Uutiset

Kuljetuskalusto

Hansa S.A. vuokraa betonikalustoa

Puolalainen betonialan laitteiden kaupan parissa toimiva Hansa S.A. on aloittanut betonikaluston vuokrauksen Suomeen. Ensimmäinen vuokrakone saatiin maahan, kun Kalle Urho Oy:lle luovutettiin ajoon uusi Betonstar-pumppuauto marraskuun puolessa välissä. Hansa S.A.:ta edustaa Suomessa Petri Jaakkola. Hän toimii puolalaisyrityksen edustajana myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.


Kalle Urho Oy:lle vuokrakäyttöön toimitettu betonipumppuauto on yrityksen ensimmäinen Betonstar-merkkinen laite kautta aikojen. Turkkilaisvalmisteisen Betonstarin yksinkertainen rakenne ja tekniikka olivat seikkoja, jotka vakuuttivat asiakkaan. Lisäksi koko laitekokoonpano on erittäin käyttäjäystävällinen.
”Näissä hommissa yksinkertainen rakenne on yleensä se kestävin ja näin ollen myös järkevin. Vuokraaminen on hyvä tapa tutustua uuden laitteen ominaisuuksiin ilman välitöntä ostovelvoitetta”, sanoo Kalle Urho Oy:n toimitusjohtaja Juha Urho. Yrityksellä on vuosikymmenten kokemus saksalaisista Putzmeisterin laitteista, joihin Betonstar tekee paljon alihankintatyötä. Näin usko uuteen merkkiin syntyi varsin nopeasti. Laitteiden materiaalina käytetty SSAB:n Strenx®-rakenneteräs lisää osaltaan luotettavuutta.

Puolalainen Hansa S.A. on aloittanut betonikaluston vuokrauksen Suomeen. Tässä marraskuussa helsinkiläiselle Kalle Urho Oy:lle vuokralle luovutettu Mercedes-Benz Arocs -alustainen Betonstarin pumppuauto.

Jälleenmyyntikelpoinen alusta

Kalle Urho Oy:lle toimitetun pumppuauton alustana on Mercedes-Benz Arocs 4142 8×4. Päälle asennettu betonipumppu on malliltaan Betonstar H47-5RZ. Pumppausulottuvuutta sille luvataan mallimerkinnän mukaisesti 47 metriä. Kalle Urhon perheyrityksen edellisen toimitusjohtajan Reijo Urhon mukaan Mercedes-Benz-alustaista betonikalustoa on helppo myydä maailmalle, kun se aika koittaa. Betoniautojen ja -laitteiden maailmankin markkinat ovat sen verran suppeat, että käytettyä kalustoa metsästetään kauempaakin. Esimerkiksi arabimaihin on Reijo Urhon mukaan helpompi myydä käytetty MB-alustainen betoniauto kuin jollain muun merkkisellä alustalla varustettu. Urhoilla on vuosien saatossa ollut monia automerkkejä, mutta enimmäkseen alustana on ollut Mercedes-Benz, MAN tai Volvo.

Tuttu näky pääkaupunkiseudulla

Helsinkiläisen Kalle Urho Oy:n valkoiset betoniautot ovat olleet tuttu näky Helsingin seudulla jo vuosikymmenten ajan. Juha Urhon isoisä Kalle aloitti autoilijana jo vuonna 1926. Kalustona oli tuolloin International-merkkisiä kuorma-autoja, joilla tehtiin maanajoa. Nyt jo edesmennyt Kalle toimi pitkään Helsingin kaupungin lista-autoilijana, kunnes siirtyi 1960-luvulla Partekille betonin ajoon. Se ajo aloitettiin silloin kahdella autolla. Tänä päivänä betoniautokalustoa on 15, jotka ovat pumeja (pump mixer). Vuokralle saatu betonipumppuauto on yrityksen ensimmäinen lajissaan. Ajoja tehdään nykyisin Ruduksen ja Swerockin toimeksiannoista. Toimialue on pääkaupunkiseutu sekä Uusimaa.
Urhot ovat toimittaneet betonit muun muassa korjauksen alla olevalle Olympiastadionille. Parhaillaan betonirallia ajetaan lentokentän terminaalin laajennustyömaalle. Henkilökuntaa Kalle Urho Oy:ssä on 16.

Juha Urho (kesk.) jatkaa isoisänsä Kallen ja isänsä Reijon (kuvassa vas.) viitoittamalla tiellä perheyrityksen johdossa. Hansa S.A.:n Petri Jaakkola (oik.) kävi luovuttamassa laitteen asiakkaalle. Takavasemmalla näkyy Reijon nykyinen projekti, itkumuurin rakennustyömaa.

Perheen piirissä

Betonstarin pumppulaitteiston kaikkia toimintoja hoidetaan langattomalla kauko-ohjaimella. Luovutuksen yhteydessä annettiin Kalle Urho Oy:n kuljettajille perusteellinen käyttökoulutus.

Kallen poika Reijo johti yritystä 90-luvulta alkaen ja nyt toimintaa luotsaa siis Reijon poika Juha. Myös toinenkin Reijon kolmesta pojasta on mukana yrityksen arjessa. Sami toimii ajojärjestelijänä veljensä tavoin. Molemmat miehet (tässä tapauksessa siis pojat) myös tarttuvat rattiin tarpeen tullen, jos vain järjestelyiltään ehtivät. Isä-Reijo sanoo viettäneensä varsin betoninhuuruista elämää. Jo opiskeluaikoinaan hän ajoi betonia kylille minkä ehti. Työskenneltyään toisaalla muutaman vuosikymmenen ajan, palasi hän perheyrityksen johtoon tuolloin 90-luvulla. Noina aikoina Urhot kehittivät linjapumppausmenetelmän. Siinä betonia siirretään letkua pitkin jopa sata metriä. Tarvittavaa korkeapainepumppua ei ollut saatavilla, joten se rakennettiin itse.

Juha Urho otti vetovastuun vuonna 2014. Reijo nähdään edelleenkin lähes päivittäin yrityksen kehäkolmosen toimipisteellä kiinteistönhoitohommissa. Jutunteon yhteydessä mies sanoi pilke silmässä menossa olevan itkumuurin teko. Kyse oli betonipalikoista muodostuvasta tontin rajauksesta.
”Rakkaudesta lajiin tätä tehdään”, tuumaa Reijo Urho intoa puhkuen.

Betonstar valmistaa, Hansa S.A. myy ja vuokraa

Betonstar valmistaa Turkissa sekä pumeja että pumppuautoja. Viimeksi mainittuja on tarjolla 24–58 metrin ulottuvuudella. Malleja tuohon haarukkaan mahtuu useita. Pääasiassa päällirakenteita tehdään Mercedes-Benzin alustoille. Vuosituotanto on noin 150 yksikköä, pumit ja pumppuautot yhteenlaskettuna. Petri Jaakkola muistuttaa Betonstarin pumeissa käytettävistä korkeapainepumpuista (80–85 baaria), joilla voidaan pumpata tavaraa pitkiäkin matkoja.
Hansa S.A. myy ja vuokraa betonikalustoa Keski-Euroopan suurimmilla markkinoilla, kuten Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja luonnollisesti Puolassa. Nyt yritys on laajentamassa toimintaansa Skandinavian maihin.
Hansa S.A. osti äskettäin puolet puolalaisesta betonisäiliöitä valmistavasta yrityksestä. Tähtäimessä on aloittaa pian Pohjoismaissa suositun, hydraulisella rännillä varustetun betonisäiliön valmistus.
Suomessa Hansa S.A.:n edustajana toimivalla Petri Jaakkolalla on pitkä kokemus betonin kuljetuksesta. Hän toimi betoniautoilijana pääkaupunkiseudulla ja kotiseudullaan Nakkilassa jo 1990-luvulla. Pumppuautoistakin miehellä on kokemusta vuosituhannen alusta alkaen. Nyt hän toimii siis puolalaisyrityksen edustajana Skandinaviassa. Jaakkola sanoo Suomessa olevan jo pieni kanta merkin betonipumppuautoja. Nyt tunnettavuutta haetaan lisää.

Mercedes-Benz Arocs 4142 8×4 -kuorma-auton päälle asennettu Betonstar H47-5RZ -betonipumppu yltää 47 metriin. Lyhyen tutustumisen jälkeen asiakas oli tyytyväinen laitteen helppoon käytettävyyteen.Lue seuraavaksi