Uutiset

Kuljetuskalusto

Salomaalle ensimmäinen DAF

DAF XF Ilpo Salomaa Oy

Artikkelikuva: DAF XF 530 on ollut Ilpo Salomaa Oy:llä elintarvikkeiden ajossa viime kesäkuusta lähtien, ja on osoittautunut luotettavaksi.


Seinäjokisen kuljetusliikkeen, Ilpo Salomaa Oy:n juuret juontuvat yli 85 vuoden taakse vuoteen 1937, jolloin Olavi Salomaa aloitti kuorma-autoilun. Vielä kauemmas, vuoteen 1928, kurottaa kuorma-automerkki DAF:n historia, joskin kuorma-autojen valmistus alkoi vasta toisen maailmansodan jälkeen. Viime vuonna otettiin ensimmäiset askelet Salomaan ja DAF:n yhteisessä historiassa.

Vuonna 1937 Olavi Salomaa Seinäjoelta aloitti kuorma-autoilun Chevrolet-autollaan. Asiakkaana oli Isonkyrön osuusmeijeri, se sama, jonka kuva tänäkin päivänä koristaa keltaista, pyöreämuotoista kermajuustopakkausta, ja jossa nykyisin valmistetaan maailmallakin palkittuja alkoholijuomia. Siitä alkoivat elintarvikekuljetukset, jotka Salomaan suvussa jatkuvat yhä edelleen.

Olavi Salomaan Chevrolet
Olavi Salomaan Chevrolet Isonkyrön Osuusmeijerin pihalla.

Kun Olavi Salomaa aloitti yrittäjänä, hän tuskin oli tietoinen, että Alankomaiden Eindhovenissa Hub van Doorne oli yhdeksän vuotta aiemmin perustanut paikallisen elintarvikeyrittäjän myötävaikutuksella konepajan ja korjaamon. Jo vuonna 1932 van Doornen yritys keskittyi perävaunujen valmistukseen, ja yhtiö sai nimekseen Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek N.V., lyhyesti D.A.F.

Sodan jälkeen ajettiin niillä mitä oli

Van Doornen yhtiö oli vuonna 1948 muuttanut nimensä loppuosan viittaamaan autotehtaaseen ja esitteli vuonna 1949 ensimmäiset DAF-kuorma-autot kolmen ja viiden tonnin kokonaispainoilla. Samoihin aikoihin Salomaa jatkoi autoilua, vaikka sotavuodet olivatkin heittäneet kapuloita rattaisiin oikein urakalla.

”Sodan jälkeen kaikesta oli pulaa, ja niitä autoja hankittiin, mitä ylipäätään saatiin. Muiden muassa Albion, Leyland, Opel Blitz, GMC ja Sisu olivat alkuaikojen autoja. Scania-Vabiksia, Scanioita ja Volvoja on myöhemmin ollut vuosien saatossa lukuisia”, kertoo Ilpo Salomaa Oy:n operatiivinen johtaja Jussi Salomaa. Kolmea viimeksi mainittua merkkiä Salomaan talleilla on yhä.

Osuuskunta Itikka, jonka elintarviketuotanto on nykyisin yhtiöitetty Atria Oyj:ksi, tuli asiakkaaksi Salomaalle. Lihatuotteita kuljetettiin aina 1980-luvun alkuvuosiin saakka, jolloin liha-autot myytiin maineikkaalle jalasjärviselle Eero Lumiahon Liikenne Oy:lle. Olavin poika Ilpo oli jo mukana yritystoiminnassa, ja elintarvikekuljetukset jatkuivat kananmunien kuljettamisella Munakunnan lukuun.

Jussi Salomaa (vas.) vastaa Ilpo Salomaa Oy:n päivittäisestä toiminnasta. Ilpo Salomaa ehtii jo enemmän keskittyä veteraaniautojen kunnostamiseen. Niitä on tallissa useampia.

Runsaan vuosikymmenen jälkeen Salomaan autoihin palasi jälleen ulkoasu, joka kertoi autojen kuljettavan Atrian tuotteita. Tänään Salomaa hoitaa elintarvikekuljetuksia kahdellakymmenellä puoli- ja täysperävaunuyhdistelmällä. Autot liikkuvat elintarvikelogistiikan palveluita tuottavan Tuoretie Oy:n ohjauksessa.

Salomaan ensimmäinen DAF

Matti Lintala on myy DAF-kuorma-autoja pohjalaismaakuntien alueella runsaan vuoden ajan. Kauppa on käynyt hyvin, joskin viimeaikojen yleinen taloustilanne on jonkin verran jarruttanut hankintapäätösten tekoa. Tarve ja kiinnostus uusiin kuorma-autoihin on kuitenkin olemassa, ja tarjouksia kysytään runsaasti.

Ensimmäisen DAF-mallien esittelystä ehti kulua 74 vuotta kesään 2022, ennen kuin Salomaan ja DAF:n tiet kohtasivat sellaisissa merkeissä, että DAF XF -auton ohjaamon oveen kirjoitettiin I. Salomaa, Seinäjoki.

”DAF:n uusi malli kiinnosti ja halusimme kokeilla uutta. Pohjanmaan DAF-myyjä, Lintalan Matti, on entuudestaan tuttu, ja oli aktiivinen kaupanteossa. Kun hintakin oli kilpailukykyinen, niin mikäs siinä”, Jussi Salomaa kuvailee perusteita yhtiön historian ensimmäisen DAF:n hankinnalle.

Salomaan DAF on malliltaan XF 530 FAS, mikä kertoo, että autossa on 12,9-litrainen Paccar MX-13 -moottori teholtaan 390 kW (530 hv), 6×2-vetotapa ja paripyörin varustettu nouseva teliakseli. Yhdistelmäpaino on viisiakselisen NTM-perävaunun kanssa 68 tonnia.

”Kovin paljon en itse ole autolla ajanut, mutta sen voin sanoa, että DAF on hiljainen ja hyvä ajaa. Talvellakin se on lämmin, ja sillä on helppo lähteä, vaikka enimmät kokemukset olisivatkin toisesta automerkistä. Se niin sanotusti sopii hyvin käteen. Kaiken lisäksi uusi DAF on tyylikäs niin sisältä kuin ulkoakin.”

Salomaan DAF:n akseliväli on 4 800 mm ja vetotapa 6×2. Viime syksynä DAF lanseerasi uuden sukupolven mallistoon useammalla vetävällä akselilla varustetut versiot.

Salomaan DAF on otettu käyttöön viime kesäkuussa, ja toukokuun alkuun mennessä kilometrejä oli kertynyt noin 130 tuhatta. Yhtä ureajärjestelmän vikaa lukuun ottamatta taival on sujunut ongelmitta. Kilometreistä valtaosa ajetaan kuormattuna, ja usein maksimipainoilla. Ainakin Jussi Salomaan itsensä toiveisiin nousee voimavaroiltaan hieman vahvempi moottori.

”Suomessa DAF antaa ehkä vähän tasoitusta valtamerkeille jälkimarkkinatoiminnoissa. Meille on tärkeää, että verkosto on kunnossa ja palvelua saa nopeasti. Mitättömältä tuntuva parin tunnin myöhästyminen kuorman purkamisessa voi aiheuttaa tuhansien eurojen sanktiot”, Jussi Salomaa kertoo.

Hän muistuttaa, että DAF-maahantuoja Nordic Truckcenter Oy on kyllä hyvin tiedostanut varaosien saatavuuden tärkeyden ja pitää reilua varaosavarastoa Vantaalla. Oman korjaamohallin varastoon on kuitenkin tarkoitus hankkia joitakin tärkeimpiä varaosia nopean saatavuuden nimissä.

Etualalla olevan Chevrolet-kuorma-auton kaltaisella autolla Olavi Salomaa on aloittanut yritystoiminnan vuonna 1937. Avolavalla kelpasi kuljettaa maitotaloustuotteita tuohon aikaan. Kokoero nykykalustoon on huikea.

Ilpo Salomaa Oy:n DAF XF on tähän mennessä täyttänyt hyvin odotukset. Kysymykseen siitä, voisiko Salomaan kalustossa olla tulevaisuudessa useampia hollantilaismerkin edustajia, Jussi Salomaa vastaa sen olevan hyvinkin mahdollista.

”Vielä ei ole kuitenkaan seuraavaa tilattu”, hän selventää päätteeksi.


Ilpo Salomaa näyttää, miten Chevroletin eli ”Letukan” kippi toimii lihasvoimalla. Se ei pääse vahingossa nousemaan ajon aikana.

Takavalo rikki

Salomaan kuljetustoiminnan pitkään historiaan mahtuu tietysti paljon erilaisia sattumuksia.

Vuosikymmeniä sitten, nyt jo edesmennyt kuljettaja oli Salomaan yhdistelmällä matkalla lihakuormassa Ouluun, kun hän Kälviällä tunsi pakottavaa tarvetta pysähtyä levikkeelle helpottamaan oloa. Siinä veto- ja telipyörän väliin osoitellessaan hän huomasi, että tieltä kaartaa yksinäinen kuorma-auton pyörä, osuu auton takavaloon ja rikkoo sen.

Kun kuljettaja sai paineensa helpotettua, hän lähti kiertämään ajokkiaan todetakseen, että yksinäinen pyörä oli peräisin omasta perävaunusta.



Lue seuraavaksi