Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Lisää ulottuvuutta Bronto Skyliftiltä

Tamperelainen nostolavalaitteita valmistava Bronto Skylift esitteli Bauma-messuilla uuden XR-malliston (Extreme Reach). Malliston laitteet yltävät aikaisempia malleja ylemmäs ja pidemmälle.

Osastolla oli esillä myös messujen korkeimmalle nostokorin nostava laite. Tämä Scanian päälle asennettu S 90 HLA nostaa korin lattian 88,5 metriin, jolloin 90 metrin työskentelykorkeus toteutuu.

Kuva: Bronto Skylift esitteli XR-sarjaan uuden mallin, S 70 XR, joka on aiemmin esitellyn S 56 XR:n isoveli. Sarjan nostolava-
laitteet ovat saaneet WVTA:n hyväksynnän. Baumassa oli esillä S 70 XR, joka nostaa korin 70 metriin.

Messujen aikana Bronto Skyliftin asiakaspalvelun Jari Käyhkö ”ajelutti” asiakkaita ylös lintuperspektiiviin. Sieltä aukesi aivan uudenlainen näkökulma messujen laajaan tarjontaan, kuten allekirjoittanutkin sen sai kokea.

Kuva: Bronto Skyliftin Jari Käyhkö tekee normaalisti laitteiden käyttöönottokoulutusta. Bauma-messuilla hän esitteli aluetta ja nostolavan toimintoja. Tässä poseerataan 90 metrin korkeudessa. 

Todellisena uutuutena esillä oli jo aikaisemmin mainittu teollisuuspuolen laitteisiin kuuluva XR-malliston Bronto Skylift S 70 XR -nostolavalaite. Uusien mallien myötä on saatu lisää nostokorkeutta sekä horisontaalista ulottuvuutta kyseisiin mitta/painosuhteen kokoluokkiin. Scania P450:n selkään asennettuna S 70 XR:n ja auton kokonaismitta on vain 12 metriä ja kokonaispaino (GVW) alle 32 tonnia.

Ylöspäin laite yltää 70 metrin työskentelykorkeuteen ja vaakaulottuvuus on 37 metriä. Maksimi koripaino on 700 kiloa. Lisävarusteena on saatavana tilavampi nostokori, jolloin maksimikuorma on 600 kiloa. Laite soveltuu käytettäväksi maksimissaan 12,5 metriä sekunnissa tuulessa. Säädettävät tukijalat ja automaattinen vakaaja helpottavat ja nopeuttavat ajoneuvon sijoittamista nostopaikalle.

Nostolaitteen hallintajärjestelmää on helppo käyttää ja toiminnot ovat täsmällisiä. XR-sarjan nostimet on varustettu Bronto Compass -diagnostiikkajärjestelmällä, joka on saatavilla myös muihin Bronto Skyliftin laitteisiin. Sen avulla voidaan laitteen toimintoja seurata etänä reaaliajassa ja häiriötilanteissa pystytään käyttäjälle antamaan tarkempaa apua.

XR-sarjan pienempi malli, S 56 XR, yltää ylös 56 metriin ja vaakaulottuvuutta on jopa 40 metriä. Yhdistelmän paino on 26 tonnia. Muilta osin toiminnot ja ominaisuudet ovat isoveljensä kaltaiset. XR-sarjan laitteisiin on saatavana runsaasti lisävarusteita. Tarjolla on pidennettyä koria ja kamerakiinnikkein varustettua ympäripyörivää koria, esimerkiksi kuvaustöihin.

Kuva: Kyllä siellä on ihmisiä ylhäällä 90 metrissä.

Koriin ja puomiin voidaan asentaa erilaisia vinssejä sekä ultraäänellä toimiva törmäysvahti, joka vähentää korin kosketuksia ympäröiviin rakenteisiin. Kori voidaan varustaa valotelineellä, jonka kapasiteetti on 300 kiloa. Langattoman kauko-ohjaimen avulla kanssa voidaan ajaa nostimen varsistoa etäältä. Sähkö- ja hydrauliikkaliitännät mahdollistavat erilaisten työkalujen käytön nostokorissa.

Huomionarvoisin seikka XR-sarjassa on sen saama EU:n WVTA eli tyyppihyväksyntä. Tämä WVTA  eli Whole Vehicle Type Approval on EU-tieliikennelainsäädännön tavoite harmonisoida kaikki alueella valmistettavat ja käytettävät laitteet. S 56 XR sai hyväksynnän jo tämän vuoden tammikuussa ja S 70 XR huhtikuussa.

XR-sarja on ensimmäinen kuorma-autoalustainen nostolavalaite, joka on saanut tämän tyyppihyväksynnän. Hyväksynnän myötä ajoneuvon rekisteröinti ja jälleenmyynti helpottuvat EU:n alueella.

Yleisölle tarjottiin matkoja yläilmoihin Bronto Skylift  S 90 HLA -nostolavan kyydissä. Varsin rauhassa sai ylhäällä olla. Katso oheinen video ilman korkeanpaikankammoa.

Lue seuraavaksi