Uutiset

Työkoneet

Finncontilta tankkauspiste erämaahan

Maarakennusalalla työmaat sijaitsevat usein, jos ei nyt ihan tiettömän taipaleen takana, niin ainakin kaukana asutuksesta ja muista palveluista. Polttoainehuolto on välttämätön toimenpide sielläkin. Asiaan liittyy yleensä logistisia haasteita, esimerkiksi miten saada polttoainetta paikalle järkevästi. Toinen tärkeä seikka on hygienia. Finncont Oy valmistaa mobiilitankkausasemia, joiden perustana on merikontti. Sellaisella isonkin työmaan polttoainejakelu saadaan hoidettua siististi ja nopeasti.

Virroilla toimiva Finncont Oy toimitti viime syksynä nykyisin Nivalassa varikkoaan pitävälle maarakennusyritys Takanen MR Oy:lle kaksi uuden sukupolven mobiilitankkausasemaa. Takasella on kokemusta Finncontin tankkausasemista jo aikaisemmiltakin ajoilta. Nyt toimitetut merikonttiperustaiset asemat ovat kapasiteetiltaan suurempia ja kokoonpanoon on sovitettu nykyisin tarpeellinen AdBlue-osio. Käytännössä se tarkoittaa lämpöeristettyä kaappia, jota lämmitetään tarvittaessa sähköpuhaltimella. Talvipakkasilla asema tarvitsee jatkuvan virtasyötön. Samoin pumput ovat sähkökäyttöisiä. Ne lienevät ainoat rajoitteet, jotka koskevat sijoituspaikkaa. Tosin aggregaatilla nämäkin hommat hoituvat vaikka siellä erämaassa.

Dumpperit tankilla. Finncontin valmistama, 20 jalan merikonttiin perustuva, mobiilitankkausasema näyttää pieneltä isojen dumppereiden seurassa. Takanen MR Oy:n tuulipuistotyömaalla tankkausasema on sijoitettu alueen keskelle taukoparakin ja aggregaatin yhteyteen. Tankkaustapahtuman puhtauden lisäksi myös ympäristö pysyy siistinä tämän uuden aseman myötä.

Kävimme katsastamassa Takasen toisen uuden tankkausaseman sen ollessa tositoimissa. Asema oli hieman ennen joulua sijoitettuna Sievin koillisosaan syntyvän tuulipuiston työmaalle. Siellä Takasen ryhmä vastaa tuulipuiston kulkuväylien, tuuliturbiinien pohjien ja niihin liittyvien nostoalueiden maarakennustöistä. Alue on useiden hehtaarien kokoinen, joten tierakentamista on paljon. Takasella on työmaalla kaivukoneita, dumppereita, puskukoneita ja pyöräkuormaajia. Louhetta ja mursketta ajetaan alueella olevalta louhokselta rakennuskohteisiin. Työmaavarikko taukoparakkeineen ja aggregaatteineen on pystytetty keskeiseen paikkaan. Sinne on sijoitettu myös tämä uusi mobiilitankkausasema.

Ulkonäkökin ratkaisee

Takanen MR Oy:n toimitusjohtaja Juha Takanen korostaa muiden hyötyjen ohella tankkauskontin ulkonäköä. Tänä päivänä monilla työmailla tehdään projektin aikaisia auditointeja, joissa kiinnitetään huomiota myös työmaan siisteyteen. Tankkauskontti kätkee sisälleen monesti pitkin metsänreunaa sijoitettujen tynnyrien sun muiden astioiden sisällöt.

Kaikki polttoainejakeluun liittyvät säiliöt ja muu tekniikka on nyt kerätty merikontin sisälle. Takasen tapauksesta kontissa on säiliöt kolmelle eri nesteelle; kaksi 3 000 litran IBC-säiliötä moottoripolttoöljylle, yksi samankokoinen IBC-säiliö dieselille sekä kaksi tuhannen litran irtosäiliötä AdBluelle.

Juha Takanen (vas.) ja Finncontin Timo Linjamaa. Miesten takana tankkausaseman pistoolit (MÖ ja DÖ) valmiina tankkaukseen. Pitkät, sisäänkelautuvat letkut helpottavat isojenkin koneiden tankkausta. AdBluen tankkauspistooli on toisen, Timon takana näkyvän oven takana.

Polttoainesäiliöiden täyttö hoituu suoraan säiliöautosta nokkavipuliittimin. Näin puhtaus toteutuu jo heti täyttövaiheessa. IBC-säiliöt ovat kiinteästi asennettuna konttiin, mutta AdBlue-säiliöt pystyy vaihtamaan vaikka trukilla, tai sitten täyttämään ulkoisesta lähteestä.

Säiliöiden lisäksi kontti on varustettu tarpeellisella sähköistyksellä, jolloin työkoneiden tankkaus voidaan suorittaa huoltoasematyyppisesti ”pistoolilla”, myös Adbluen. Ja kun isojen koneiden parissa operoidaan, ovat takaisinkelautuvat tankkausletkutkin riittävän pitkiä (n. 10 m), jotta ylletään kaikkiin koneisiin ilman suurempaa ”vekslaamista”. Tämä nopeuttaa osaltaan tankkaustapahtumaa ja samalla tietenkin koko työmaan edistymistä.

Erilaisia kokoonpanoja

Takasen tapauksessa kontit varusteltiin asiakkaan vaatimusten ja tarpeiden mukaisesti. Niissä 20 jalan (6 m) merikonttiin on pakattu kolme isoa IBC-säiliötä ja kaksi tuhannen litran säiliötä. Kokoonpano voidaan toki koota monenlaisin moduulivaihtoehdoin. Takaselle mukaan liitettiin dieselsäiliö, koska usein kaukana olevilla työmailla käydään ja ajetaan kuorma-autoilla. Näin niidenkin tankkaus onnistuu siellä ”huoltoasemastandardein”. Käytännössä se tarkoittaa puhtautta.

Takasen kaksi uutta tankkausasemaa ovat identtisiä keskenään, joka Juha Takasen mukaan selkeyttää niiden käyttöä ja kunnossapitoa. Takasella mobiilitankkausasemat käyvät työmaiden välillä aina varikolla puhdistettavana.

Tässä käynnissä AdBluen täyttö. AdBlue-säiliöt ovat lämpöeristetyssä tilassa jäätymiseneston vuoksi. Tämän pakokaasujen jälkikäsittelyyn käytettävä lisäaine alkaa olla arkipäivää jo monissa työkoneissa, joten sen jouheaan käsittelyyn kannattaa panostaa.

Ehdotuksesta liikkeelle

”Uusien tankkausasemien kohdalla lähdimme liikkeelle ehdotuksesta, jonka laadimme Takaselta saadun palautteen perusteella”, sanoo Finncontin myyntipäällikkö Timo Linjamaa. Syntyi koukkulavalaittein varustettu merikontti. Sen siirtely on näin helppoa, ja aseman voi pystyttää minne tahansa kuorma-autolla pääsee. Ja tietenkin aseman siirtely onnistuu työmaalla nostoketjuillakin.

Säiliöt tyhjänä kontin paino on noin 5,5 tonnia. Säiliömoduuleiden lisäksi konttiin on pakattu tankkauksen mahdollistavat pumput ja välineet eli tankkauspistoolit letkuineen ja määrämittarit. Pakettiin voidaan liittää myös erilaisia tankkauksen mahdollistavia järjestelmiä, kuten kortinlukulaitteita tai vastaavia. Yksinkertaisimmillaan tankkaus onnistuu, kun käytössä on valovirtasähköä (230 V). Pistooli vain käteen ja tankkaamaan. Sähköjen myötä niin kontin sisälle kuin ulkopuolelle saadaan kunnollinen valaistus. Se tuo oman osansa turvallisuuteen.

Takasen konteissa AdBlue-säiliöille on rakennettu sisälle lämpöeristetty koppi, jonka lämmityksestä huolehtii siis sähkökäyttöinen lämpöpuhallin. Tankkauspistoolit mittareineen on sijoitettu kontin pitkälle sivulle, lukittavien ovien taakse. Mittarien yhteydessä ovat myös hätäpysäytyspainikkeet ja ajastin, joka sammuttaa pumpun tietyn ajan kuluttua. Polttonesteiden tankkauspumppujen tuotto on reilut 70 litraa minuutissa.

Finncontin mobiilitankkausasema syrjäisellä työmaalla on konemiehelle kuin lähde hiekka-aavikolla. Ja siisti sellainen. Sieltä sitä energiaa saa. Kontin vieressä aggregaatti, joka ruokkii tankkausasemaa.

Loput jakoautolla

Tuulipuistotyömaalla ei kaikkien koneiden tankkaus kuitenkaan onnistu suoraan tankkausasemalta alueen laajuuden johdosta. Sitä varten on käytössä jakoauto, joka täytetään tankkausasemalla. Sillä ”löpöt” kuskataan kaivu- ja puskukoneisiin.

”Vaikka tässä kohtaa tulee yksi ”ylimääräinen” käsittelyvaihe, on koko tankkaustapahtuma kuitenkin näin siisti ja nopea”, painottaa Juha Takanen. ”Polttoaineen puhtautta ei voi työmaaoloissa koskaan korostaa liikaa. Pienetkin epäpuhtaudet voivat aiheuttaa pitkiä keskeytyksiä työntekoon.”

Takanen MR on tehnyt jo reilut viisi vuotta maarakennustöitä tuulipuistojen yhteydessä. Pohjanmaalla näitä puistotyömaita on nytkin käynnissä useita, myös Takasella. Maarakennusmiehiä yhdellä työmaalla on kymmenkunta. Kaiken kaikkiaan Takasella on henkilöstöä noin 70.

Tiukimmillaan tuulipuiston tie- ja pohjarakenteet pitää saada valmiiksi puolen vuoden sisällä. Tällöin kaikki toimintaa nopeuttavat ja varmentavat välineet ja menetelmät ovat tarpeen. Yhtenä sellaisena Juha Takanen pitää nyt käyttöön saatuja Finncontin mobiilitankkausasemia.


Mobiilitankkausasema oikealla. Vasemmalla pienempi tukiasemakontti.


Lue seuraavaksi