Uutiset

Kuljetuskalusto

Sarakan päällirakenteet täyssähköisessä betoniautossa

Volvo FM Electric Saraka betonisäiliöllä

Saraka Oy oli mukana rakentamassa maailman ensimmäistä täyssähköistä betoniautoa yhteistyössä Volvo Trucks Ab:n ja Swerock Ab:n kanssa. Auto luovutettiin testikäyttöön 15.10.2020 ja tulee palvelemaan Swerockin asiakkaita Göteborgissa sekä lähiympäristössä.

Projekti lähti liikenteeseen loppukesästä 2019. Volvo Trucks ja Swerock sopivat täyssähköisen betoniauton valmistamisesta Swerockille testikäyttöön. Swerock oli suositellut Volvolle yhteistyötä Sarakan kanssa päällirakenteen rakentamisen osalta. Syyskuussa 2019 Volvo Trucksin sähköautojen kehittämisestä vastaavan Electromobility-liiketoiminnan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan Saraka liittyi mukaan projektiin.

”Siitä hetkestä lähti projekti liikenteeseen. Matkalla lopputavoitteeseen tuli muutamia viivästyksiä koronan takia, mutta siitä huolimatta kaikki huipentui torstaihin 15.10.2020 betoniauton luovutus- ja esittelytilaisuuteen, johon oli kutsuttu lehdistö ja rajattu määrä kutsuvieraita. Tapahtuma sai Ruotsissa huomattavaa julkisuutta ja on nyt jo edennyt maailmanlaajuiseksi uutiseksi”, kertoo myyntipäällikkö Marko Kiviranta, joka Sarakalla on johtanut projektia.

”Itse päällirakenteeksi tuli Sarakan Pohjoismaiden vaatimustasoon suunniteltu yhdeksän kuution B-mallin säiliö ja 10-metrinen teleskooppiränni, jonka ohjaus voidaan suorittaa radiolla, paneeleilla ja hytistä näytöllä. Päällirakenne on samanlainen kuin hybrideissämme, joita on Ruotsissa kuusi jo liikenteessä ja viisi lisää toimitettavana. Myös Norjaan on ensimmäiset kaksi myyty, ja niiden toimitus on alkuvuoden aikana”, sanoo Kiviranta.

”Meille tällä projektilla on ollut erittäin suuri merkitys, ja yhteistyö Volvo Trucks:n sekä Swerock Ab:n kanssa on osoitus luottamuksesta meidän erikoisosaamiseemme, työn korkeaan laatuun sekä tuotteisiimme. Tämä tietysti osoittaa, että olemme kehityksessä mukana ja tavoitteemme on olla aina askeleen edellä muita. Lisäksi on hienoa jakaa suomalaista osaamista maailmalle.”

Täyssähköinen betoniauto tulee olemaan kaksi vuotta seurannassa, ja projektissa selvitetään tehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä sekä tietysti hiljaisemman äänen merkitystä työntekijälle sekä ympäristölle.

Lue seuraavaksi