Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvon Aero, mahtimoottori ja kamerapeilit tositoimissa

Volvo FH16 780

Volvo esitteli tammikuun lopulla uuden raskaisiin kuorma-autoihin ohjaamomallin, uuden moottorimallin, kamerapeilit ja joukon muita uudistuksia. Tositoimissa uutuuksia päästiin testaamaan huhtikuussa Kreikassa.Autovalmistajat haluavat tavallisesti esitellä uutuuksiaan kesäisissä olosuhteissa. Euroopan varhaisessakin keväässä sellaisiin hakeudutaan usein Espanjaan. Niin on myös kuorma-autovalmistaja Volvo Trucks aiemmin tehnyt.

”Tällä kerralla halusimme vaihtaa maisemaa ja esitellä tuotteitamme uudessa ympäristössä. Sopivaksi paikaksi osoittautui Thessaloniki Kreikassa. Täältä löysimme sopivan monipuolisen reitin, jolla liikennemäärä ei ole kovin suuri. Lisäksi tukenamme on vuodesta 1950 Volvo-maahantuojana toiminut Saracakis Group, jonka apu on ollut hyvin tärkeää”, kertoo Volvon lehdistötestitoiminnan päällikkö Tobias Bergman syistä, miksi 315 vuotta ennen ajanlaskumme alkua perustettu kaupunki on valittu lehdistökoeajojen paikaksi.

Aamulla liikenteeseen, jotta ehditään. Kreikan Thessalonikissa järjestetyssä lehdistökoeajossa oli ajettavana neljä erilaista Volvo-mallia. Jokaista niistä oli kolme yksilöä, jotta homma sujui.

Sähköllä ja dieselillä

Tällä kerralla käyttövoimista koeajoissa mukana olivat diesel ja sähkö. Kolmas Volvon valikoimassa tällä hetkellä oleva vaihtoehto on nesteytetty kaasu, mutta sitä käyttäviä autoja ei Thessalonikissa ollut. Autoja oli neljä erilaista mallia, kolme kutakin identtistä yksilöä, jotta tarpeeksi iso joukko toimittajia pääsi ajamaan kaikkia vaihtoehtoja.

Sähköautona oli Volvo FH Aero Electric 4×2 T Globetrotter. Sen kolmen sähkömoottorin yhteisteho on 490 kW (666 hv) ja käyttövoima varastoidaan kuudesta akkupaketin akustoon, jonka yhteiskapasiteetti on 540 kWh. Akkujen kestävyyden takaamiseksi sähköä on yhdellä latauksella käytettävissä noin 330 kWh, sillä akkuja ei koskaan ajeta täysin tyhjäksi eikä ladata aivan täyteen.

Volvo FH Aero Electric 4×2 T Globetrotter
 • Kolme sähkömoottoria: Teho 490 kW (666 hv)
 • Vaihteisto: EPT2412
 • Akut: ESS540K, Kokonaiskapasiteetti 540 kWh
 • Varusteet: CMS-kamerapeilijärjestelmä, I-See+, Pilot assist
Volvo FH Aero Electric 4x2 T Globetrotter

FH 460 Aero I-Save 4×2 T Globetrotter XL edustaa Manner-Eurooppalaista puoliperävaunun vetoautoa ehkä tyypillisimmillään. Tietysti uutta on Aero-ohjaamon muotoilu, joka mahdollistaa hivenen pidemmän yhdistelmän pituuden, ja sallisi jopa pidennetyn Globetrotter XXL-ohjaamon käyttämisen normaalimittaisen puoliperävaunun yhteydessä. Kreikassa ei XXL-ohjaamoa kuitenkaan mukana ollut.

FH 460 Aero I-Save 4×2 T Globetrotter XL
 • Moottori: D13K460 I-Save
  teho 338 kW (460 hv) @ 1 240–1 600 r/min
  vääntömomentti 2 600 Nm @ 900‑1 240 r/min
 • Vaihteisto: AT2612
 • Varusteet: CMS-kamerapeilijärjestelmä, I-See+, Pilot assist
Volvo FH 460 Aero 4x2 T Globetrotter XL

Toinen 13-litraisella dieselillä varustettu auto oli FM 500 Globetrotter 4×2 T. FM-malleista ei ole tarjolla sen enempää Aero- kuin I-Save-versioitakaan.

FM 500 Globetrotter 4×2 T
 • Moottori: D13K500
  teho 368 kW (500 hv) @ 1 404–1 600 r/min
  vääntömomentti 2 500 Nm @ 980–1 400 r/min
 • Vaihteisto: AT2612
 • Varusteet: CMS-kamerapeilijärjestelmä, I-See+, Pilot assist
Volvo FM 500 Globetrotter 4x2 T

Autoista ainut kolmeakselinen oli FH16 780 Aero 6×2 T. Uuden 17-litraisen moottorin 574 kW (780 hv) ja 3 800 Nm vääntömomenttia olisivat oikeastaan kaivanneet toistakin perävaunua vedettäväkseen, mutta Kreikassa ei HCT vielä ole muotia, joten yhdellä perävaunulla mentiin, ja ripeästi mentiinkin.

FH16 780 Aero 6×2 T
 • Moottori: D17A780,
  teho 574 kW (780 hv) @ 1 700 r/min
  vääntömomentti 3 800 Nm @ 1 008–1 400 r/min
 • Vaihteisto: ATO3812
 • Varusteet: CMS-kamerapeilijärjestelmä, I-See+, Pilot assist
Volvo FH16 780 Aero 6x2 T

CMS-kamerapeilit

Tammikuun uutuusesittelyssä Volvo liittyi mukaan kamerapeilijärjestelmää tarjoavien valmistajien joukkoon. Volvo on antanut järjestelmälle nimen Camera Monitoring System eli CMS. Vaikka Volvossa peilien aiheuttamat suoran näkemisen katveet ovatkin olleet mallikelpoisen pienet, saadaan nekin vähät järjestelmän avulla poistettua.

Volvon järjestelmässä pääpeilit ja laajakulmapeilit on korvattu ohjaamon yläkulmiin sijoitetuilla kameroilla ja A-pilareihin sijoitetuilla näytöillä. Lähialuepeilit eteen ja matkustajan puolelle sivulle ovat säilyneet ennallaan. Vuodesta 2020 Volvoissa ollut matkustajan puolen laajakuvakamera näyttää edelleen kuvansa tutulla paikallaan kojetaulun sivunäytössä, vaikka itse kamera on CMS-järjestelmässä ylhäällä samassa kotelossa muiden kameroiden kanssa.

Pimeässä toimimista varten järjestelmässä on infrapunakamerat. Niiden toimivuutta ei koeajojen aikana ollut mahdollista testata, mutta kuvien ja valmistajan edustajien vakuutteluiden perusteella kovin suurelle peruutusvalojen arsenaalille ei enää ole tarvetta.

Aurinkoisessa säässä CMS-järjestelmän näytöt saivat panna parastaan, jotta kirkkaus riitti. Lähialuepeilit edessä ja sivulla ovat Volvossa tavanomaiset. Laajakulmakamera on CMS:n yhteydessä muiden kameroiden kanssa samassa kotelossa ylhäällä.

Kamerapeilit eivät kärsi likaantumisesta läheskään samalla tavalla kuin normaalit peilit. CMS osaa myös poistaa häikäisyä ja seurata käännöksissä perävaunun takakulmaa, myös HCT-yhdistelmissä. Järjestelmän voi aktivoida myös auton ollessa sammutettuna, myös ”makuuhuoneen” hallintapaneelista, jolloin se toimii valvontakamerana. Apuviivoista ja zoomaustoiminnosta saa apua tarkkuutta vaativiin tilanteisiin.

Tauko paikalla. Aero-mallien alasäleikkö avautuu istuintasoksi, jossa on jopa paikat mukille. Voi tasoa käyttää myös tuulilasin puhdistamiseen, mutta siihen tarkoituksen tarvittaisiin toistakin, ylempänä olevaa askelmaa.

Yksi tärkeä asia on silmälasien käyttäjien kuitenkin syytä ottaa huomioon kamerapeilijärjestelmien käytössä; optisesti hyvät silmälasit. Allekirjoittanut edustaa iältään melko tarkasti keskimääräistä eurooppalaista autonkuljettajaa, eli elämää on katseltu yli puoli vuosisataa. Käytössä on monitehoiset silmälasit, myös aurinkolaseina. Aurinkolaseissa painotus on kaukonäön alueella, ja lukualue on linsseissä tarkoituksella melko alhaalla ja normilaseja suppeampi. Se ei kuitenkaan osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi kamerapeilien kanssa, sillä kuljettajan puolen näyttöön katseen tarkentaminen oli työlästä. Asiasta kannattaa mainita optikolle, kun silmälaseja on hankkimassa.

CMS-järjestelmän käyttäminen vaatii hieman totuttelua, mutta siinä ei ole mitään poikkeuksellista. Peilin tuottamaa veitsenterävää kuvaa ei mikään kameran ja monitorin yhdistelmä pysty nykytekniikalla tuottamaan, normaaleissa liikennetilanteissa kuvan terävyys riittää hyvin. Vaikka kamerapeilijärjestelmät ovat vasta kehitystaipaleensa alussa, niissä on jo nyt paljon turvallisuutta ja näkemistä parantavia ominaisuuksia. Kehitettävääkin silti on.

Pilot Assist

Volvo on tuonut markkinoille Pilot Assist -kuljettaja-avustimen. Tutkien ja kameroiden avulla sekä VDS-ohjausta hyödyntäen Pilot Assist pitää auton kaistalla jatkuvalla toiminnalla, ei pelkästään tekemällä korjausliikkeen silloin, kun reunaviiva lähestyy. Pilot Assist on tällä hetkellä saatavissa kaksi- ja kolmeakselisiin autohin.

Aivan omin päin ei Volvokaan ajele, vaan ohjauspyörästä on pidettävä kiinni. Jos niin ei tee, auto antaa varoituksia ja lopulta hidastaa rauhallisesti pysähdyksiin saakka. Pysähdyksissä kytkeytyvät hätävilkut päälle, ovien lukitus avautuu ja sisävalot syttyvät. Nämä toimet sen varalta, että pysähdyksen syy on kuljettajan sairaskohtaus.

Myös FM- ja FMX-mallit ovat saaneet uudistuksia osakseen. CMS-kamerapeilijärjestelmä on saatavissa kaikkiin raskaisiin Volvo-kuorma-autoihin.

Parannettu I-see

Vakionopeussäädin ei oikeastaan ole oikea sana kuvaamaan tämän päivän I-See-toimintoa, sillä se pitää nopeuden oikeana mutta ei välttämättä vakiona. Jo pitkään I-See on osannut säätää nopeutta optimaalisesti ylä- ja alamäkien mukaan. Nyt se osaa ennakoida myös nopeusrajoitusten vaihtumisen, mutkan ja liikenneympyrän.

Tiedot toimintansa perusteeksi I-See saa pilvipalvelusta. Määräysten mukaisesti I-See toimii niin, että alemman nopeusrajoituksen takia muutettu nopeus palautuu rajoituksen päätyttyä suurimpaan sallittuun, ei sen yli, vaikka asetusnopeus olisikin alun perin ollut korkeampi.

FH16 ja D17-moottori

Vaikka Volvo-kuorma-autojen huippumallin moottorin iskutilavuus kasvoi melkein 17,3 litraan, auton mallimerkintänä pysyy tuttu FH16. Uusi D17-moottori on rakennettu samalle perustalle kuin edeltäjänsä, mutta yli 700 osaa on muutettu. Yhdellä ahtimella varustetun moottorin männät ovat saaneet samanlaisen aaltomaisen muodon, kuin D13-moottorissakin on. Painoa on 70 kg edeltäjää vähemmän.

Uudistuneen FH16:n esittelyväriksi on nimeltään ”Blue Black”. Sopivassa valossa täysin mustalta näyttävästä pinnasta nousee esiin sinisen sävyä.

Kreikassa ajettavana oli huippumalli FH16 780. Sikäläinen 40 tonnin yhdistelmäpaino ei kyennyt antamaan kunnon vastusta moottorin voimavaroille. Pitkässä ja vaativassa moottoritien ylämäessä paikallista kuljetuskalustoa tuli takavalot edellä vastaan runsain joukoin.

Kotimaisissa olosuhteissa tehokkaimmalle versiolle on varmasti kysyntää erikoiskuljetuksissa ja miksei raakapuukuljetuksissakin. On silti hyvä muistaa, että uudesta moottorista on tarjolla myös 600- ja 700-hevosvoimaiset versiot, joilla 76-tonninen yhdistelmä varmasti liikkuu sutjakkaasti.

Volvo D17 -moottori

Aerodynamiikkaa

Volvo FH 460 Aero 4x2 T Globetrotter XL

Volvon FH- ja FH16-kuorma-autot ovat saatavissa myös uusina Aero-malleina. Aeron keula on 240 mm normaalimallia pidempi ja hyvin pyöreämuotoinen. Muotoilu täyttää EU-vaatimukset aerodynamiikasta, jolloin puoliperävaunun vetoauto saa olla aiempaa pitempi. Volvon tapauksessa se mahdollistaa myös Globetrotter XXL -ohjaamon käyttämisen standardimittaisen puoliperävaunun vetoautossa Euroopassa.

Ilmanvastus voi kuorma-autossa olla jopa kolmannes kulkuvastuksesta, sähkökuorma-autossa jopa puolet. Volvon käytännön testeissä Aero-malleilla on saavutettu viiden prosentin säästö energian kulutuksessa.

Runsaasti uudistuksia yksityiskohdissa

Kaikissa raskaissa Volvo-malleissa ohjaamon sisällä on tehty erinäisiä uudistuksia. Muiden muassa ohjauspyörä on uudistunut hivenen, USB-C-pistokkeita on useita, sivunäytön käyttöjärjestelmä on uusittu kokonaan ja äänentoistoa on parannettu kautta linjan. Myös virta-avain ja kaukosäädin ovat uudistuneet, ja myöhemmin tänä vuonna on luvassa avaimeton käynnistys.

Sivunäytön käyttöjärjestelmä on uudistunut. Volvoonkin on mahdollisuus asentaa kolmannen osapuolen ohjelmia, joita käytetään sivunäytöllä.

Ulkopuolella kaikissa malleissa Volvon rautamerkki on uudenlainen, ja Globetrotter-ohjaamoiden valopaneeli on uudistunut. Pienien yksityiskohtien muuttuminen kuvastaa osuvasti nykypäivän kuorma-autojen muuttumista. ”It is evolution, not revolution”, eli kyse on kehityksestä, ei vallankumouksesta.Lue seuraavaksi