Uutiset

Yleinen

Kuhmo on bioenergian edelläkävijä

– Suomen tavoite on, että vuoteen 2020 mennessä bioenergian käyttöaste olisi 38 prosenttia. Siihenkin verraten Kuhmossa tilanne on erinomainen, Karjalainen painottaa.

Bioenergia ei ole Kuhmossa enää lapsenkengissä. Kuhmo on kulkenut bioenergian eturivissä sen tuottajana ja käyttäjänä 1980-luvun alusta lähtien, kun Kuhmo Lämpö Oy perustettiin. Yritys tuottaa lämpöenergian kaukolämpöasiakkaille, joita Kuhmossa on keskustaajaman kiinteistöistä valtaosa.

Kuhmon kaupunki on malliesimerkki myös paikallisen yritysten yhteistoiminnasta bioenergian tuotannossa. Esimerkiksi Kuhmo Oy ja Kuhmon Lämpö Oy ovat hyödyntäneet mekaanisessa metsäteollisuudessa syntyvien sivutuotteiden hyödyt äärimmilleen. Vähäarvoisin kuori käytetään polttoaineena omissa laitoksissa ja arvokkaampi raaka-aine jalostetaan briketiksi. Kuhmon Lämmöltä energian tuotannosta jäljelle jäänyt sivutuote, puhdas puuntuhka käytetään ravinteena lähialueen suometsissä.

– Näin ei suinkaan ole joka paikassa. Esimerkiksi Italiassa puun kuori on lähes ongelmajätettä. Ja Romaniassa yritykset eivät ole keksineet, miten käyttää hyödyksi märkää sahanpurua, Karjalainen huomauttaa.

Kansainvälisten hankkeiden kautta ulkomaalaiset ryhmät ovatkin tehneet paljon tutustumisvierailuja Kuhmoon. Esimerkiksi viime viikolla pieni unkarilaisryhmä tutustui Kuhmon bioenergiakohteisiin.

Teksti ja kuva: Anni Ohtonen

Bioenergy.fi

Lue seuraavaksi