Uutiset
Hyundain uusi A-sarja -keisarin uudet vaatteet

Suomen Telakone Oy:n peruuntuneilla Telakonepäivillä piti olla esillä varsinaisia maailman uutuuksia, nimittäin ensimmäiset uudet Stage V -vaiheeseen päivitetyt A-sarjan koneet. Koronavirus pakotti tämänkin tapahtuman tulevaisuuteen. Konepörssi paikkaa tilannetta ja käväisi Humppilassa katsastamassa uutuudet. Uusi pyöräkuormaaja esitellään myöhemmin.
Huoltopäällikkö Kalle Jalasjoen opastuksella tutustuttiin tehtyihin muutoksiin ja päivityksiin. Uusi kaivukonemalli on HX 220AL (23,6 t/145 kW) ja pyöräkuormaaja HL 955A (16,6 t/157 kW)

Ulkoisesti merkittävin muutos on uusi väritys. Kaivukoneessa tummanharmaa puomi lienee suurin ero edelliseen malliin. Pyöräkuormaajassa tyyppinumero on viety lähemmäs ohjaamoa ja harmaalle pohjalle.

A-sarjan kaivukoneen erottaa työmaalla tulevaisuudessa siis parhaiten puomin värityksestä. Väri soveltunee paremmin myös ajan mittaan kertyville öljy- ja rasvatahroille. Ulkoisesti merkitystä on myös sillä, että konepeitto on mennyt uusiksi.
Kaivukoneessa tilan tarve konehuoneessa on pienentynyt pakokaasujen takaisinkierrätyksen (EGR) komponenttien jäätyä pois. Näin kone on takaa jopa hieman matalampi kuin aiempi malli.
”Tämä uusi väritys oli esillä jo Hyundain eurooppalaisille jälleenmyyjille tehtaalle suunnatulla matkalla Etelä-Korean Ulsaniin vuonna 2014. Tai oikeastaan vaihtoehtoja oli silloin vielä useampia. Äänestää sai suosikkiaan ja nyt uudet mallit noudattelevat luultavasti sen äänestyksen lopputulosta”, muistaa Suomen Telakoneen toimitusjohtaja Matti Rautionmaa.
Uudestisyntynyt 22-tonninen
”Uuden kaivukoneiden mallisarjan kehityksen johtotähtinä ovat olleet tehokkuuden nosto, kuljettajan mukavuuden ja turvallisuuden parantaminen sekä kestävyyden ja huollettavuudenkin parantaminen entisestään. Koko A-sarja tulee päivittymään nyt maahan saadun 22 tonnin mallin mukaiseksi”, aloittaa Jalasjoki.

Suurimmat muutokset kohdistuvat hydrauliikkaan ja moottoriin. Myös tehdasvarustelu on korkealla tasolla, sillä esimerkiksi 3D-koneohjaus voidaan asentaa jo tehtaalla.
Itse moottorin merkki ja tyyppinumero ovat pysyneet samana eli on edelleen kuusisylinterinen Cummins B6.7. Maksimi teho on nyt 145 kilowattia, kun ennen oli tyytyminen 16 kilowattia pienempään lukemaan. Maksimi vääntö irtoaa alemmilla kierroksilla kuin ennen, mikä osaltaan varmasti vaikuttaa polttoaineen kulutukseen alentavasti.

Edellisessä mallisarjassa Stage IV -tason saavuttamiseksi oli käytössä jo AdBlue (SCR) ja pakokaasujen takaisinkierrätys EGR. Jälkimmäinen niistä on nyt jäänyt pois ja tilalle on tullut partikkelisuodatin. Urean ruiskutusta on samalla hieman jouduttu lisäämään päästörajojen alittamiseksi.
Koko hapetuskatalysaattorista (DOC), SCR-katalysaattorista ja partikkelisuodattimesta (DPF) muodostuva paketti on nyt yhtä puuta. Konepeiton alla on siis yksi ainoa ”pönttö”, joka pitää sisällään kaikki pakokaasujen jälkikäsittelylaitteet. Se yksinkertaistaa rakennetta ja vähentää komponenttien määrää.
Nämä kaikki pakokaasujen jälkikäsittelyyn tehdyt muutokset ovat siis mahdollistaneet konepeiton uuden, paremman näkyvyyden taakse tarjoavan rakenteen.
Sähköllä ohjattu
Hydrauliikkajärjestelmä kantaa 20–26 tonnin A-sarjan kaivukoneissa nyt nimeä EPFC. Sen suuri muutos ovat elektronisesti ohjatut hydrauliikkapumput.

”Venttiililohko karoineen on uusittu. Nyt eri kaivuliikkeet toimivat entistä paremmin samanaikaisesti. Kun pumppujen ohjaus on nyt optimoitu tehokkaasti, vaikuttaa sekin polttoaineen kulutukseen miinusmerkkisesti”, sanoo Jalasjoki.
Ohjaamon näytön kautta voidaan nyt jopa säätää näitä yhdistelmäliikkeitä kuljettajakohtaisesti tai sitten työn kuormituksenkin mukaan. Liukukytkimen avulla esimerkiksi suhdetta ylävaunun käännön ja puomin nopeuden tai kauhanvarren ja puomin välillä voidaan muuttaa kätevästi.

Uusitun hydrauliikan luvataan myös pienentävän moottorin kierrosluvun vaihtelua eri työalueilla P (power), S (standard) ja E (economy). Aiemmin vaihteluväli oli 200, nyt haitari on vain 100 kierrosta minuutissa.
”Tämä pienentää melutasoa ja vähentää edelleen kulutusta. Edellä mainittujen moottori- ja hydrauliikkamuutosten ansiosta Hyundai on ilmoittanut päässeensä uusilla malleilla 8–11 prosentin kulutuksen pienenemiseen”, jatkaa Jalasjoki.
Tehon säätöön on olemassa vielä IPC-tila, joka valitaan näyttöruudusta päälle tai pois. Järjestelmä analysoi kuljettajan liikkeet ja säätää moottorin kierroksia sekä hydrauliikan virtausta automaattisesti optimitasolle, niin tarvittavan tehon kuin polttoaineen kulutuksen suhteen.
Hydrauliikassa on myös niin sanottu turbotoiminto. Kuljettaja voi vasemman kahvan napilla korottaa maksimi paineen tasolle 380 baaria. P-tehoalueella tämä toimii automaattisesti, kun paine nousee em. arvoon. Tällä saadaan hetkellisesti lisää murto- ja kaivuvoimaa tiukassa paikassa.

Ohjaamossa nähtyä
Ohjaamossa ei ole tehty suuria muutoksia. Pientä säätöä on esimerkiksi sisäpuolen värimaailmassa. Oven alaosan ikkuna on hieman aiempaa suurempi ja nousua helpottavat kahvat on sijoitettu helpottamaan ohjaamoon kulkua. Kattoluukku on hieman edempänä, jolloin näkyvyys ylöspäin on parantunut.
Normaalin avainkäynnistyksen tilalle lisävarusteena saa myös automaailmasta tutun avaimettoman startin. Siihen tarvitaan koodattu ”kapula”. Turvallisuustekijä on, että käynnistys enää onnistu turvavivun ollessa yläasennossa.
Hallintalaitteet ovat entisellään, samoin säilytystilat ym. Kääntökiekolla oikean kaivuvivun edestä tapahtuva navigointi oli jo edellisissä malleissa ja se on tietenkin säilytetty ennallaan.

Kahdeksan tuuman kokoinen kosketusnäyttö on sama, mutta sen tarjoamaan sisältöön on tullut hieman muutoksia. Polttoaineen kulutuksen seuranta on entisestään helpottunut. Esimerkiksi aamulla koneen käynnistyttyä saa näkyviinsä edellisen työrupeaman taloudellisuusraportin.
Se kertoo muun muassa tyhjäkäynnin tunnit sekä tuntikohtaisen kulutuksen että kokonaislitrat. Tätä seuraamalla kuljettaja voi muokata omia tottumuksiaan polttoainetta enemmän säästäväksi.

Kulutustiedot seitsemältä edelliseltä päivältä ja koko koneen elinkaarelta jäävät myös muistiin. Kulutuksen seurantaa helpottaa myös mittariston keskellä oleva värillinen ympyrän kehä. Valkoinen palkki on tyhjäkäynti ja vihreä väri tarkoittaa tietenkin polttoainetta säästävää työskentelyä. Seuraava vaihe keltainen sekä lopulta punainen kielivät yhä nopeammin kasvavasta tankkaustarpeesta. Tätä värimaailmaa tarkkailemalla ja hieman ehkä omia tottumuksia muuttamalla kuljettaja voi ihan oikeasti säästää litroja.
Jossain vaiheessa tankille pitää kuitenkin mennä. Polttoaineen tankkausta helpottaa nyt vakiovarusteeksi laitettu ylitäytön esto. HXA-sarjassa on muistitoiminto 20 eri työkalulle eli 10 yksi- ja 10 kaksitoimista laitetta voidaan tallentaa muistiin valmiiksi.
Hydrauliikkaöljyn virtaus ja painearvot voidaan asettaa näytön kautta. Ne voidaan suojata salasanalla. Mainittakoon vielä, että Hyundaihin on saatavana myös yhden polkimen suoraan ajon toiminto.

Koneohjaus tehtaalta
Hyundai tekee yhteistyötä Trimblen kanssa ja nyt tehdasasenteisena voi saada Earthworks-koneohjausjärjestelmän. Asennus on helppo tehdä koneen kokoamisvaiheessa.
Mahdollista on myös hankkia ensin perusversio ja päivittää esimerkiksi 2D myöhemmin 3D-tasolle. Toinen tehdasvarustelun kautta koneeseen liitettävä varuste on Engconin kallistuva kauhanpyörittäjä. Tehtaalta on saatavissa täydellinen asennuspaketti valmiina.
Hyundain etähallintajärjestelmä Hi-Mate kommunikoi entistä paremmin koneen kanssa. Esimerkiksi moottorin parametrit käsitellään nyt Hyundain sekä myös Cumminsin palvelimilla. Tälle järjestelmälle on annettu nimeksi ECD (Engine Connected Diagnostics).
Kaikenlainen kommunikointi koneen ja ylläpidon välillä on kehittynyt entisestään. Ohjelmistojen päivitys sekä huollon käytössä olevat diagnostiikkatyökalut ovat jalostettu edelleen takaamaan asiakkaille huolettomia käyttötunteja.
Lue myös: Hyundai-pyöräkuormaajat tositestissä – sahalla kahta vuoroa.



