Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo Trucks parantaa polttoainetehokkuutta kaukokuljetuksissa

Volvo Trucks lisää I-Save-toimintoon uusia parannuksia, jotka pienentävät polttoaineen kulutusta ja CO2-päästöjä sekä samalla parantavat ajettavuutta ja lisäävät ajomukavuutta. I-Save kattaa optimoituja moottorikomponentteja, uuden moottorinohjausjärjestelmän sekä toimenpiteet ilmanvastuksen pienentämiseksi, kaikki yhden yhteisen tarkoituksen saavuttamiseksi – energiatehokkuuden lisäämiseksi mahdollisimman paljon.

Helena Alsiö

Volvo on nyt ottanut Volvo FH I-Save -toiminnossa askeleen pidemmälle varmistaakseen moottoreiden palamisprosessin täydellisen optimoinnin mukauttamalla suuttimia, puristusta ja nokka-akselia erityisesti hienostuneisiin ja ainutlaatuisiin uusiin aaltomaisiin mäntiin. Myös moottorin paino ja sisäinen kitka ovat pienentyneet. Tehokas turboahdin ja öljypumppu ovat saaneet päivityksiä, ja jopa öljyn-, polttoaineen- ja ilmansuodattimissa on patentoituja parannuksia suorituskyvyn parantamiseksi.

”Aloittaessamme jo korkean suorituskyvyn moottorista, olemme tutkineet syvällisesti monia kriittisiä yksityiskohtia, jotka yhdessä tuottavat huomattavia säästöjä. Kyse on siitä, että jokaisesta polttoainepisarasta saadaan enemmän käyttökelpoista energiaa”, sanoo Helena Alsiö, Volvo Trucksin VP Powertrain Product Management.

Tasaisempi, älykkäämpi ja nopeampi

I-Saven sydän on 13-litrainen moottori, jossa on Volvon turbo compound -teknologiaa, D13TC, joka mahdollistaa ajamisen pidempään matalilla kierroksilla ja suurilla vaihteilla. Tuloksena on pehmeämpi ja hiljaisempi ajo. Moottori voi käydä korkealla hyötysuhteella koko nopeusalueella, parhaan tuloksen ollessa 900–1 300 r/min.

Kaikkien laitteistopäivitysten lisäksi on lisätty uuden sukupolven moottorinhallintajärjestelmä, joka puolestaan kommunikoi entistä paremmin päivitetyn I-Shift-vaihteiston kanssa. Se ei ainoastaan paranna polttoainetaloutta, vaan tarjoaa myös selvästi paremman ajettavuuden, sillä tämä älykäs vaihtamisstrategian päivitys tarjoaa nopeamman vasteen ja entistä harmonisemman ajokokemuksen.

I-Torque on uusi älykäs vääntömomenttiohjelmisto, joka lisää energiatehokkuutta analysoimalla I-Seen topografiatietoja ja mukauttamalla ajoa todellisen reitin mukaan. I-See käyttää suunniteltua reittiä koskevia tietoja hyödyntääkseen kuorma-auton liike-energiaa parhaalla mahdollisella tavalla ajettaessa mäkisessä maastossa. Uusi I-Torque-toiminto hallitsee vaihteenvalintaa, moottorin vääntömomenttia ja jarrutusta, kun I-Cruise on aktivoitu.

”Polttoaineen säästämiseksi kuorma-auto käynnistyy Eco-tilassa ja kuljettajana sinulla on aina helppo pääsy tarvittavaan tehoon ja voit odottaa nopeampaa vaihteistoa ja vääntövastetta voimansiirrosta”, Helena Alsiö jatkaa.

Pitkiä matkoja ajettaessa kuorma-auton aerodynamiikalla on tärkeä rooli polttoainetalouden kannalta, ja ilmavirran parantamiseksi on tehty useita muutoksia, kuten ohjaamon etuosan tiivistäminen ja pidempi oven jatke.

I-Save on palvellut hyvin Volvon kuorma-autoasiakkaita sen lanseerauksesta vuodesta 2019 lähtien. Vastauksena suureen kiinnostukseen nyt lisätään uusi 420 hevosvoiman tehoversio aiempien 460 ja 500 lisäksi. Kaikki moottorit on suunniteltu toimimaan myös uusiutuvalla HVO-dieselillä.

Myös Volvo Trucksin FH-, FM- ja FMX-mallien 11- ja 13-litraisiin Euro 6 -moottoreihin on tulossa energiatehokkuutta lisääviä päivityksiä.

Matkalla kohti fossiilivapaata

Volvo Trucksin tavoitteena on, että sähkökuorma-autot muodostavat puolet sen kuorma-autojen myynnistä vuonna 2030. Polttomoottorilla on kuitenkin edelleen roolinsa, ja näiden uusien I-Save-parannusten tuoma tehokkuus on yksi tärkeä tapa auttaa vähentämään CO2-päästöjä.

”Olemme sitoutuneet Pariisin ilmastonmuutossopimukseen ja teemme määrätietoisesti töitä maantiekuljetuksiin liittyvien hiilidioksidipäästöjen dramaattiseen vähentämiseen. Vaikka näemmekin sähköiset kuljetusratkaisut pääratkaisuna pidemmällä tähtäimellä, energiatehokkaat polttomoottorit tulevat olemaan tärkeässä roolissa vielä vuosia”, toteaa Helena Alsiö lopuksi.Lue seuraavaksi