Uutiset

Kuljetuskalusto

Simo Marttala Oy:n KOME-yhdistelmä: Täsmäase sahatavarakuljetuksiin


Artikkelikuva: Simo Marttala Oy:n KOME-komposiittikoreilla varustettu yhdistelmä on tarkasti suunniteltu sahatavaran ajoon.


Suomen sanotaan elävän metsästä. Puusta jalostettu sahatavara onkin yksi merkittävimpiä vientituotteitamme, ja sitä kuljetetaan joka päivä satoja yhdistelmäkuormia sahoilta satamiin ja tietysti myös kotimaisille käyttäjille. Pihtiputaalaisella Simo Marttalalla on pitkä kokemus sahatavaran kuljettamisesta, eikä hän uutta yhdistelmää hankkiessaan tyytynyt tavanomaisiin ratkaisuihin.

Moni lukija muistaa varmasti sahatavaran kuljetuksesta ajan, jolloin muutama nippu lautaa tai lankkua nostettiin auton lavalle, ja lähdettiin muitta mutkitta liikenteeseen. Parhaimmillaan lavan reunassa oli tolpat, jotka yhdistettiin karhuketjulla kuorman yli toisiinsa ja saatiin aikaan kuormansidonta. Peittämistäkään ei nähty tarpeelliseksi.

Nyt ajat ovat toiset. Kuormien koot ovat kasvaneet, ja sekä määräykset että asiakkaiden vaatimukset ovat muuttuneet. Tänä päivänä kuormat on sidottava tiukasti ja suojattava sään vaikutuksilta.

Pihtiputaalainen Simo Marttala on kuljetusyrittäjä, jolla on taito kehittää ja toteuttaa päivittäistä työtä helpottavia menetelmiä ja laitteita.

Sahatavaraa Keiteleeltä

Simo Marttala Oy on kahdella yhdistelmällä liikennöivä kuljetusliike Pihtiputaalta. Yritys työllistää yrittäjä Simo Marttalan lisäksi yhden vakituisen ja kaksi osa-aikaista kuljettajaa. Toimeksiantaja on kotimainen puuta jalostava perheyritys Keitele Group.

”Pääasiallinen työ on Keiteleellä sijaitsevalta sahalta lähtevän sahatavaran kuljettaminen satamiin tai muihin kohteisiin. Tavoitteena uuden yhdistelmän suunnittelussa oli taloudellisuus, tehokkuus ja turvallisuus”, Marttala kertoo.

Hänen mukaansa sahatavaran kuljettaminen on melko suoraviivaista tekemistä, jossa hän on nähnyt keitettävää.

KOME-komposiittikorit

Sekä vetoautossa että perävaunussa on Kome Oy:n valmistamat komposiittikorit, joissa pohja, päädyt ja oikean puolen sivuseinä ovat yhtä kappaletta. Vasen sivuseinä ja katto muodostavat puolestaan yhden avattavan kokonaisuuden. Perävaunun alusta on Komen kuusiakselisen sivulle kippaavan perävaunun alusta pienin muutoksin.

”Komposiittikori on kevyt ja vettymätön, joten se on yhtä kevyt uutena ja 30-vuotiaana. Se on jäykkä, eli avattu seinä ei paljoakaan notku. Rautalangan saa katkeamaa väsyttämällä, mutta komposiitti ei murru, vaikka miten pitkään vääntelisi. Komposiitti kestää myös hyvin kolhuhaisuja, ja jos reikä tuleekin, on se helppo korjata”, kertoo Komen myyntijohtaja Seppo Saarnio.

Sidonnassa salaisuus

Ken sahatavarakuormia on kuljettanut, tietää, minkälaisia haasteita kuormansidonnassa on. Sidontaliinoja on käytössä useita, ja ne on osattava asetella oikealla tavalla valmiiksi ennen kuorman lastaamista. Siltikin korkeiden muovitettujen nippujen päälle voi joutua kiipeämään, mikä ei ainakaan talvella ole kovin turvallista.

Kiristyslaite on sangen yksinkertainen, niin kuin parhaat keksinnöt yleensä ovat. Liina kiristyy, kun hydrauliikkamoottorin pyörittämä trapetsikierre liikuttaa kiristysyksikköä ylöspäin. Laitteelle on patenttihakemus vireillä.

Simo Marttalan yhdistelmässä sidonta on ratkaistu hydraulisesti toimivalla sidontaliinojen automaattisella kiristyksellä. Käsityötä ei tarvita.

Liinat ovat toisesta päästään kiinni nousevassa sivuseinässä. Lastausvalmiina jokainen liina kulkee kuminauhojen kannattelemana katon kautta kiinteän seinän puolelle sidontalaitteen alareunassa olevan taittoakselin kautta ylöspäin kiristinyksikön taittoakselille, ja edelleen takaisin alas kiinnityspisteeseensä.

Kuorman varmistuksessa aukeava seinä suljetaan ja lukitaan kiinni. Sen jälkeen sidontalaitteissa olevaa trapetsikierrettä pyöritetään hydrauliikkamoottoreilla, jolloin kiristinyksikkö liikkuu ylöspäin, ja liinat kiristyvät välityssuhteella 2:1. Kun kiristinyksikkö liikkuu metrin, liina kiristyy kaksi metriä. Kiristysvara riittää yli 80 cm korkean kuorman sitomiseen. Sitä matalammat kuormat on varmistettava periteisillä tavoilla, joihin toki on mahdollisuus.

Kaksi minuuttia

Vetoautossa sidontalaitteita on kuusi, perävaunussa yhdeksän. Jos kaikkia liinoja ei tarvita, virtaus hydrauliikkamoottoreille voidaan sulkea yksitellen. Kaikkia hydrauliikan toimintoja ohjataan kauko-ohjaimella. Automaattisia sidontajärjestelmiä valmistava närpiöläinen NWE Network Engineering Oy on varmistanut laskelmilla, että sidontalaitteita koskevat määräykset täyttyvät. Sidonnan valvontaa varten kuormatiloissa on kamerat ja valaistus.

Kuormatiloissa on työvalot ja sidonnan tarkkailua varten kamerat.

”Periaatteessa kuljettajan ei tarvitse poistua ohjaamosta lastauksen tai purkauksen ajaksi, mutta käytännössä kuljettaja on aina valvomassa tapahtumia ja varmistamassa, että kaikki sujuu niin kuin pitää. Kuorman sitominen kestää noin kaksi minuuttia”, Marttala sanoo.

Sidontajärjestelmään hän on hakenut patenttia, eikä se suinkaan ole hänen ensimmäinen patenttihakemuksensa. Erilaisiin teknisiin ratkaisuihin hänellä on jo useita patentteja.

Aluspuut pysyvät paikoillaan hahlon ja tapin avulla, ja ne on helppo nostaa pois paikoiltaan, jos niille ei ole tarvetta. Keskikohtaan on jyrsitty ura, joka on maalattu punaiseksi helpottamaan trukinkuljettajan työtä.

Volvo I-Save

Vetoautona yhdistelmässä on Volvo FH 500 TC I-Save-paketilla. Marttalan mukaan moottorin voimavarat riittävät hyvin hänen ajoissaan. Polttoainetaloudesta hän ei vielä viikon ajojen jälkeen muuta sano, kuin että melko vähällä polttoaineella näyttäisi pärjäävän.

Vetoautona on Volvo FH 500 TC I-Save.

Vetoauton kuormatilan pituus on 9,45 metriä ja perävaunun 14,95 metriä. Lämpöeristettyjen korien ansiosta ulkoleveyttä on 2,6 metriä, jolloin sidontajärjestelmän kanssa tehokasta sisäleveyttä jää 242 cm. HCT-mittaisen yhdistelmän omapaino on 27 tonnin tuntumassa, josta sidontajärjestelmän osuus on noin 700 kg. Yhdistelmän kokonaispaino on 74 tonnia.

Ensimmäinen laatuaan

Simo Marttala Oy:n yhdistelmä on ensimmäinen laatuaan, ja on edellyttänyt Seppo Saarnion mukaan uutta ajattelua muun muassa komposiittikorien tuotannossa, ja on tavallaan prototyyppi.

Marttala puolestaan on jo löytänyt sidontalaitteesta kehitettävää: ”Seuraava versio tulee olemaan alumiinirunkoinen ja siten nykyistä teräsrunkoista kevyempi.”



Lue seuraavaksi