Uutiset

Yleinen

Vapo tarjoaa ruokohelven siemenet Saarijärven reitin rantapelloille

-Ruokohelpi sitoo tehokkaasti ravinteita, auttaa vesistön kunnon parantamisessa ja samalla saamme lisää uusiutuvaa polttoainetta, ruokohelpiä voimalaitosasiakkaillemme, sanoo Vapon peltoenergiajohtaja Mia Suominen.

-Annamme viljelijöille ruokohelven siemenet, kun he tekevät Vapon kanssa viljelysopimuksen ja kylvävät rantapellot ruokohelvelle, Suominen sanoo. Rantapellolla tarkoitetaan yhtenäistä peruslohkoa, joka yltää joltakin sivulta Saarijärven vesireittiin. Tällaisia peltoja arvioidaan olevan Saarijärvellä lähes 1 400 hehtaaria, Karstulassa lähes 250 hehtaaria ja Äänekoskella noin 100.

Mikäli siementä käytetään runsas 15 kiloa hehtaarille ja kaikki reit in rantapellot kylvetään helvelle, siemenen menekki on 30 000 kiloa ja arvo 130 000 euroa.

Viljelijä tekee Vapon kanssa viljelysopimukset 16.4.2010 mennessä. Tukihakemukset täytetään huhtikuun loppuun mennessä ja kylvöaikaa helvelle on kesäkuun loppuun asti.

Ruokohelven polttoainekäyttö Keski-Suomessa on kasvussa. Nyt viljelyala on 1 300 hehtaaria ja sato 4-5 tonnia hehtaarilta Jos tonnista helpiä saadaan energiaa 4,22 MWh, on tämän hetkinen tuotanto noin 25 GWh (vastaa 1 300 ok-talon energian tarvetta).

Jos kaikki rantalohkot saadaan helvelle, maakunnan helven tuotanto vähintään kaksinkertaistuu. Helvestä saatava hinta hehtaarilta on Keski-Suomessa tyypillisesti 100-200 euroa hehtaarilta, mikä on pienempi kuin esim. rehuohralla. Kannattavuuden kannalta olennaista on kuitenkin tulojen ja menojen erotus, mikä on helvellä parempi.

Vapo.fi

Lue seuraavaksi