullee säästöä.

Kuormaajan joystick on uusi ja sähköisesti ohjattu. A-sarjalaiset pyöräkuormaajat toimitetaan ohjaamon oven kauko-ohjaimella. Tutkajärjestelmässä on uusi kameranäyttö. Koneen takana liikkuvat kohteet järjestelmä havaitsee jo 10 metrin etäisyydeltä.

Moottorin esisäädettyjä tehoalueita on valittavana kolme; econo, power ja uutena sähköisen hydrauliikan ohjauksen mahdollistama power smart. Tällä valinnalla moottorin kierrokset säätyvät automaattisesti kuorman mukaan. HL955A:n muunninvoimansiirrossa on viisi vaihdetta ja lukko käytettävissä 2-5 vaihteilla.

Hieman suuremmassa eli HL975A-mallissa on malliston ainoana uusi CVT-vaihteisto (jatkuvasti muuttuva). CVT-vaihteisto on varustettu hydrostaattisella ja kahdella mekaanisella nopeusalueella. Suurella kuormalla ja hitaalla nopeudella näiden yhdistelmä on käytössä. Suurilla nopeuksilla ja kevyellä kuormalla mekaaninen veto lisää ajomukavuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voimansiirto muuttuu jatkuvasti työn kuormittavuudesta ja ajonopeudesta riippuen.

Hyundai lupaa tämän CVT-vaihteiston alentavan polttoainekuluja jopa 25-30 prosenttia.

Takana sijaitsevat välijäähdyttimen lisäksi hydrauliikan, vaihteiston ja ilmastoinnin jäähdyttimet. HD-version koneissa myös akseleilla on jäähdytys ja silloin niidenkin jäähdytin sijoitetaan vielä samaan tilaan. Kennojen puhdistusta helpottamaan osa kääntyy kätevästi ulospäin.

Vaakaa uusittu

Hyundai varustaa uudet A-sarjalaiset pyöräkuormaajat ohjaamon oven kauko-ohjaimella.Lukituspainiketta painamalla aukeaa lukko sekä myös ovi.

Ohjaamossa ei ole tehty suuria muutoksia. Ehkä merkittävin muutos on uusi erillinen kameranäyttö ja siihen liitetty tutkajärjestelmä, joka aktivoituu peruutusvaihteella. Se havaitsee jo 10 metrin etäisyydelle tulevan ihmisen. Kun etäisyys pienenee seitsemään metriin, alkaa äänihälytys, joka kiihtyy kohteen tulleessa vieläkin lähemmäs.

Liikkuvan ihmisen ympärille piirtyy näytöllä myös joko sininen suorakulmio viiden tai punainen kolmen metrin etäisyydellä. Tutka helpottaa näin kuljettajan havannointia taaksepäin ja lisää työmaan turvallisuutta. Myös lintuperspektiivin näkymä kameranäytölle on mahdollinen.

Käsinojat ovat säädettävissä neljään suuntaan ja vasemmanpuoleinen, ohjausvivun sisältävä konsoli voidaan nostaa ylös ohjaamon kulkua helpottamaan. Kuormaajan joystick on uusi ja sähköisesti ohjattu. Sen katkaisimilla voi hallita muun muassa suunnanvaihtoa ja kick down -toimintoa.

Jo tehtaalla integroitu vaakajärjestelmä on saanut uusia ominaisuuksia sekä uuden näytön käyttöliittymineen. Esimerkiksi USB-tikulle voidaan nyt tallentaa data vietäväksi toimistolle. Tulostinta ei valitettavasti pysty vaakaan liittämään.

Lue myös: Hyundai-pyöräkuormaajat tositestissä – sahalla kahta vuoroa.

Pykälää suurempi HL960A vastaa tekniikaltaan mallia HL955A.Lue seuraavaksi