Uutiset

Kuljetuskalusto

Suomen ensimmäisen täyssähköinen HCT-yhdistelmä liikenteeseen

Volvo FH Electric HCT DB Schenker

Perinteitä kunnioittaen ennen ensimmäistä matkaa kuljettaja Eero Saarinen leikkasi nauhan. Nauhaa pitämässä vasemmalla Harald Knaapinen, DB Schenker, ja Pekka Vikström, Neste Marketing & Services. Oikealla Janne Nummelin, DB Schenker, ja Veli Pusa, Volvo Finland.


Volvo Trucks on toimittanut DB Schenkerille raskaan täyssähköisen HCT-yhdistelmän vetoauton, joka liikennöi Vantaan ja Lempäälän välisessä runkoliikenteessä. Yhdistelmän kokonaispaino on 68 tonnia.

Yhä useammat kuljetusliikkeet alkavat investoida raskaisiin sähköisiin kuljetusratkaisuihin. Yksi heistä on DB Schenker, jonka kanssa Volvo on tehnyt jo pitkään yhteistyötä. Nyt yhteistyö syvenee edelleen ja DB Schenker ottaa käyttöön raskaan täyssähköisen Volvo FH Electric -kuorma-auton.

DB Schenker testaa täyssähköisestä Volvo FH Electric 6×2 -vetoautosta ja kahdesta puoliperävaunusta koostuvaa HCT-yhdistelmää terminaalien välisessä kappaletavara-ajossa Vantaan ja Lempäälän välillä. Ilta- ja yöaikaan liikennöitävän runkolinjan lisäksi yhdistelmää hyödynnetään Lempäälän ja Hämeenlinnan välisiin, aamupäivällä ajettaviin kappaletavaroiden nouto- ja jakelukuljetuksiin. Yhdistelmän pituus on 33 metriä.

Volvo FH Electric HCT-yhdistelmä DB Schenker

”Haluamme näyttää, että täyssähköiset ratkaisut toimivat hyvin myös tehtävissä, joissa on suuret kokonaispainot ja korkea käyttöaste. Yhdessä DB Schenkerin ja muiden kumppaneiden kanssa keräämme kokemuksia sähkökuorma-autosta HCT-käytössä”, kertoo Volvo Finlandin myyntijohtaja Veli Pusa. 

Kolmessa vuorossa liikennöivää yhdistelmää ladataan vuorojen välissä DB Schenkerin terminaaleihin rakennetuilla teholatauslaitteilla. Lempäälän terminaalissa latauslaitteet ovat Nesteen toimittamat. Talviolosuhteissa sähkön kulutus voi kasvaa niin, että latauksia saatetaan joutua tekemään myös matkan varrella.

DB Schenkerin Lempäälän terminaalissa Plugitin tekniikkaan perustuvan latausjärjestelmän on toimittanut Neste. Uuden HCT:n vetoautolle on oma latauspaikka, Tampereen keskusta-alueella liikennöiville jakeluautoille latauspistokkeet ovat lastauslaitureiden yhteydessä.

”Ehkä eniten tässä vaiheessa jännittää lataamisen onnistuminen, myös talvikelit mietityttävät”, sanoo kuljettaja Eero Saarinen, joka on ensimmäisenä lähdössä uudella Volvolla niin sanotusti linjalle. Kaikkiaan koulutuksen uuden auton käyttöön on saanut kuusi kuljettajaa.

Suunnannäyttäjä ympäristöystävällisissä logistiikkaratkaisuissa

”DB Schenker haluaa toimia suunnannäyttäjänä ympäristöystävällisissä logistiikkaratkaisuissa. Olemme sitoutuneet paitsi tarjoamaan asiakkaillemme kestäviä ja innovatiivisia kuljetusvaihtoehtoja, myös kehittämään koko toimialaa kohti vastuullisempaa huomista. Täyssähköinen HCT-yhdistelmämme on investointi tulevaisuuteen ja tärkeä askel siirryttäessä kohti nollapäästöisiä ajoneuvoja”, sanoo Harald Knaapinen, DB Schenkerin Suomen maakuljetuksista vastaava johtaja.

”Alallamme on suuri paine siirtyä nollapäästöisiin kuljetusratkaisuihin. Uskomme, että sähköistäminen on avaintekijä kohti päästöttömiä maantiekuljetuksia. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota jo tänään täysin sähköisen kuorma-automalliston, josta löytyy vaihtoehtoja moniin eri kuljetustehtäviin. Siirtyminen sähköön esimerkiksi terminaalien välisessä liikenteessä Etelä-Suomessa 120 000 kilometrin vuosisuoritteella parantaa asiakkaidemme kannattavuutta”, Veli Pusa sanoo.

Volvo FH Electric HCT

Volvo FH 6x2T Electric

  • Akusto: 6 kpl, nimelliskapasiteetti 540 kWh
  • Voimansiirto: 490 kW, I-Shift
  • Akseliväli: 3 900 mm
  • Yhdistelmän pituus: 33 m
  • Suurin sallittu massa tieliikenteessä: 68 tonnia
  • Autossa kattava paketti turvavarusteita, esim. Volvo Dynamic Steering -ohjaus, sivutörmäys- ja kaistanvahtiavustin, mukautuva vakionopeudensäädin ja kuljettajan vireystilan valvonta.

Lataus:

  • Teholataus (250 kW DC CCS2): 2 h
  • Peruslataus (43 kW AC Type2): 10 h


Näin lähtee Suomen ensimmäinen täyssähköinen HCT-yhdistelmä ensimmäiselle keikalleen.Lue seuraavaksi