Uutiset
Ekologinen vaihtoehto teräketjuöljylle
Jarmat Oy on kehittänyt biohajoavan teräketjuvoiteluaineen, joka auttaa pidentämään esimerkiksi katkaisulaippojen käyttöikää. Iisalmelainen Jarmat on erikoistunut sahojen ja metsäkoneiden tarvitsemiin voiteluaineisiin ja palveluihin. Yritys hoitaa niin öljynvaihdot, pikahuollot ja päästömittaukset kuin voiteluaineiden myynninkin. Viime vuosina yhä enemmän painoarvoa on saanut omien tuotteiden valmistus. Ovi vientimenestykseen on jo saatu raolleen.
”Teemme omaa tuotekehitystyötä erityisesti konepajateollisuuden ja energiateollisuuden parissa. Teräketjuvoiteluaine ja puunmerkintäväri ovat vahvassa kaupallisessa vaiheessa. Olemme muun muassa tuoneet markkinoille ominaisuuksiltaan ainutlaatuisen Cobiolube-voiteluaineen”, sanoo Jarmatin hallituksen puheenjohtaja ja yrittäjä Matti Kyllönen.
Kyllönen ei liioittele korostaessaan Cobioluben ainutlaatuisuutta. Vaikka markkinoilla on voiteluaineita pilvin pimein, Cobioluben kaltaista ei kukaan muu ole keksinyt. Tuotteella on täysin eri kemia kuin öljypohjaisilla voiteluaineilla. Jarmatin onkin pitänyt rakentaa koko tuotantoketju itse, pala palalta ja yhteistyökumppanien avustuksella. Cobiolube on Jarmat Oy:n kaupallinen tuotemerkki koko EU-alueella.
”Cobioluben perusraaka-ainetta on käytetty muun muassa puumerkintäväreissä. Ainetta käsiteltäessä huomasimme, että se on liukkaampaa kuin mikään öljypohjainen raaka-aine. Tuli mieleen kokeilla, voisiko aineesta tehdä voiteluaineen teräketjuja varten. Helpommalla olisi päässyt, jos olisimme jatkaneet vanhoilla urilla, mutta silloin ei pääsisi luomaan jotain täysin uutta”, Kyllönen kertoo.
Muokattuaan tuotetta hieman Jarmat testasi sitä ensin käsisahoilla. Tulokset olivat lupaavia.
”Seuraavaksi kysyimme tutuilta metsäkoneurakoitsijoilta, kiinnostaisiko heitä kokeilla, miten tuote toimii metsäkoneella. Lupasimme maksaa kustannukset, jos jokin menee pieleen. Heti ensimmäisessä kokeessa selvisi, että olemme osuneet lähelle napakymppiä. Muun muassa koneurakoitsija Ari Siltala Vieremältä sanoi, että te olette tehneet aikamoisen keksinnön. Sitä on hiottu eteenpäin nyt yli kaksi vuotta. Myös muiden testaajien ja käyttäjien palaute on ollut erittäin positiivista sekä koti- että ulkomailla.”
Teknisesti parempi kuin öljypohjaiset voiteluaineet
Matti Kyllönen toteaa Cobioluben olevan jo nykyisellään teknisesti parempi kuin perinteiset voiteluaineet: ”Se on täysin biohajoava tuote, joka on turvallinen sekä ympäristölle että käyttäjälle. Laitteiden käyttöikä pitenee sen avulla merkittävästi, vaikka voiteluun tarvitaan vähemmän ainetta kuin kasvi- tai maaöljypohjaisia voiteluaineita käytettäessä. Cobiolube ei myöskään kuivu tai tahmaa ketjujärjestelmää, ja sen varastointi- ja käyttöaika on huomattavasti totuttua pidempi.”
Jarmatissa lasketaan Cobioluben sovellusten löytyvän metsäkone- ja maataloussektorin lisäksi betoni- sekä energiateollisuudesta ja konepaja-alalta. Yhdessä VTT:n kanssa pohditaan myös glykolin korvaamista lentokoneteollisuudessa.
”Cobiolube poikkeaa teknisesti öljypohjaisista kilpailijoista, mikä on myynnille ja markkinoinnille paitsi valtti myös haaste. Asiakasta pitää osata auttaa säätämään koneensa meidän tuotteellemme sopivaksi. Useimmilla koneilla vaihto Cobiolubeen onnistuu ilman kummempia säätöjä, mutta esimerkiksi erot voiteluaineiden ominaispainossa kannattaa ottaa huomioon. Öljypohjainen voiteluaine painaa 0,8–0,9 kiloa per litra, kun taas meidän tuotteemme painaa 1,2 kiloa. Se edellyttää syöttövoimaa.”
Viidessä vuodessa tuotekehitystaloksi
Kyllönen kiittelee auliisti Tekesiltä saatua vetoapua. ”Tekesin rahoitus on ollut Cobioluben tuotekehityksen tukijalka. Omat kehitysrahat olisivat loppuneet jo aikapäiviä sitten. Olemme saaneet Tekesistä vahvistusta sille, että olemme oikeilla jäljillä. Lisäksi yhteistyö on avannut meille verkostoja VTT:n ja yliopistomaailman suuntaan, mikä on auttanut valtavasti esimerkiksi tuotteen testaamisessa”, Kyllönen arvioi. Muutoinkin uudistuneet Team Finlandin palvelut ovat avainasemassa tukemassa yrityksen kasvua.
Tällä hetkellä Jarmat pyrkii laajentamaan Cobioluben tuotekehitystä uusille osa-alueille, jotta tuotteen edut saadaan todistetuksi asiakkaille huomattavasti laaja-alaisemmin. Yhtiön kaupalliset tavoitteet ovat sen mukaiset.
”Jarmatin liikevaihto on tällä hetkellä hieman alle kaksi miljoonaa euroa. Uusien tuotteiden voimalla pyrimme kasvattamaan sen 10 miljoonan euron luokkaan seuraavan 3–5 vuoden aikana. Viennin osuuden haluamme nostaa samassa ajassa 60 prosenttiin. Tässä työssä käytämme apuna muun muassa Tekesin verkostoja.”
Samalla koko Jarmatin toimenkuva tulee muuttumaan. Vielä tällä hetkellä yhtiön tulos tulee merkintäväreistä, voiteluainekaupasta ja -palveluista, mutta Kyllösen visiossa Jarmat on viiden vuoden päästä tuotekehitystalo, jonka erikoisosaamisen avulla pystyy korvaamaan monia öljypohjaisia tuotteita.
”Ovi ulkomaille on jo saatu raolleen. Tuotteen ympäristöystävällisyys ja myrkyttömyys ovat herättäneet kiinnostusta Saksassa, Ruotsissa ja Baltian maissa. Tuotteemme sai EU-ympäristömerkin, mikä on tärkeää globaaleille markkinoille pääsemiseksi. Lisäksi saksalaisen konevalmistajan testaajat siirtyivät käyttämään Cobiolubea ja sanoivat, että toista teknisiltä ominaisuuksilta vastaavaa tuotetta ei Saksan markkinoilta löydy”, Kyllönen kertoo.