Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo ja Fassi tehoyksiköksi Nappa Machinen ammattitaidolla

Nostovoimaa myös etäohjauksella

Raskaan kuljetuskaluston varustaminen tehokkaaksi ja luotettavaksi nosturiajoneuvoksi vaatii onnistuakseen huippuluokan alustan, ulottuvan ja jämerän nosturin sekä kokonaisuuden rakentamisen suorittavan ammattitaitoisen osaajan. Raskaspari Kouvolan toimipisteessä esitelty Volvo FH 540 -nosturiauto täyttää kaikki nämä vaatimukset, sillä Volvo on varusteltu Fassi F1250HXP -nosturilla, ja päällirakennustyöt on hoitanut alan kokenut ammattilainen Nappa Machine Oy.

Raskasparin Kimmo Hovilainen, Grutechin Christoffer Weber, Nappa Machinen Janne Korpivaara ja Raskasparin Ahti Pakkanen ovat olleet mukana huippuluokan nosturiauton valmistusprosessissa. Esittelyauto odotteleekin jo työelämän haasteita ja kokonaishintalappu on noin 650 000 euroa (alv 0).

Volvo– ja Renault Trucks -kuorma-autojen jälleenmyyjä Raskaspari, Fassi-nosturien maahantuoja Grutech ja Nappa Machine muodostavat kovan kolmikon, jonka asiantuntemus mahdollistaa toimivien ratkaisujen valmistamisen Suomen vaativiin olosuhteisiin. Kun yritysten tietotaito ja osaaminen yhdistetään, saadaan aikaan toiminnallisia kokonaisuuksia, joiden ominaisuudet sekä varustelun taso täyttävät alan yritysten vaatimustason, ja näin mahdollistavat taloudellisesti tuottavan urakoinnin vuosiksi eteenpäin.

Volvon päälle kelpaa rakentaa

Kun nosturiksi valitaan yli sadan tonnimetrin yksikkö, täytyy myös alustan vastata kestävyydeltään kokoluokan vaatimuksia.

”Volvo FH 540 sopii kaikkien ominaisuuksiensa perusteella erinomaisesti raskaan nosturin alustaksi. Telivetävässä autossa on esimerkiksi 12,8 litran 540 hevosvoiman moottori, koko matkan tuplarunko, pitkä etuakseliväli, hydraulinen peräjatke, täysilma-alusta sekä VDS-ohjausjärjestelmä. Etäohjauksen mahdollistaa puolestaan EXSTER-valmiussarjavariantti, jonka kautta Fassin DbF-järjestelmä toimii saumattomasti. Nämä ominaisuudet yhdistettynä aikaansaadaan kuljettajalle sekä nosturin käyttäjälle erinomainen työympäristö, ja makuuohjaamo varmistaa puolestaan vapaahetkien mukavuuden. Myös ajoneuvon monikäyttöisyys on otettu tarkoin huomioon, ja kantavuutta jää nosturinkin asennuksen jälkeen edelleen mukavasti jäljelle”, kertoo Raskasparin Ahti Pakkanen.

Yhdeksänjatkoinen ja etäohjattava Fassi

Kouvolassa esitellyn nosturiajoneuvon Fassi F1250HXP -nosturi on ensimmäinen yhdeksänjatkoinen Fassi Suomessa. Grutechin Christoffer Weber esitteli tapahtumassa niin nosturin ulottuvuutta ja nostokykyä sekä etäohjausjärjestelmän toimivuutta myös tarkkuutta vaativissa ahtaissa olosuhteissa.

”Fassin Techno-sarjaan kuuluva nosturi edustaa alan ehdotonta kärkeä teknisten ominaisuuksiensa puolesta, ja esimerkiksi uudet ohjausjärjestelmät lisäävät niin työn tehokkuutta kuin turvallisuuttakin. Fassin IOC-järjestelmä eli nosturin reaaliaikainen diagnostiikka ja seuranta verkossa sekä maahantuojan etätuki auttavat säätöjen kohdalleen saamisessa, ja myös useat ongelmatilanteet saadaan ratkaistua suoraan etänä”, korostaa Weber.

Christoffer Weber esitteli Kouvolassa helppokäyttöisen etäohjausjärjestelmän toimivuutta.

”Yhdeksänjatkeisen Fassin ulottuvuus on yli 33 metriä ja kylmillä jatkeilla päästään lähes 39 metriin. Nosturi on tehoonsa nähden kevyt, ja varusteluun kuuluvat esimerkiksi FSC/HP-vakavuusvalvonta, XP-toiminto, jämerät tukijalat, kunnon valaistus sekä jämerä vinssi kiinteillä vinssipyörillä. Käytettävyyttä lisää puolestaan DbF-etäohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa ajoneuvon hallinnan kauko-ohjauksen avulla. DbF on erittäin helppokäyttöinen ja luonnollisesti sen käytössä kaikki turvallisuusnäkökohdat on huomioitu tarkoin”, lisää Weber.

Nappa Machine: työkaluja tyylistä tinkimättä

Valkealassa toimiva Nappa Machine on nostolaitteiden monimerkkihuolto ja -korjaamo, joka hoitaa myös nostureiden asennuksia päällirakenteiden kokonaistoimituksena. Nyt valmistunut Fassin nosturiasennus on jo kuudes Grutechille toteutettu kokonaisuus.

Nappa Machinen pitkä kokemus päällirakentamisesta näkyy runsaassa käyttöä helpottavien ja tehostavien yksityiskohtien huomioimisesta. Hyvänä esimerkkinä toimii laatikostolla varustettu hydraulinen peräjatke.

”Meitä ja Grutechia yhdistää samankaltainen arvomaailma, jossa tuotteen toimivuus ja luotettavuus on ensisijaista. Meillä onkin aina ollut periaatteena valmistaa tuotteita, joita olisi miellyttävä käyttää myös itse. Osaamme kokemuksemme avulla huomioida rakentamisessa oleelliset seikat, ja kaikki korostuu pienissä yksityiskohdissa, kuten tilankäytön optimoimisessa. Säilytystiloja on runsaasti ja niiden sijoitus on tehty käytön helppouden ja turvallisuuden ehdoilla. Hyvänä esimerkkinä toimii tikapuiden sijoitus sopivalle korkeudelle sekä tukijalkojen aluslevyjen loogiset sijoituspaikat”, kertoo Nappa Machinen Janne Korpivaara.

”Tämän kokonaisuus valmistui meillä noin kymmenessä viikossa, ja luonnollisesti yksilöllinen varustelu vie aina hieman enemmän aikaa. Vaikka kyseessä onkin kovaan käyttöön tuleva työkalu, on myös tyylikkyys aina positiivista. Olemmekin huomioineet esimerkiksi nosturin värimaailman, joka korostuu myös muissa päällirakenteissa”, päättää Korpivaara.

Lue seuraavaksi