Uutiset
Vehotrucks esitteli kolme uutta sähköautomallia
Henkilöautopuolella uusia sähköautoja ilmestyy markkinoille kuin sieniä sateella. Raskaan kuljetuskaluston puolella sähköistyminen on hieman hitaampaa, mutta uusia täyssähköisiä malleja esitellään kuitenkin tasaiseen tahtiin.
Vehon uudella Vehkalan toimipisteellä kehä kolmosen varrella pääsi marraskuun alussa koeajamaan kolmea uutta täyssähköistä hyötyautoa. Oli sähköautosta sitten mitä mieltä tahansa, varmaa on, että sähköistymisen myötä kuljetusmaailma tulee kokemaan muutoksia, kunhan latausinfra vain saadaan kattavaksi.
Sähköautoilu puhuttaa huoltoaseman ikkunapöydässä yhtä lailla kuin perinteiset diesel vastaan bensiini- tai kitkat vastaan nastat -keskustelut. Oikeaa vastausta tuskin on, mutta sähkö tulee varmasti olemaan entistä enemmän tarjolla käyttövoimaksi moniin isompiinkin ajoneuvoihin. Ja jos ihmisen kekseliäisyyteen on uskominen, kehittyy akkuteknologia ties mihin, olihan sähkö ja sen tehokas tuottaminen vielä sata vuotta sitten varsin alkutekijöissään. Tämä vuosikymmen taitaa jäädä liikenteen vahvaksi sähköistymisen aikakaudeksi, aika näyttää.
Kuorma-autovalmistajatkin ovat jo pitkään työskennelleet sähköistämisen parissa. Ensimmäisen sukupolven kokeiluja esiteltiin jo viime vuosikymmenen lopulla. Nyt vuorossa ovat jo seuraavien mallisarjojen esiintulot. Sähköautojen vertailu on lähtökohtaisesti helppoa. Puntarissa on kolme seikkaa; teho, ajomatka (range) ja latausteho. Ajomatka riippuu merkittävästi akkukapasiteetista, jonka parissa varmasti tehdään tällä hetkellä kaikilla eri sektoreilla eniten tuotekehitystyötä.
Syytä on myös muistaa, että maailmalla suunnitellaan jo nyt monessa isossa kaupungissa polttomoottorikäyttöisten ajoneuvojen täydellistä kieltoa, jolloin esimerkiksi jakelukuljetukset on hoidettava jollain muulla tavalla, ja sähkökäyttö on tällöin vahvoilla. Eivätkä nämä suunnitelmat ole poissuljettuja Pohjoismaissakaan.
Kolme uutta mallia
Vehotrucks esitteli marraskuussa kolme uutta sähköautomallia ammattiliikenteeseen. Kaksi niistä jakaa saman voimalinjaratkaisun; Mercedes-Benz eActros ja Mercedes-Benz eEconic. Kolmas uutuus oli uudistunut, toisen sukupolven Fuso eCanter Next Generation. Fuson ensimmäinen sähköversio esiteltiin jo vuonna 2017.
Mercedes-Benzin eActros-konseptia on esitelty jo moniin eri käyttötarkoituksin. Nyt on vuorossa jakelu- ja vetoautokäyttöön tarkoitettu mallisto. Toinen uutuus, eEconic perustuu samaan alusta- ja sähkötekniikkaan kuin eActros, mutta on tarkoitettu matalan ohjaamon ja muidenkin rakenteiden johdosta esimerkiksi jäteautojen perustaksi.
Kaikki kolme uutta mallia on suunniteltu kaupunki- ja taajamakäyttöön, jolloin välilataamista ei työpäivän aikana välttämättä tarvita. Ainakin kaikkien kolmen mallin näyttämät ajokantamat antoivat osviittaa siitä, että yhden päivän ajot onnistuvat helposti yhdellä latauksella.
Kyllähän meitä kone- ja automiehiä lämmittää kummasti aina se dieselin nöyrä rouskutus, mutta kyllä sitä hiljaisuuttakin sitten ajan myötä alkaa arvostaa, varsinkin jakelukäytössä, jossa auto seisoo paljon kadun varsilla tai lastauslaitureilla. Samoin on muistettava sähköauton päästöttömyys. Kadun varressa seisoessaan ei päästöjäkään synny, eivätkä ohimenevät jalankulkijat näin nyrpistä nenäänsä pakokaasuille.
Mercedes-Benz eActros
Tämä nyt esiteltävä Mercedes-Benz eActros -jakeluauto on valmistajan ensimmäinen sarjatuotantoon päätynyt raskas sähköautomalli. Samaa sähkötekniikkaa käyttää myös eActros-puoliperävaunun vetoautomalli. Molempien alustamallien omamassa on 9 200 kilogrammaa. Akusto koostuu kolmesta tai neljästä 112 kWh:n akkumoduulista. Suurin kapasiteetti on näin 448 kWh. Se tarjoaa valmistajan mukaan tasakuorma-autona jopa 400 ja vetoautona 220 kilometrin ajomatkan yhdellä latauksella.
Latausteho on maksimissaan 160 kW. Latausliitin sijaitsee kuljettajanpuoleisen etupyörän takana ja se on sama CCS-liitin, joka on yleisesti käytössä henkilöautopuolen sähkö- ja plug-in-hybridiautoissa. Sen osalta julkisia latauspaikkoja on jo tarjolla varsin paljon suurimmissa kaupungeissamme, jos vaikka lataustarve joskus yllättää, ja jos iso auto näihin latauspisteisiin sattuu mahtumaan.
Valmistaja ilmoittaa latauksen 20:stä 80 prosentin varaustasoon kestävän reilun tunnin kolmen akkumoduulin paketilla. Järjestelmä myös kerää talteen hidastuksista ja jarrutuksista syntyvää energiaa, mikä osaltaan vähentää esimerkiksi jarrupalojen kulumista. Talteenoton, rekuperaation, tehoa pystyy lisäämään asteittain. Käytännössä se tarkoittaa hidastuvuuden tehostamista jarrupolkimeen koskematta. Ja kun jarrua ei tarvitse painaa, ei jarruja myöskään tarvitse huoltaa entiseen malliin. Tosin sähköautoilijoita kehotetaan polkemaan jarrua kunnolla aina silloin tällöin, jotta sylinterit eivät jumitu. Sama koskee myös näitä järeämpiä sähköautoja. Tämä allekirjoittaneen sähköjarruksi kutsuma toiminto on pakokaasujarrun kaltainen.
Ajovoimansiirron kaksi sähkömoottoria tuottavat 330 jatkuvan ja 400 kW:n hetkellisen tehon. Voima välittyy pyöriin kaksinopeuksisen vaihteiston kautta.
Uusi eActros on täynnä valmistajan erilaisia turvallisuutta ja mukavuutta lisääviä toimintoja, joita on esitelty jo aikaisemmin Actrosin polttomoottoriversioissa. Esimerkiksi MirrorCam-kamerapeilijärjestelmä on nyt eActrosissa vakiovaruste. Lyhyen koeajolenkin aikana sen käyttöön tottui jo varsin helposti. Itse asiassa jo vähän liiankin hyvin.
Mercedes-Benz eEconic
Uuden eEconicin teho, omamassa, akkukapasiteetti ja latausteho ovat samat mitä eActrosissa. Muutoinkin sähköjärjestelmät ovat identtiset. Toimintamatkaa luvataan hieman eActrosia vähemmän eli 150 kilometriä. Matkassa on huomioitu valmistajan mukaan päällirakenteiden sähkönkulutus työpäivän aikana. Siksi eEconicin kantama on eActrosia lyhempi.
Sähkötoiminen eEconic perustuu polttomoottorikäyttöiseen Econic-mallistoon mataline ohjaamoineen ja muutoinkin mataliin rakenteisiin. eEconic on tarkoitettu käyttöihin, joissa matalasta rakenteesta on hyötyä, esimerkiksi jäteautojen alustana. Taajama-alueilla pääsääntöisesti operoitaessa auton hiljaisuudesta ja päästöttömyydestä on valmistajan mukaan merkittävää etua ympäristölle.
Fuso eCanter Next Generation
Fuso on jo vanha tekijä sähköautomarkkinoilla. Nyt on jo vuorossa Canteriin perustuva toinen sähköversio. Fuso eCanter Next Generation on tarjolla viidellä eri akselivälillä, 4,25–8,55 tonnin kokonaispainoilla sekä kolmella eri akkukapasiteetilla; 42,3, 83,6 ja 124,6 kWh. Niitä vastaavat toimintamatkat ovat maksimissaan 70, 140 ja 200 kilometriä. Ajovoimansiirron maksimi sähkömoottoriteho on joko 110 tai 129 kW ajoneuvon kokonaispainosta riippuen. Suurin pikalatausteho on 70 kW. Latausliitin on tyyppiä CCS ja se sijaitsee oikeanpuoleisen etupyörän takana.
Uudessa Fuso eCanterissa on vakiovarusteena hetkellisen 26 kW:n tehon tuottava sähkömoottori, jolla pyörittää esimerkiksi hydrauliikkapumppua, joka puolestaan ruokkii vaikka kappaletavaranosturia. Tuo hetkellinen maksimiteho on käytössä viiden minuutin ajan. Jatkuvaan käyttöön on tehoa tarjolla 17 kW. Myös hihnavetoisia laitteita varten on vakiona voimanulosotto samoin tehoarvoin.