Uutiset

Kuljetuskalusto

Tyllikseltä nosturiauto raskaalla Effer-nosturilla

Effer 1255

Raahelaislähtöinen E. Helaakoski Oy on yksi Suomen suurimmista nostopalveluita tuottavista yrityksistä. Yhtiöllä on noin sata ajoneuvonosturia sekä merkittävä määrä muuta nostokalustoa. Nosturilla varustettuja kuorma-autoja on kymmenkunta. Tuorein hankinta tällä saralla on kokkolalaisen Tyllis Oy:n rakentama viisiakselinen Scania Effer-nosturilla.

Nostopalveluita Suomessa ja Pohjoismaissa tarjoavalla E. Helaakoski Oy:llä on pitkät perinteet. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Eino Helaakoski perusti yrityksen hieman yli kaksikymmentävuotiaana vuonna 1958. Tänään noin 120 henkilöä työllistävän E. Helaakosken toimitusjohtajana on toisen polven yrittäjä Jarmo Helaakoski.

Pitkälle räätälöidystä päällirakenteista ja perävaunuista tunnetulla Oy Tyllis Ab:lla on vielä pari vuotta Helaakoskeakin pidempi historia. Nykyisen toimitusjohtajan Göran Tyllin isä, Erik Tylli, perusti yhdessä veljensä Levin kanssa metalliverstaan Kokkolaan vuonna 1956. Maatalouskoneiden korjaamisesta toiminnassa siirryttiin muutaman vuoden kuluttua kuorma-autojen lavojen valmistamiseen, ja tietyllä tavalla samalla tiellä ollaan edelleen. Tylliksellä on työntekijöitä noin 50.

Kuudes Tylliksen rakentama

Nyt Helaakosken hankkima nosturiauto on kuudes Tylliksen yhtiölle toimittama kokonaisuus. Jarmo Helaakoskella on selkeä syy siihen, miksi hankinnassa on jälleen käännytty Tylliksen puoleen.

”Tylliksellä asiat hoituvat niin kuin on sovittu. Ei tule yllätyksiä, ja asiat tulevat kerralla kuntoon”, Jarmo Helaakoski sanoo.

Jaarmo Helaakoski ja Göran Tylli
Perinteisen kättelyn sijaan Jarmo Helaakoski (vas.) ja Görän Tylli tekevät korona-ajalle ominaisen tervehdyksen loppuun saatetun kaupan merkiksi. Jotta toimintavarmuus ja turvallisuus pysyisivät korkealla tasolla, E. Helaakoski Oy investoi jatkuvasti uusiin koneisiin ja ajoneuvoihin. Niitä on kevään aikana toimitettu yhtiölle lähes viikoittain.

Uuden auton kotivarikko on Kokkolassa, mutta Jarmo Helaakosken mukaan työt tulevat olemaan ympäri Suomen. Sillä, että päällirakenne on tehty niin sanotusti kotipaikkakunnalla, ei hänen mukaansa ole merkitystä.

”Tyllikseltä olemme saaneet hyvät tuotteet ja hyvää palvelua, joten ei ole ollut syytä vaihtaa”, Helaakoski sanoo.

Hiabien seuraksi Effer

Helaakoskella nosturilla varustettuja kuorma-autoja käytetään omien nostureiden tukiajoneuvoina vastapainojen ja muiden varusteiden kuljettamisessa sekä jatkuvasti laajemmin asiakastöissä, esimerkiksi asennuksissa. Uutukaisen ensimmäinen työmaa onkin teollisuuden kunnossapidon parissa.

Autojen nostureissa Hiab on ollut Helaakoskella luottomerkki. Koska Hiab-nostureiden mallistossa suurimmat nosturit ovat sadan tonnimetrin luokassa ja nyt oli tarve suuremmalle, oli luontevaa kääntää katse nykyisin Hiabin omistuksessa olevaan Efferiin, jonka valikoimassa on nostureita aina 300 tonnimetrin kokoluokkaan saakka.

Kuljetusasentoon paketoitu Effer 1255 -nosturi jibeineen on jyhkeä ilmestys Scanian ohjaamon takana.

Helaakosken uuden Scanian päälle asennettiin vinssillä varustettu Effer 1255 – 8S JIB 6S HD. Efferin mallistossa se on raskaiden nostureiden mallistossa keskisarjaa. 125 tonnimetrin luokkaan asettuva nosturi on kahdeksanjatkoinen ja jibissä on kuusi hydraulista ja kaksi mekaanista jatketta. Ulottuvuutta on sivulle enimmillään lähes 37 metriä ja ylöspäin kurkotellaan yli 40 metrin korkeuteen. Suurimmalla ulottuvuudella nostokykyä on 580 kilogrammaa.

Vankka Heavy Duty -jibi taittuu 20 astetta puomilinjasta ylöspäin, mikä parantaa mahdollisuuksia nostoihin esimerkiksi matalien oviaukkojen takana. Vinssin avulla onnistuvat nostot esimerkiksi hissikuiluihin.

Scania tehokkaimmalla rivimoottorilla

Alustaksi valikoitui tällä kerralla Scania merkin tehokkaimmalla eli 540-hevosvoimaisella (397 kW) rivimoottorilla varustettuna, millä päästään 76 tonnin yhdistelmäpainoon. Kahdessa edellisessä Helaakoskelle tulleessa Scaniassa on V8-moottori.

”Toiveissa on entistä parempi polttoainetalous. Täysi yhdistelmäpaino on meillä tarpeen, ja nyt Scanian rivimoottorinkin rahkeet siihen riittävät”, Jarmo Helaakoski sanoo ja toteaa, että autojen osalta pitäytyminen kahdessa ruotsalaismerkissä on Helaakoskella katsottu hyväksi ratkaisuksi.

Erikoisratkaisujen osaaja

E. Helaakoski Oy:n uudessa nosturiautossa lava on varustettu hydraulisesti käytettävillä venetuilla, jatkopalkilla ja levennettävillä sivutolpilla. Lavan alta esiin vedettävät nousuaskelmat ja auton lähialuevalaistus parantavat työturvallisuutta. Helaakoskella parantuva turvallisuus ja toimintavarmuus ovatkin tärkeitä syitä jatkuvaan koneiden ja autojen uudistamiseen.

E.Helaakosken Effer
Hydraulisesti käytettävät venetuet, jatkopalkki ja levitettävät tolppataskut parantavat mahdollisuuksia kuljettaa haasteellisempiakin kuormia turvallisesti.

Ulkopuolisen silmissä Tylliksen toteuttamassa nosturiautossa kyse on selkeästi erikoisratkaisusta. Tylliksellä erikoisuus on tavanomaista ja normaalia arkea.

”Olemme nimenomaan keskittyneet räätälöityihin erikoisratkaisuihin. Valmistamme paljon hydraulisesti avattavia autojen koreja ja perävaunuja, kippaavia rakenteita, jatkettavia perävaunuja ja paljon, paljon muuta. Tietysti nostureiden asennukset ovat merkittävä osa tuotantoamme”, kertoo Göran Tylli.

Tyllis on hiljattain jälleen laajentanut tuotantotilojaan ja nyt käytössä on muun muassa toinenkin maalauskammio. Lisätila toi kaivattua väljyyttä, sujuvuutta ja joustavuutta tuotantoon, josta noin 60 prosenttia menee vientiin Ruotsiin ja Norjaan.

Kuvan keskellä näkyviä valkoisia valaisimia on asennettu lavan reunaan useita. Ne valaisevat auton lähialuetta helpottaen ahtaissa paikoissa ajamista ja toimivat eräänlaisina pihavaloina valaisten aluetta, jolla kuljettaja paljon liikkuu työtään tehden. Myös vankat, lavan alta käyttöön otettavat askelmat parantavat ehdottomasti kuljettajan työn sujuvuutta ja työturvallisuutta.


Uusi nimikkoajokki

Tyllikseltä viikko pääsiäisen jälkeen Helaakoskelle luovutettu Scania Effer-nosturilla on kokkolalaisen Frida Nybergin uusi nimikkoajokki. Seitsemän vuotta Helaakoskella nosturiautoa eli ”hiiappiautoa” ajanut Nyberg on mielissään saadessaan tuliterän auton työkalukseen.

Frida Nyberg

”On tosi hienoa saada uusi siisti auto ajettavaksi. Raikkaassa autossa on mukava yöpyä, vaikka siihen ei usein tarvetta olekaan”, hän sanoo. ”Edellisessä ajokissa oli 80 tonnimetrin nosturi, joten ulottuvuutta ja nostokykyä on nyt enemmän. Lisäksi uudessa nosturissa on vinssi, mikä tuo uusia mahdollisuuksia. Jonkin verran on siis uutta opeteltavaa.”

Frida Nyberg on Jyväskylän ammattiopistossa suoritetun logistiikan perustutkinnon jälkeen työskennellyt E. Helaakoski Oy:n palveluksessa. Helaakosken Kokkolan toimipisteen työpäällikkö Jari Soukka ehdotti hänelle ryhtymistä nosturiauton kuljettajaksi, ja hän innostui asiasta.

”Työ on vaihtelevaa reissutyötä. Jos työmaa kestää pidempään, eikä siellä voi käydä päivittäin niin sanotusti kotoa käsin, on paikanpäältä järjestetty asunto. Aika vähän tulee autossa yöpymisiä, mutta joskus kuitenkin”, Frida Nyberg kertoo.

Frida Nyberg sanoo olevansa kiitollinen työnantajalleen mahdollisuudesta ryhtyä nosturiauton kuljettajaksi ja viihtyvänsä työssään erinomaisesti. Ammattitaito ja asiakaspalvelu ovat ilmeisen korkealla tasolla, sillä Jarmo Helaakosken ja Jari Soukan mukaan asiakaspalaute Nybergin työstä on poikkeuksetta positiivista.

”Aika miehisellä alalla tässä ollaan. Muutamia naisia tiedän olevan ajoneuvonosturin kuljettajina, mutta tämän kokoluokan nosturiauton kuljettajana en tiedä muita naisia olevan”, Frida Nyberg kertoo lopuksi.Lue seuraavaksi