Uutiset

Yleinen

TM Koponen ky:n energiakoura soveltuu joka kokoluokan koneisiin

Yksinkertaisuus tuo tehokkuutta

Hankasalmelainen yrittäjä Tenho Koponen on piristävä poikkeus nykyisessä yritysmaailmassa, sillä pelkkien puheiden sijaan mies käärii itse hihat ja laittaa hommat toimimaan. Aikaansaava mies toimii niin henkilötilausliikenteessä sekä taksikuljetuksissa, maansiirtourakoitsijana, murskemyynnissä ja kellepä eivät olisi tuttuja maankuulut Jari-Pekka-huoltoasemat kolmella paikkakunnalla.  Maansiirtotöissä hän havaitsi arvokkailla koneilla olevan varsinkin talvisin turhaa aikaa ja nopeasti syntyi idea kaivukoneissa käytettävistä energiakourista. Useiden prototyyppien jälkeen nyt markkinoille onkin saapunut toimiva ja tehokas TMK Energiakoura.

Tenho Koposen juuret ovat syvällä hankasalmelaisen Lehmolan tilan maaperässä ja mies on osoittanut, että toimeliaisuudella on mahdollista saada paljon aikaan myös kasvukeskusten ulkopuolella. Ennen vuonna 2004 maatilalla suoritettua sukupolvenvaihdosta Koponen oli ehtinyt olla mukana jo salaojitustöissä, koneurakoinnissa ja maansiirtopuolella. Tällä hetkellä maansiirtopuoli työllistää jo seitsemän henkilöä ja konekantaan kuuluu viisi kaivukonetta aina 21-tonnisiin saakka ja kaksi kuorma-autoa hoitaa kuljetukset asiakkaille. Myös materiaalin hankinta on kunnossa, sillä alueella on omassa omistuksessa kaksi kallioaluetta sekä sora-alue, joissa yritys hoitaa kuormaukset omilla pyöräkuormaimilla.

Muutamia vuosia sitten Koponen muutti tilallaan lämmitysmuotoa ja energiapuulle tuli tarvetta. Koponen päätti ottaa kaivukoneen avuksi ja hankki siihen markkinoilla olleen energiakouran. Koponen havaitsi laitteen kuitenkin olevan metsätönhoitotöissä kömpelön ja kestävyydessäkin oli ongelmia. Nopeasti syntyi päätös oman, paremman tuotteen kehittämisestä. Koposella oli alusta lähtien tavoitteena kehittää kevyt ja ketterä, mutta samalla tehokas ja kestävä työlaite. Pitkällisten suunnittelutöiden ja monien prototyyppien jälkeen vaativin asiakaskin, eli Tenho itse, oli tyytyväinen lopputulokseen.  Kun vielä valmistustyöstä saatiin sopimus aikaan multialaisen luotettavan ja laadukkaan metallialan yrityksen Multimek Oy:n kanssa, oli TMK Energiakoura valmiina Suomen metsiin. Markkinoinnissa ja myynnissä ei turhia välikäsiä ole, sillä kaikesta vastaa henkilökohtaisesti Tenho Koponen TM Koponen Ky:n kautta.

TMK Energiakouran monikäyttöisyys perustuu älykkään suunnittelun mahdollistamaan kevyeen rakenteeseen. Laadukkaasta Hardox-teräksestä valmistettu koura sopii 320 kilon painonsa ansiosta vaikkapa viiden tonnin koneisiin, mutta samalla sen lujuus riittää kestämään myös 20-tonnisten koneiden rasitukset. ”Erilaiset kiinnikkeet eivät ole ongelma, sillä koura saadaan varmasti sovitettua jokaiseen mallin”, lupaa Koponen. Koneen hydrauliikaltakaan ei vaadita liikoja ja toimeen tulee mainiosti normaalilla luiskahydrauliikalla. Giljotiinimaisesti toimiva terälevy on muotoiltu siten, että se katkaisee puun vaivattomasti ja V-mallisesti muotoiltu keräystasku pitää puun otteessaan. Liikkuvien osien pienen määrän ansiosta kouralla työskentely onnistuu mainiosti myös ahtaissa olosuhteissa. Kestävyys on otettu muutenkin tarkoin huomioon ja koura ei kovistakaan kolauksista ole moksiskaan.

Tämäntyyppisellä työlaitteella voi yrityksissä olla useinkin monia käyttäjiä ja siksi Koponen on kiinnittänyt runsaasti huomiota myös helppokäyttöisyyteen. Energiakouraa ahkerasti kolme kuukautta käyttänyt Arto Matilainen kehuikin kouraa juuri sen käytön selkeyden ansiosta. ”Yksinkertainen rakenne selkeällä hydrauliikalla ilman sähköpuolta antaa toimintavarmuutta Suomen vaikeisiinkin oloihin. Myös jämerä ja vakaa rakenne yhdistettynä hyvään työn jälkeen on ammattimiehelle tärkeää”, kertoo Matilainen.

Koponen ei olisi Koponen, ellei hänellä olisi kouran valmistuttua jo seuraavat kehitysaskeleet mielessä. ”Kun koura oli saatu siihen vaiheeseen, että sen toimintaan voi olla kaikin puolin tyytyväinen, heräsivät tietenkin ajatukset jatkokehittelystä. Mietin mitä itse ja mitä muuta metsäammattilaiset voisivat vielä kouraan tarvita ja nopeasti syntyivät ideat joukkokeräimen ja karsimaterän kehittämisestä”, kertoo Koponen. Ideoinnissa pidettiin johtoajatuksina keveä rakenne, helppokäyttöisyys sekä yksinkertaisuus ja onnistuneisiin tuloksiin päästiin testausten jälkeen suhteellisen nopeasti.

Kouran myynnin alettua alkoi moni asiakkaista kysellä myös karsintaominaisuuden perään. Kehitystyön ja tarkkojen testausten jälkeen karsimaterä saatiin markkinoille tämän vuoden alkupuolella. Jatkopuomilla varustettuna laitteella pystyy karsimaan puun jopa kahdeksan metrin korkeuteen saakka. Suunnittelussa kiinnitettiin huomiota keveyteen sekä yksinkertaisuuteen ja tässä on onnistuttu mainiosti, sillä karsimaterässä ei ole juuri ulkonevia osia ja käytössä pärjää myös kouran hydrauliikalla eikä lisähydrauliikkaa tarvita. Karsimaterän toimintaperiaatteessa käytetään hyväksi sekvenssiventtiilejä, jossa tietyn painetason saavuttamisen jälkeen voima siirtyy kourasta karsimaterän käyttöön. Näin kuljettaja pystyy hyvin pienillä liikkeillä hallitsemaan kokonaisprosessia. Kun karsintatoimintoa ei tarvita, voidaan venttiili yksinkertaisesti sulkea ja näin käytettään vain kouran muita ominaisuuksia.

Myös lisävarusteena saatavilla oleva puoliautomaattinen joukkokeräin asennetaan pulttikiinnityksellä suoraan kouran päälle ja se on mahdollista asentaa helposti myös jälkikäteen. Lisähydrauliikkaa ei tässäkään tarvita, sillä keräin voidaan asentaa kouran hydrauliikkaan T-liittimen kautta. Kun työtehtävissä tarvitaan lisäulottuvuutta voi TMK-kouraan valita myös jatkopuomit, joita on saatavilla 90 tai 120 senttimetrin pituisina vaihtoehtoina.

TMK Energiakoura terät

Tenho Koponen kertoo, että TMK Energiakoura on nopeasti löytänyt oman asiakaskuntansa. ”Energiakoura sopii monikäyttöisyytensä ansiosta loistavasti vaikkapa nuoren metsän kunnostukseen ja se on edukseen myös täysin ennalta raivaamattomissa kohteissa. Terä katkaisee vaivattomasti vaikkapa 30-senttisen puun, mutta samalla sillä sujuu myös pienten risukoiden raivaus”, korostaa Koponen. TMK-kouria on myyty lyhyessä ajassa jo lähes 150 kappaletta ja Koponen kertoo, että noin puolet kourista on mennyt urakoitsijoille ja loput maatilayrittäjille, jotka käyttävät kouraa metsänhoidon lisäksi peltojen pientareiden siivoukseen. Kouran vakuuttavuudesta antoi esimerkin Koposen omassa metsässä järjestettyä työnäytöstä seuraamaan tullut ostajaehdokas, joka kätteli kaupat pienen tinkauksen jälkeen miltei välittömästi näytöksen jälkeen.

TMK Energiakoura 12 metriä

Nopealiikkeisenä miehenä Koponen on myös jo avannut ovet vientitoiminnalle ja muutamia kappaleita kouria on toimitettu Viroon, muihin Pohjoismaihin sekä Sveitsiin. Koponen kertoo myös haluavansa pitää kouran hinnoittelunlaajaa asiakaskuntaa miellyttävänä ja peruskouran saakin omakseen noin kolmen tonnin sijoituksella. Lisävarustelulla saa tietenkin aikaan yksityiskohtaista räätälöintiä omia työtehtäviä silmällä pitäen. Kysyttäessä kouran jatkokehityksestä Koponen naurahtaa ja kertoo, että täysin valmista tuotetta ei ole olemassakaan.

Lue seuraavaksi