Uutiset

Yleinen

Tehokasta hakeurakointia Somerolla Mikko Häggman luottaa Heizohack-hakkuriin

Mikko Häggman on nyt urakoinut kaksi vuotta haketusta ja vauhti on kiihtymässä reipasta tahtia. Maaliskuussa 2010 alkaneen hakeurakoinnin aikana tunteja yhdistelmälle on tullut noin 800 ja koneet ovat alkuviritysten jälkeen toimineet moitteetta.

Hakkuriin miehet vaihtoivat Toijalan Koneterän valmistamat huipputerät, jonka jälkeen hakkurin suorituskyky on ollut vähintäänkin riittävä. Hyvästä materiaalista haketta syntyy tunnissa noin 130 kuutiota ja risuistakin yli 80 kuutiota. Tähän mennessä urakointialueena on ollut lähinnä Someron ja Jokioisten alue, mutta myös Forssassa ja Halikossa on haketta käyty tekemässä. Palaute asiakkailta on ollut mainiota, sillä työ on sujunut ja hake on ollut laadultaan kiitettävää.

Tekniset ratkaisut omaa tuotantoa

Häggmanit ovat konepuolella tottuneita rakentamaan omat ratkaisunsa, jos sopivaa ei ole vielä valmiina ollut. Tämä näkyy useissa tuotteissa heidän pihamaallaan ja konevarastossa. Haketusyhdistelmässä alusta tehtiin kerralla riittävän jämeräksi, sillä painoa puukuormaimen, moottorin ja hakkurin kanssa tulee lähes 17 tonnia.

Alustassa käytettiinkin järeää 300 x 100 millin palkkia ja se on kestänyt taipumatta kovassa käytössä. Moottorin, nosturin ja hakkurin asennuksessa tarvittiin runsaasti maalaisjärkeä ja miesten kokemuksen ansiosta kaikki osaset saatiin loksahtamaan kohdalleen ja toimiva konsepti muotoutui kohtalaisen helposti. Myös valmiin hakkeen käsittelyssä näkyy miesten oma kädenjälki, sillä hake puhallettiin Häggmanien kunnostamaan 30 kuution kärryyn.  Vaatimattomana miehenä Mikko kertoo, ettei kärryn kunnostus kovin vaikeaa ollut, mutta epäilenpä kuitenkin, että se jäisi suurimmalta osalta meistä tekemättä.

Heizohack saksalaista laatutyötä

Heizohack-hakkurin Häggmaneille myynyt Finnmammut Oy on miehille tuttu yritys jo entisestään. Finnmammutilla palvelu on aina pelannut ja varaosapalvelu toimii moitteetta.
Häggmaneilla on hyviä kokemuksia Heizomatista, kun Heizomatin 60 kW kattila on ollut käytössä vuodesta 2006.

Hakkuriksi valikoitui Heizohackin voimakkain malli eli 14 800 K, johon voi syöttää jopa halkaisijaltaan 50 sentin tukkeja. Häggmanit tiesivät terien vaihdon kannattavan ja uusien terien kanssa ei ongelmia ole syntynyt. Kaikki Heizohackin toiminnot ovat hydraulisesti ohjattavia, mikä varmistaa tehokkaan ja keskeytymättömän työskentelyn. Nosturiksi valitussa Logliftin 96S -mallissa yhdistyvät nopeus, tehokkuus ja voima oikeassa suhteessa. Kahdeksan metrin ulottuvuus ja 122 kNm bruttonostomomentti ovat osoittautuneet käytännön haketöissä mainiosti riittäviksi. Deutzin 450 hevosvoiman moottori edustaa luotettavuutta parhaimmillaan, mutta Häggmanit kyllä myöntävät, että ainahan sitä voimaa saisi vielä enemmänkin olla. Deutz on kuitenkin hyvä voimanlähde, eivätkä kulutusluvutkaan rajusta käytöstä huolimatta päätä huimaa.

Urakointia ympäri vuoden

Tilaa kierrettäessä huomio kiinnittyy kattavaan konekantaan. Selitys löytyy tarkkaan suunnitellusta urakointiketjusta eli kun yksi urakointisesonki loppuu, siirrytään sujuvasti seuraavaan. Haketusta seuraavat kevättyöt, kuten lietteen ja lannan levitykset, kesällä ruiskutukset, rehutyöt ja heinätyöt, joista siirrytään suoraan syystöihin. Tämä suunniteltu työvalikoima pitää urakoitsijan kiireisenä ja arvokkaat koneinvestoinnit maksavat itsensä reipasta vauhtia.

www.finnmammut.fi

Lue seuraavaksi