Uutiset

Kuljetuskalusto

Vammalan Betonille Betonstar-pumppuauto 58 metrin ulottuvuudella

Sastamalassa (ent. Vammala) toimiva Vammalan Betoni Oy vastaanotti heinäkuun lopussa uuden, reilulla ulottuvuudella varustetun betonipumppuauton. MAN-alustaisen Betonstar H58-7RZ:n saksipuomisto yltää jopa 58 metrin etäisyydellä olevan valun täyttöön. Vammalan Betonilla on jo ennestään yksi saman merkin pumppuauto. Se tosin yltää vain 40 metriin. Viime vuonna toimitettu pumppuauto oli ensimmäinen Hansa S.A.:n Suomeen toimittama laite.

Vammalan Betonin uusi pumppuauto tullaan näkemään Sastamalan ja Tampereen alueen rakennustyömailla, jonne yritys toimittaa valmisbetonia. Yrityksen betoniasema sijaitsee Sastamalassa, ja se työllistää reilut 80 henkilöä.

Vammalan Betonin uusi Betonstar H58-7RZ -betonin pumppuauto. Maksimi pumppausetäisyys on 58 metriä ja massaa saadaan kohteeseen 160 kuutiometriä tunnissa.

”Noin viisi vuotta sitten elementtitehtaan tulipalossa kärsinyt laitoksemme on taas toimintakunnossa ja kasvun tiellä”, aloittaa yrityksen toimitusjohtaja Hannu Toriseva. Miehen betoniuraa edelsi toimiminen maarakennusalalla. 1970-luvun alussa alkaneen koneurakoinnin aikana töitä tehtiin ympäri Suomen. Konekantaa oli toistakymmentä yksikköä ja henkilökuntaakin parhaimmillaan kolmisenkymmentä.

”Käsittelimme tuolloin työmaillamme paljon betonia, ja siitä se ajatus betoniasemasta sitten lähti”, sanoo Toriseva. Betonin valmistus alkoi 80-luvun lopulla, ja samoihin aikoihin alkoi myös rakennuselementtien valmistus.

Elementtihommia
Vammalan Betonin liikevaihdosta valtaosa tulee elementtien valmistuksesta. Seinäelementtejä tehdään muun muassa koulurakennuksiin ja kerrostaloihin. Valmistuksen lisäksi yritys kuljettaa elementit asennuspaikalle omalla kalustollaan sekä myös asentaa ne kohteeseen. Rakennuselementtien lisäksi yritys valmistaa viiden tonnin painoisia siirtoseinäelementtejä, joita käytetään paljon teollisuudessa ja kierrätysasemilla. Niitä toimitetaan nykyisin ympäri Suomen. Hannu Toriseva vastaa tyttärensä Anna Koskiahteen kanssa elementtien myynnistä. Perheen poika, Tuomas Toriseva puolestaan vastaa rakennesuunnittelusta ja kehitystyöstä.

Yrittäjäpariskunnalla on selkeä työnjako. Toimitusjohtaja Hannu Toriseva hoitaa elementtimyyntiä ja vaimo Aila valmisbetonin myyntiä. Perheen nuoret Anna ja Tuomas ovat myös vahvasti mukana yrityksen toiminnassa.

Valmisbetonia

Betonielementtien ohella yritys tuottaa myös valmisbetonia, jonka käsittelyyn juuri luovutettu pumppuautokin tulee. Valmisbetonin kuljetukseen ja käsittelyyn on käytössä parisenkymmentä autoa, betoniautoja (n. 15 kpl) sekä muutamia pumppuautoja ja pumeja. Betoni valmistetaan ostokiviaineksesta, joka tulee lähellä sijaitsevalta Virttaalta. Vastaavasti valmisbetonia toimitetaan pääosin 50 kilometrin säteelle betoniasemasta. Tampereen talousalueella rakennetaan jatkuvasti kiivaaseen tahtiin, ja sinne yrityksen betoniautot paljon ajavatkin, niin valmisbetonia kuin myös elementtejä.

”Pienin toimitettava erä on yksi kuutio. Tosin kerran eräs mies tuli noutamaan Opel Kadetilla kahta ämpärillistä betonia. Ämpärit täytettiin ja ne pakattiin Kadetin takakoppaan kuljetusta varten”, naurahtaa Toriseva. Valmisbetonin markkinoinnista ja myynnistä yrityksessä vastaa Hannun vaimo Aila Toriseva.

Betonstar 58

Hansa S.A:n Petri Jaakkola luovutti uuden Betonstar H58-7RZ -pumppuauton Vammalan Betonille heinäkuun lopulla. Laite on jo yrityksen toinen Betonstarin pumppuauto. Uusi auto yltää kuitenkin reilusti (58 m) pikkuveljeään (40 m) pidemmälle. Toriseva uskoo suuresta ulottuvuudesta olevan etua uusien työmaiden saannissa. 58 metrin ulottuvuus mahdollistaa betonin pumppauksen kohteisiin jopa korkeiden rakennustenkin yli.
Hannu Toriseva on tyytyväinen viime vuonna hankittuun Betonstarin pumppuautoon, joten toisen saman merkkisen hankinta oli perusteltua.

Pumppuauton alustaksi valikoitui MAN:n viisiakselinen TGS 50.500. Jaakkolan mukaan merkin alustan ja voimansiirron muokkaus ison pumppulaitteiston perustaksi on helppoa, ja auto on osoittautunut vahvaksi yksiköksi. Pumpun tuotto on 160 kuutiometriä tunnissa ja maksimi syöttöetäisyys omin laittein tuo mainittu 58 metriä. Paine on 81 baaria. Lisäletkuin päästään vieläkin pidemmälle. Syöttökaukalon tilavuus on 650 litraa. Pakettiin kuuluu myös 650 litran vesisäiliö, joka mahdollistaa laitteiston pesun kohteessa. Pumppuyksikkö on varustettu automaattisella voitelujärjestelmällä.

Alustaksi valikoitui MAN, tarkemmin viisiakselinen TGS 50.500. Betonstaria Suomessa edustavan Hansa S.A.:n Petri Jaakkolan mukaan järeän pumppulaitteiston asennus MAN:n päälle onnistuu helposti.

Kauko-ohjaimella

Kaikki puomiston, pumpun ja tukijalkojen toiminnot hoituvat langattoman kauko-ohjaimen avulla, vaikka valukohteen vieressä seisten. Pitkä ulottuvuus edellyttää kunnon tuentaa. Etumaiset tukijalat ovat maksimipituudeltaan 9,9 metriä ja ne työntyvät ulos etuviistoon teleskooppityyppisesti. Takamaiset ovat puolestaan 12-metriset ja ne kääntyvät sivuttain ulos rungosta. Puomisto koostuu seitsemästä jatkeesta (7RZ), joista ensimmäinen on pisin (10 m). Kulkuaukon tulee olla vähintään neljä metriä korkea, jotta pumppuauto saadaan kohteeseen. Puomin käsittely vaatii ylleen tilaa vähintään 11,3 metriä, jotta jatkeita päästään liikuttelemaan puomiston täyteen mittaan. Puomisto kääntyy pystyakselin ympäri 365 astetta mahdollistaen näin työskentelyn pitkään samalla petauksella.


Laiteluovutuksen yhteydessä pumppuauton kuljettajille annettiin kattava käyttökoulutus. Vammalan Betonilla kullakin kuljettajalla on ”oma” autonsa, mutta erikoistapauksia varten uuden laitteen koulutukseen osallistuivat kaikki kuljettajat.


Lue seuraavaksi