Uutiset

Yleinen

Agritechnica Hannoverissa 2017_9

Multiva esitteli uuden pneumaattinen kylvökoneensa Forte FX:n. Kylvökoneessa on  syöttöpuhallin ja syöttölaitteisto, mikä on suunniteltu Suomen isoille siemen- ja lannoitemäärille. Kylvökone on Isobus-yhteensopiva. Ohjain on traktorissa ja äly on koneessa. Säiliö on 8-kuutioinen säädettävällä väliseinällä. Renkaat ovat vastaavasti isot 500/50R-17-kokoiset. Multivaa myy Lantmännenagro.

Multivalla on esillä uusi järeämpi vannas, missä painatus on maksimissaan 250 kiloa. Kyseessä on kaksoiskiekkovannas, missä lannoite ohjataan eteen ja siemen johdetaan pitkällä putkella lähelle maata taakse. Tällöin siemen päätyy oikeaan paikkaan eikä katoa. Vantaassa on huoltovapaat, kestovoidellut laakerit ja kaksoistiivistys o-renkaineen.

Järeämpi rakenne vantaassa on saanut seurakseen myös uuden sulkupyörän. Uuden sulkupyörän reunat ovat vahvistettu ja keskeltä pyörä on pehmeä, jolloin tiivistys tehdään sivusta ja keskusta jää pehmeäksi. Vako sulkeutuu hyvin ja siemenen kohdalla on vakiotiivistys, jolloin itäminen on tasaisempaa.

Joka vantaalla on oma hydraulinen vaimennus ja metrin välein on paineakku. Vaikka vantaan ovat limittäin, paine vantailla on sama, kun tukivarsien pituuden on huomioitu niiden kulmassa ja iskupituudessa. Rivivälinä käytetään 167 milliä ja vantaita on 36 kappaletta 6-metrisessä kylvökoneessa.

Claasin CEMOS Automatic Autotreshing sai kultamitalin. Aiemmassa CEMOS-versiossa kuljettaja sai vielä päättää, miten puintikoneisto säädetään, kun järjestelmä neuvoi kuljettajaa halutuissa raameissa. Nyt kaikki puimurin säädöt voidaan antaa automatiikan tehtäväksi. Anturointi ja mittaaminen ovat järjestelmän pohja, jotka olivat jo edellisessä järjestelmässä. Nyt kun automatiikka hoitaa haluttaessa tarvittavat säädöt ja optimoinnit, jää kuljettajalle hoidettavaksi ympäristön seuranta. Kuljettaja toki valvoo, että järjestelmä toimii halutusti. GPS-järjestelmä ja satokartoitus ovat tällaisissa järjestelmissä oikeastaan itsestäänselvyys, kun tietoa kerätään joka tapauksessa oikeastaan kaikesta muustakin.

Viime lehdessä oli jo maininta Claasin ja Liebherrin yhteistyöstä kurottaja ja pyöräkuormaajamarkkinoinnissa. Yhteistyön etu on suuremmat valmistussarjat ja keskittyminen omaan osaamiseen. Maansiirrossa ja rakentamisessa käytettävät koneet ovat sopivia myös maatilalle. Kotieläintilalla kurottaja tai pikkukuormaaja on kätevä seosrehuvaunun lastaamisessa ja laakasiilon päällä tamppaamisassa. Suuremmassa mittakaavassa kasvavat markkinat ovat kuitenkin Kauko-Idässä ja aikoinaan Venäjästä eronneissa tasavalloissa, missä maatalouden koneellistaminen on vielä voimakkaasti käynnissä. Yhteistyön mahdollisuus on myös moottoripuolella, kun Liebherrillä on omaa moottorivalmistusta. Sen yhteistyön aloittamisesta ei kuitenkaan annettu vielä tietoa. Kuvassa Claas Torion-pyöräkuormaajamallisarjasta 1914, mikä on mallisarjan suurin malli. Käyttöpaino on 19 tonnia ja vaihteistona on CMATIC. Pienin on 535 ja sen käyttöpaino on 5,2 tonnia.

John Deeren osastolla lienee ollut suomalaisittain yksi eksoottisemmista koneista, joka osoittaa, mihin tarvittaessa teknisesti pystytään. Kyseessä on aiemmin erittäin työvoimavaltaisen alan eli puuvillan korjuun koneellistaminen. Puuvillapuimuri irrottaa kasvustosta puuvillan ja lopputuloksena on puuvillapaali.  

Watermaster on kanadalainen polttomoottorikäyttöinen kelluva pumppu, jota voidaan käyttää esimerkiksi kastelussa tai palokuntakäytössä. Vesimestari pumppaa reilu 3000 litraa minuutissa 5,5 hv moottorilla.

https://youtu.be/m_BnoQHxYX0

Roto-shear on suunniteltu lähinnä swathereihin eli niittokarhottimiin, mutta se toimisi myös puimfreeformplastics.com/products/roto-shear/urissa. Hydraulimoottori pyörittää terää, missä on harvakseltaan terälappuja. Pöydän reunaan kasaantuva kasvusto leikkautuu vastaterää vasten. Katso video.

Lue seuraavaksi