Uutiset
Uusi sukupolvi
Elokuun lopulla Scania julkisti 125-vuotisjuhlansa kunniaksi uuden sukupolven kuorma-autonmalliston ensimmäiset mallit. Alalla on jo tovi osattu odottaa uutuutta, mutta Jönköpingissä Lastbil 2016 -messuilla autoihin pääsi tutustumaan kosketusetäisyydeltä ja hieman myöhemmin myös koeajamaan niitä. Ohjaamo on näkyvin uudistus edelliseen, vielä jonkin aikaa tuotannossa säilyvään mallistoon, mutta paljon muutakin on uudistunut.
Vaiheittain
Scania kertoi, että uusi mallisto esitellään neljässä vaiheessa. Nyt aluksi tuodaan markkinoille kaukoliikennekäyttöön tarkoitettuja malleja kaksi- ja kolmeakselisina, yhdellä vetävällä akselilla. Ensivaiheen autoissa on moottoreina 13-litraiset rivikoneet ja 16-litraiset V8-moottorit.
Vähitellen tuotantoon tulevat myös useammalla vetävällä akselilla varustetut alusta sekä lyhyemmät ja alemmas sijoitetut ohjaamot. Seuraavien esittelyitten aikatauluista ei ole vielä tietoa, mutta voi hyvin olla, että joulupukille ehtii kirjoittaa pariinkin kertaan toivomuksen uudesta Scaniasta, ennen kuin koko mallisto on siirtynyt uuteen sukupolveen.
Ohjaamo kokonaan uusiksi
Jo ensimmäisellä silmäyksellä uutuuden tunnistaa Scaniaksi. Niin on tarkoituskin. Ohjaamon muotoilu on Scanian muotoiluosaston käsialaa ja siinä on haluttu säilyttää merkille tunnusomaisia piirteitä, vaikka se on viimeistä nippeliä myöten uusi. Toteutuksessa on varauduttu myös siihen, että tulevaisuudessa moottorin jäähdytystarve kasvaa entisestään.
Ohjaamon rakennesuunnittelussa on yhteistyötä tehty tiiviisti Porsche Engineering -yhtiön kanssa. Uusilla materiaaleilla ja valmistusmenetelmillä ohjaamoa on saatu kevennettyä lujuuden silti kärsimättä. Vaikka uusi ohjaamon on ulkomitoiltaan entisen kokoinen, on se uudenlaisen toteutuksen ansiosta sisämitoiltaan suurempi.
Alkuun neljä ohjaamoa
Ensimmäisessä vaiheessa Scania esitteli neljä ohjaamoversiota. R-ohjaamo on kaukoliikenneohjaamo matalalla moottoritunnelilla ja S-ohjaamo vastaavaan käyttöön tasalattiaisena. Kummastakin ohjaamosta on normaalikattoinen ja korotettu Highline-versio. Ainakaan tässä vaiheessa ei Topline-ohjaamoa esitelty, sillä S-Topline olisi yli neljän metrin korkuinen. Lopullisessa valikoimassa Scanialla tulee olemaan 24 ohjaamoa.
Normaalikattoisen ohjaamon sisäkorkeus lattian perustasosta mitattuna on 181 senttimetriä ja R-ohjaamossa moottoritunnelin kohdalla 165 senttimetriä. Highline-katto kasvattaa sisäkorkeutta 26 senttimetrillä. Pienellä kumartelulla pukeutuminen onnistuu normaalissa R-ohjaamossakin, muissa vaihtoehdoissa ilman vaikeuksia, ellei kuljettaja ole aivan koripalloilijamitoissa.
Kun uuden Scanian oven avaa ensimmäisen kerran, kannattaa saman tien kokeilla, miten se sulkeutuu. Ei tule sitten paiskottua ovia tarpeettoman kovalla voimalla, sillä ovet sulkeutuvat yllättävän kevyesti. Seuraavalla avauksella voikin sitten kiivetä kuljettajan paikalle, joka S-ohjaamon kyseessä ollessa on neljän askelman päässä. Asia, joka kannattaa pitää mielessä etenkin autosta laskeuduttaessa.
Parempi näkyvyys ulos
Kuljettajan paikkaa on nykymallistoon verrattuna siirretty 65 millimetriä eteenpäin ja 20 millimetriä ulospäin, siis lähemmäs A-pilaria. Täysin uudistunut kojetaulu on matalampi ja sitä on kallistettu aiempaa enemmän. Näkyvyys kuljettajan paikalta on parantunut selkeästi.
Monet kuljettajan paikalla istuneet ovat kertoneet, että näkymät tuovat jollain tavalla mieleen Volkswagen-konsernin henkilöautot, eivätkä missään nimessä negatiivisessa mielessä. Näkemykseen on helppo yhtyä. Mittaristo tai mikään muukaan osa kojetaulusta ei ole suora kopio jostain toisesta mallista, mutta muotokieli voisi olla peräisin vaikkapa jostakin Audi-mallista.
Mittaristoja on kahta tasoa, joissa kummassakin nopeus- ja kierroslukumittarit ovat osoitinnäyttöisiä, selkeitä mittareita. Laajemmassa vaihtoehdossa päämittareiden väli on kokonaan näyttöpaneelia ja sen avulla säädetään hieman myös mittariston visuaalista ilmettä. Kerralla näkyviin saa runsaasti tietoa ja muokkausmahdollisuudet ovat hengästyttävän monipuoliset. Suppeammassakin vaihtoehdossa infonäyttö hyödyntää värejä, mutta on hieman pienempi ja kerralla näkyvän tiedon määrä on vähäisempi.
Lisää sisätilaa
Uuteen Scaniaan saa nyt ohjauspyörän, joka on ”litistetty” alareunasta. Se tuo lisää väljyyttä ohjaamossa liikkumiseen, kun ohjauspyörä on nostettuna ylös. Painikkeita on edelleen vasemmassa ja oikeassa puolassa sekä alhaalla ja niiden toiminnot ovat pysyneet lähes ennallaan. Ohjauspyörän säätövaroja on kasvatettu entisestään. Säädön lukitus vapautetaan tutussa paikassa ohjauspylvään vasemmalla puolella olevalla painikkeella.
Ne, jotka niin sanotusti asuvat autossa, ovat varmasti hyvillään siitä, että säilytystilojen määrää on ohjaamoissa lisätty. S-Highline -ohjaamoon kannellista säilytystilaa on mahdollisuus saada noin kuutiometrin verran. Ohjaamon takaseinälle on jälleen tarjolla kaapisto ja vuoteen alle voi hankkia esiin vedettävän jääkaapin tai vaikka kaksi. Matkustajan istuimeksi saa nyt helppokäyttöisellä mekanismilla toteutetun kääntyvän mukavuusistuimen.
Näkemisen edellytykset
Kuljettajan oveen on koottu hyvin käsille näkemiseen liittyvät kytkimet. Kaikki valokytkimet työvalojen kytkintä myöden ovat ovipaneelissa. Samoin ovat peilien lämmityksen ja säädön kytkimet. Ovipaneelien kytkimien sanotaan täyttävän tiiveyden osalta sotilaskäytön edellyttämät standardit, joten sadesäälläkin oven uskaltaa avata ilman pelkoa sähköhäiriöistä.
Uuden Scanian voi tilata niin, että jokainen kuudesta peilistä on sähköisesti säädettävä ja lämmitettävä. Nykymalliin verrattuna peilien kotelot ovat pienentyneet. Kun ohjaamon A-pilaritkin ovat ohentuneet, ovat katvealueet pienentyneet. Sadesäällä ajetuttujen kilometrien perusteella ainakaan S-ohjaamo ei näyttäisi sotkevan itseään kovin vallattomasti.
Pimeällä ei vielä ole ollut mahdollisuutta uusilla Scanioilla ajaa, joten valotehoista ei voi puhua mitään. Ajovaloiksi voi valita H7:t tai LED-valot. Lisäkaukovaloja saa katon kulmiin ja tuulilasin alapuolelle etusäleikköön. Alhaalla voi olla sumu- ja kääntymisvalot. Uuteen Scaniaan voi valot valita niin, että perinteisiä hehkulankapolttimoita ei ole lainkaan, vaan kaikki valot ovat LED-valoja.
Uutta ja tuttua
Pariisissa 23. elokuuta kutsuvieraiden läsnä ollessa esiteltyyn uuden sukupolven Scaniaan saatiin ensimmäinen ajokokemus pienellä suomalaisjoukolla yllättäen jo seuraavan päivän iltana, jolloin kaksi ensimmäistä Suomeen tulevaa autoa ajettiin Söderteljestä Tukholmaan laivaan ja edelleen Turusta Jyväskylään ja Helsinkiin. Kuormattuja autoja päästiin kokeilemaan syyskuun alkupäivinä.
Vaikka ajokokemusta Scaniasta ei olisi yhtään, liikkeellelähtö ja ajaminen onnistuvat helposti. Sen sijaan auton runsaiden ominaisuuksien ja hienouksien hyödyntäminen ei onnistu ilman huolellista perehtymistä autoon ja sen ohjekirjaan, mielellään asiantuntevan kouluttajan läsnä ollessa.
Kehittynyt Opticruise
Opticruisen vaihteenvalitsin on edelleen hyvällä paikalla ohjauspylväässä, mutta on muotoiltu uudelleen. Pakokaasujarrun ja hidastimen automaattitoiminnon kytkimet ovat nyt selkeästi näkyvillä valitsimen päällä. Ajosuunta tai vapaa-asento valitaan kiertämällä kauluskytkintä, mutta uudessa Scaniassa ajotila valitaan ohjauspyörän painikkeella mittariston valikosta. Alkuvaiheessa uuteen malliin saa vain kahdella polkimella olevan Opticruise-vaihteiston, mutta kolmen polkimen versio on tulossa, samoin käsivalintainen vaihteisto. Viimeksi mainittua ei kuitenkaan saa tehokkaimman moottorivaihtoehdon yhteydessä.
Heti alkumetreillä Opticruisen uusi sivuakselijarru osoittaa pätevyytensä. Ylöspäin vaihdettaessa välitys vaihtuu huomattavasti aiempaa nopeammin. Valmistajan mukaan vaihtamisaika on jopa 45 prosenttia aiempaa lyhyempi, jonka takia moottorin ahtopaine ei ehdi laskea merkittävästi vaihtamisen aikana. Mekaniikan lisäksi myös ohjelmistoja on kehitetty edelleen paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi.
Moottoreissa uudistuksia
Moottori ovat tehomerkinnöiltään melkein samat kuin nykymallistossa. Ainoa ero on 490-hevosvoimaisen version muuttuminen 500-hevosvoimaiseksi. Lähempi tarkastelu osoittaa, että varsinkin 13-litraiset moottorit ovat muuttuneet enemmänkin. Nyt kuusisylinterisissä rivimoottoreissa ei ole enää lainkaan pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) ja turboahdinkin on kiinteällä geometrialla. Tekniikka on yksinkertaisempaa, toimintavarmempaa ja edullisempaa.
Ajettaessa huomio kiinnittyy siihen, että vääntömomenttia tuntuu riittävän myös selvästi alle 1000 r/min käyntinopeuksilla. Maantielenkki 60 tonnin painoisella R 500 -hakeyhdistelmällä osoitti, että rahtiliikenteeseen runkolinjalle tehokkain rivimoottori on oivallinen valinta.
Scaniaan oleellisesti kuuluvat V8-moottorit ovat jokseenkin ennallaan. Myös ”vinkkelin” tunnusomainen ääni on tallella. Ulospäin se on sivistynyt eikä se ohjaamossakaan missään nimessä häiritse, mutta ei kuitenkaan jätä epäilykselle sijaa siitä, mikä moottorityyppi lattian alla työskentelee. V-moottorin olemassaolon huomaa myös katseella, sillä ohjaamossa on joukko koriste-elementtejä, jotka tulevat autoon vain V8-moottorin myötä.
Parannettuja ajo-ominaisuuksia
Kääntyvissä taka-akseleissa ohjausvoima tuotetaan edelleen hydrauliikalla, mutta komennot akselille kulkevat sähköisessä muodossa. Etuakseleilla ohjaus on perinteinen, eikä sähköisiä avustimia ainakaan tässä vaiheessa ole saatavilla. Ajettavuuteen vaikuttavana tekijänä on mainittava uudenlainen etuakselin ilmajousitus, jossa tukivartena käytetään paraabelijousen lehteä muistuttavaa rakennetta. Myös 50 millimetriä eteenpäin siirtynyt etuakselin paikka lisää suuntavakautta ja muuttaa hieman painojakaumaa. Käytös tiellä onkin rauhallista ja johdonmukaista.
Scaniaa ostamaan
Scanian Söderteljen tehdas siirtyy valmistamaan uuden sukupolven autoja syyskuun aikana. Nyt esitellyt mallit ovat lähinnä kaukoliikenteeseen tarkoitettuja. Muihin käyttötarkoituksiin toimitetaan edelleen nykyisen malliston autoja.
Vaikka alkuun alustavaihtoehtoja onkin rajallisesti, mahdollisuuksia varusteluun on valtavasti. Käytännössä kaikkien varusteiden kohdalla on tehtävä valinta, otetaanko mukaan vai ei. Esimerkiksi tavaraluukku oven takana voi olla jommallakummalla, kummallakin tai ei kummallakaan puolella. Sama pätee lukuisiin muihinkin asioihin.
Tätä helpottamaan Scania esittelee syksyn kuluessa internet-pohjaisen ohjelman, jonka avulla asiakas voi itse niin sanotusti rakentaa oman autonsa. Ohjelma tarjoaa auton ostajalle mahdollisuuden tutustua erilaisiin perusvaihtoehtoihin kaikessa rauhassa. Tarkoitus on, että varsinaisessa tilausvaiheessa asiakkaalla voisi olla tarvitsemastaan autosta jo alustava määrittely olemassa, jota sitten myyjän kanssa tarkennetaan.
Uuden sukupolven Scania on hieno auto. Valmistaja sanoo käyttäneensä kymmenen vuotta ja kaksi miljardia euroa sen kehitystyöhön. Panostus ei ole mennyt hukkaan.