Uutiset

Työkoneet

Allu tekee arvokasta työtä – Seulakauha pelastaa henkiä Ukrainassa


Allun Fredrik Dromberg ja Jeroen Hinnen esittelevät ansaitun ylpeänä Ukrainassa tällä hetkellä ihmishenkiä pelastavaa Allu Allu DS 3-12 -seulakauhaa. Allu-tuotteiden laadusta kertoo omaa kieltään täysin vakiovarusteisen koneen soveltuvuus miinanraivauksen tasoisiin tehtäviin.


Materiaalien ja maa-ainesten prosessoinnin asiantuntija orimattilalainen Allu Finland on alansa edelläkävijä, jolla teknisen kehitystason lisäksi myös arvomaailma on kunnossa. Tuotteiden luotettavuuden ansiosta Allu-seulakauhoja on jo vuosien ajan käytetty hyväksi miinojen raivauksessa joka puolella maailmaa, ja nyt Allu luovuttaa kansainväliselle, miinanraivaukseen keskittyneelle HALO Trust -järjestölle Allu-seulakauhan Ukrainaan.

Allu-seulakauhojen käytöstä miinojen raivaamiseen on hyvät kokemukset esimerkiksi Israelista, Libanonista ja Sri Lankasta, ja hyväntekeväisyysjärjestöjen sekä viranomaisten käytössä Allu-kauhat ovat turvanneet tuhansien ihmisten elämää vaikeissa olosuhteissa. Allun menestyksekäs yhteistyö hyväntekeväisyysjärjestö HALO (Hazardous Area Life-support Organization) Trustin kanssa alkoi jo 2000-luvun alussa, ja esimerkiksi prinsessa Dianan kampanjoinnista tunnettu järjestö ja Allu ovatkin olleet jatkuvassa yhteydessä maailmantilanteiden myllerryksissä. Tämä koskee luonnollisesti myös Ukrainan sotaa, jossa perääntyvä Venäjän armeija on jättänyt jälkeensä kymmeniä tuhansia miinoja ukrainalaisten sotilaiden ja siviilien vahingoittamiseksi. Allu tuntee vastuunsa, ja nyt kesäkuun alusta lähtien HALO Trustin koneet ja Allu-seulakauha turvaavat Ukrainan maaperää sekä viattomien ihmisten henkiä.

Tekniikka kehittyy (valitettavasti)

Allun perusteellisissa testeissä pienistä, mutta valitettavan tehokkaista PFM1-perhosmiinoista tulostetut mallit onnistuttiin seulomaan täydellisesti maa-aineksen joukosta.

Tekninen kehitystyö on 99,9 prosenttisesti positiivinen asia, mutta miinojen kehityksessä kaikki edistys ei ole aina pelkästään hyvää. Venäjä käyttää Ukrainassa lähinnä kahta miinatyyppiä, PFM1- ja PMN4-malleja, ja näistä erityisesti PFM1 eli perhosmiina on pienikokoisena sekä erittäin tehokkaana harvinaisen ilkeä tapaus. PFM1 jää valitettavan usein miinanraivaajilta huomaamatta, mikä aiheuttaa traagisia tapahtumia lasten ja muiden siviilien palattua kotiseuduilleen. Ongelman havaittuaan HALO Trust toimitti Allulle alueella käytettyjen miinojen tarkat tekniset tiedot ja Orimattilassa käärittiin hihat.

Allun 3D-tulostetut PFM1-miinat seulonnan jälkeen. Kaikki tallella, mikä kertoo seulontaprosessin onnistumisesta.

Miinoista 3D-tulostettiin täydelliset kopiot ja perusteellisten testien jälkeen Allu pystyi varmistamaan, että Allu DS 3-12 -seulakauha löytää varmuudella myös pienimmät miinamallit ja näin maaperän turvallisuus pystytään takaamaan.

PMN4-miinat tekevät tuhoisaa jälkeä ja lapsenkin paino riittää räjäyttämään miinan. Kumipäällysteisinä niiden löytäminen miinaharavoilla on hankalaa ja usein maan seulonta on ainoa tapa varmistaa alueen turvallisuus.

Varma prosessi

HALO Trustin miinanraivausprosessissa 25 tonnin kaivukoneeseen asennetaan Allu-seulakauha ja yhdistelmä läpikäy vaaralliseksi todettua maa-ainesta tehokkaasti. Raivauksessa miinat joko jäävät kauhaan ja ne voidaan kerätä pois myöhemmin tuhottavaksi, tai ne räjähtävät seulan käsittelyssä. Alhaalta sekä yläosasta auki olevan kauharakenteen ansiosta esimerkiksi perhosmiinan räjähdyksen paine ja sirpaleet purkautuvat vaarattomasti, ja HALO Trustin henkilökunta viimeistelee työn keräämällä sirpaleet hallitusti pois. Miinojen vahingollisuuden kruunaavat niiden sisältämät myrkylliset ainesosat, mikä jättää alueen tuleville asukkaille vielä yhden ikävän muistutuksen sodan järjettömyydestä vuosiksi eteenpäin.

HALO Trust katsoo tulevaisuuteen

Allun toimitiloissa Orimattilassa seulakauhan luovutustilaisuudessa oli suora videoyhteys HALO Trustin Ukrainan linjapäällikköön Denis Holovetskyiin, joka kertoi miinanraivauksen tärkeydestä ja haastavuudesta.

Denis Holovetskyi tekee Ukrainassa arvokasta työtä tulevien sukupolvien puolesta.

”Ukrainan sota työllistää järjestössämme tällä hetkellä noin 700 henkilöä, ja tavoitteena on saavuttaa 1 200 henkilön määrä vuoden loppuun mennessä. Henkilökunnan ja konekannan määrälle ei kattoa ole näkyvissä, sillä vaikka sota loppuisi huomenna, on miinanraivausta valitettavasti Ukrainassa edessä vielä vuosikymmeniksi.”

”Toimimme Ukrainan keski-, etelä- ja itäosissa vapautetuilla alueilla ja koulutetut ammattilaisemme käyttävät vaativissa tehtävissään huippuluokan konekantaa. Allu-kauha soveltuu työhömme loistavasti, ja kauhan helppo asennus sekä huolto ovat myös tärkeitä ominaisuuksia. Olemmekin hyvin tyytyväisiä ja kiitollisia Allun toimintaan nyt ja aikaisemmin, ja osaamme todellakin arvostaa yrityksen panostusta tärkeään tehtäväämme”, kertoo Holovetskyi.

Tehty kestämään

Ukrainaan miinanraivaukseen toimitettu Allu-seulakauha on täysin vakiotuote, mikä kertoo omaa kieltään tuotteiden kestävyydestä.

Allu DS 3-12 -seulakauhan 16 millimetrin konfiguraatio varmistaa täydellisen seulontatuloksen myös silloin kun epäonnistuminen saattaa aiheuttaa tuhoisia tuloksia. Seulakampojen yksittäinen nopea vaihto on oleellisen tärkeää kriittisissä työtehtävissä.

”Allu DS 3-12 -seulakauha on täysin vakiovarusteinen eli mitään muutoksia ei kauhaan ole tarvinnut suorittaa. Kauhan rakenne estää tukkeumien syntymisen ja 16 millimetrin konfiguraatio varmistaa sataprosenttisesti, etteivät edes pienimmät perhosmiinat mene seulasta läpi. Olemme myös selvittäneet Ukrainan maaperän koostumuksen tarkoin, ja kauhan on todettu soveltuvan sen käsittelyyn hyvin. Jatkuvat räjähdykset tulevat tietysti näkymään myös kauhan kulutusosissa, ja Allun erittäin helppo yksittäisten kampojen vaihtomekanismi miellyttää varmasti myös HALO Trustin ammattilaisia”, kertoo Allun projektimyynnin päällikkö Fredrik Dromberg.

”Allulla oli ennen sotaa myös edustus Ukrainan Mariupolissa, mutta ymmärrettävistä syistä siellä keskitytään nyt aivan muihin seikkoihin. Toivommekin nyt toimittamamme kauhan auttavan osaltaan tilanteen palautumisessa ja on hyvin mahdollista, että tämä ei jää ainoaksi lahjoitukseksemme. Olemme myös selvittäneet muiden tuotteidemme soveltuvuutta tärkeisiin raivaustehtäviin, ja saanet erinomaisia tuloksia esimerkiksi hiekkarannan seulonnasta luodeista ilman niiden laukeamista.”

”Kaikille yrityksille tämän kaltainen hyväntekeväisyys ei ole ensiarvoisen tärkeää, mutta Allun toimintaa kansainvälisenä yrityksenä määrittelee sille asetettu arvomaailma, jonka yhtenä pääperiaatteena on jokapäiväinen toiminta pitääksemme itsemme ja kumppanimme turvassa. Yhteistyömme HALO Trustin kanssa onkin mainio osoitus korulauseiden muuttumisesta toiminnaksi,” päättää Allun myyntijohtaja Jeroen Hinnen.


HALO Trust

  • vuonna 1988 perustettu humanitäärinen, riippumaton järjestö
  • työllistää yli 10 000 henkilöä
  • keskittyy miinojen ja muiden räjähteiden raivaamiseen kriisialueilta
  • päätoimipaikka Thornhill Skotlannissa
  • perustaja entinen brittiupseeri Guy Willoughby
  • tärkeimmät kohdemaat: Afganistan, Kambodza, Irak, Angola, Mosambik, Somalia, Kolumbia, Georgia, Kosovo, Ukraina
  • tuhonnut yli 1,5 miljoonaa maamiinaa, satoja tuhansia rypälepommeja ja miljoonia kappaleita muita ampumatarvikkeita

Lue seuraavaksi