Uutiset

Kuljetuskalusto

Puhtaasti ja taloudellisesti puukuljetuksia – Scania R 480 LB6x4HHZ Euro 5

Monilla kuljetussektoreilla on jo jonkin aikaa ollut suuntaus hieman aikaisempaa pienempiin ja taloudellisempiin moottoreihin, jopa puutavarapuolella. Lienevätkö syynä nykyiset polttoaineen hinnat vaiko yhä paremmin vääntävät moottorit. Koeajamassamme puutavara-autossa oli Scanian 480-hevosvoimainen, 2500 Nm kierrosalueella 1000–1300 r/min vääntävä 13-litrainen DC1307 Euro 5 –moottori.

Tämän uuden sukupolven taloudellisen, ympäristöystävällisen ja vääntävän moottorin teknologia kulminoituu kolmeen tekniseen innovaation, jotka ovat EGR, VGT ja XPI. Scanian 13-litraisiin moottoreihin kehitetty kaksivaiheinen EGR-järjestelmä varmistaa, että kierrätettävien pakokaasujen lämpötila on juuri oikea parhaan mahdollisen päästövähennyksen aikaansaamiseksi. Muuttuvageometrinen turboahdin (VGT) optimoi puhtaan ja tehokkaan palamisen ja parantaa siten suorituskykyä vähentäen samalla polttoaineenkulutusta ja päästöjä.

Turbon geometriaa säätämällä ahtopaineet pysyvät korkeina alhaisillakin kierroksilla, moottori vastaa nopeasti kaasuun eivätkä turbon kierrokset ja ahtopaine putoa vaihtamisen aikana. Korkean ruiskutuspaineen (1800–2400 bar) Scania XPI -ruiskutusjärjestelmä antaa myös osaltaan enemmän tehoa, hiljaisemman käyntiäänen ja pienemmän kulutuksen.

Ruiskutuspaine on riippumaton moottorin pyörintänopeudesta ja hienojakoinen polttoainesuihku monivaiheisen ruiskutuksen kanssa tuottaa tarkasti hallitun palotapahtuman. Myös tässä 13-litraisessa moottorissa on Scanian perinteen mukaan erilliset sylinterikannet, mikä säästää huolto- ja korjauskuluja. Ilman tuotto oli hoidettu älykkäällä APS-kompressorilla.

Optimi voimalinja

Scanian 12+2-portainen GRS905- aluejakajavaihteisto tuntui ajossa kevyeltä ja täsmälliseltä käyttää ja vaihdevipu oli sopivalla kohdalla. Myös välityssuhteet tuntuivat sopivilta, ainoastaan kuutosen ja seiskan väli tuntui aavistuksen isolta kaupunkialueella ajettaessa. Murhasaaren mäissä kävimme testaamassa nousukykyä entiseen malliin. Sillalle nopeus 85 km/h ja mäen päällä Porin suuntaan ajettaessa nopeus oli 55 km/h 10-vaihteella ja vastaavasti Tampereelle päin nopeus oli 47 km/h 9-vaihteella. Scanialla ajamisen teki helpoksi tietokoneen näytöllä olevan vääntökäyrän ja sillä liikkuvan pallukan seuraaminen. Moottori väänsi koko ajan maksimiväännöllä.

Puutavaranosturille tarvittava voimanulosotto oli otettu vaihteiston takaa ja alueesta (1:1,28 / 1,58) riippumatta momentti oli 700 Nm.

Ajamassamme puutavara Scaniassa oli akselivetoinen teliveto, josta voidaan olla puumiesten keskuudessa montaa eri mieltä. Tienpäällä auto kulki mukavasti 60,2 tonnin kokonaispainolla ja polttoaineenkulutuskin oli erinomainen, 50,2 l/100km reilulla 1000 kilometrin ajomatkalla erilaisissa olosuhteissa. Silti autolla saa kuorman haettua varmasti myös metsästä, jos ei aivan viimeiselle kannolle tarvitse mennä. Ainakin Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla tällä Scanialla pärjää.

Perusmallin maantiealusta

Ajamassamme puutavara-autossa oli raskaaseen käyttöön tarkoitettu, 4700 mm akselivälillä oleva leveä H-alusta korkealla puskurilla, joka on tarkoitettu pääasiassa päällystetyille ja hyväkuntoisille päällystämättömille teille. 6×4-vetoisessa autossa oli edessä 3-lehtiset paraabelijouset (3×29 mm) ja 8,0 tonnin etuakseli ja 21-tonnin teliakselistossa 4-lehtiset (4×41 mm) paraabelijouset, minkä ansiosta alusta on keveämpi ja vakaampi maasto-olosuhteissa.

Akselivälitteiset taka-akselit olivat tyypiltään RB662 ja R660 ja ne oli varustettu tasauspyörästön lukolla sekä akselien välisellä lukolla. Autoon valittu 3,07 perävälitys tuntui tien päällä melko sopivalta. Koeajo Scaniassa oli ABS/EBS-rumpujarrut kaikissa pyörissä, mitkä puoltavat paikkaansa ajettaessa pölyisissä ja kuraisissa olosuhteissa. Automaattinen Scania-pakokaasujarru oli integroitu jarrupolkimeen.

Pakoputki oli nostettu ylös ohjaamon takaa ja 450 litran teräksinen polttoainesäiliö oli sijoitettu auton oikealle puolelle ylös rungon tasoon, jolloin ne eivät vaurioidu niin helposti maastossa ajettaessa.

R-sarjan CR19H Highline -ohjaamo

R-sarjan 3,54 metriä korkea ja 2,26 metriä pitkä ilmajousitettu Highline-ohjaamo on varmaan melko optimi puutavara-autoon. Ohjaamon lattia on lähes tasainen, sillä moottoritunnelin korkeus on vain 150 mm. Sisäkorkeus jalkatilan kohdalla on 1910 mm ja apukuljettajan istuin on käännettävä, joten haalareiden pukeminen ja riisuminen sujuu helposti ohjaamossa seisten.

Vuoteita koeajoautossa oli vain yksi, mutta tarvittaessa Highline-ohjaamoon saa kaksi vuodetta. Ohjaamoon noustessa on 3 karhennettua porrasaskelmaa, mikä tuntuu käytössä sopivalta. Ulkopuolinen säilytystila koeajoautossa oli ainoastaan kuljettajan puolella, mikä sekin on riittävä, tilauksesta sen saa toisellekin puolelle. Ohjaamossa säilytystilaa on runsaasti muun muassa vuoteen alla, tuulilasin yläpuolella ja kojelaudan keskiosassa.

Kuljettajan luksusistuimen ja ohjauspyörän säädöt, 60 mm syvyyssuunnassa ja 20° kallistuksessa, ovat monipuoliset ja riittävät erikokoisille kuljettajille. Taittuva vaihdekeppi on sopivalla kohdalla ja vaihteet toimivat täsmällisesti ja kevyesti. Myös muut hallintalaitteet ovat käden ulottuvilla moduulirakenteisessa kojelaudassa sekä ohjauspyörässä. Kuljettajan viihtyvyydestä ja virkeydestä ohjaamossa huolehti automaatti-ilmastointi, 9,5 kW:n ohjaamo-/moottorilämmitin sekä sähköinen kattoluukku. Ajoneuvotietokone on sopivasti kuljettajan edessä oikealla puolella ja se antaa melkoisen määrän informaatiota kuljettajalle, tietenkin autosta, mutta myös yrityksen omista sovelluksista. Siinä oleva navigaattori on myös kätevä ja varustettu riittävän isolla näytöllä.

Näkyvyys Scanian ohjaamosta on hyvä sekä tuulilasin, sivulasien että peilien kautta. Ohjaamo oli lisäksi varustettu oikeanpuolisella takasivuikkunalla ja ohjaamon takaikkunalla, mikä puolustaa paikkaansa puunajossa.

Alucarin päälirakenteet ja Närkon perävaunu

Scanian kevyt puutavaravarustus oli Alucarin käsialaa. Kuormatila koostui alumiinisesta apurungosta, kevyestä ikkunallisesta ST50-alumiinisermistä, alurihlalokasuojista, työkalulaatikosta, tukipankosta nosturin taitolle, kouratuesta letkulaatikolla ja muovitasosta rungon väliin sekä neljästä ALU 50-täysalumiinipankosta, joista keskimmäiset olivat vahvistetut. Takavalojen alumiiniset kotelot ovat uutta mallia ja alhaalta avoimet, jotta ne eivät kerää kuraa ja lunta. Työvaloja pakettiin kuuluu kaksi Xenon-valoa ja neljä H7-halogeenivaloa. Syöttövirta nosturille oli tehty voimavirtapistokkeella, mitä on helppo käsitellä hanskat kädessä ja uuden pistokkeen saa vaikka rautakaupasta.

Vetokita oli VBG:n 8500 ilmaservolla ja VBG:n vetopalkilla. Nosturia varten rungossa oli niin sanotut kombitupet, jotka voidaan säätää kahdelle eri leveydelle, 874 ja 888 mm. Nosturin kiinnitys oli mekaanisella lukolla, mutta kiristimet olivat uudenmalliset. Nosturihydrauliikka oli 1-piirinen, mutta putkivalmius oli myös 2-piiriselle, hydrauliikkaöljysäiliö oli 200 litraa ja pumppu Parker F1+ 101 suoraan voimanulosottoon. Kaksi kappaletta pneumaattisia kuormankiristimiä pikalaukaisimilla oli varustettu ExTe-ketjunnostokoukuilla. Liikkumista ja liikkeellelähtöä helpottamaan autoon oli asennettu lämmitysvastuksilla varustetut hiekoittimet (2 kpl) ja telinkevennin kahdella ilmapalkeella.

Koeajo-Scanian perässä oli Närkon valmistama neliakselinen puutavaraperävaunu, joka oli menossa Kittilään Kuljetusliike E. Kurkinen Ky:lle. Perävaunu oli hieman pidempi kuin yleensä (10500 mm), jotta lastaus on helpompaa.

Perävaunun omapaino, 6200 kg, oli saatu alhaiseksi ExTen alumiinisiirtopankoilla, ykköspyörillä, alumiinivanteilla, levyjarruilla ja täysilmajousituksella. Taakse sijoitettu lyhytvälinen (1360 mm) teli tekee perävaunusta maastokelpoisemman. Nämä asiat yhdessä tekevät perävaunusta kevyen vetää ja se kulkee tasaisesti. Kuljetusliike E. Kurkisen ajomatkat ovat keskimäärin 120 km suuntaansa, joskus jopa 400 km. Erkki Kurkinen on edelläkävijä Pohjois-Suomen puukuljetuksissa, ensimmäinen ilmajousitetulla takapäällä oleva auto hänelle tuli vuonna 1994 ja ilmajousinen sekä ykköspyörällinen perävaunu on jo toinen yrityksessä.

www.scania.fi

Scania R 480

Moottori

– DC1307 / 480, Euro 5

– 6-syl. ahdettu, välijäähdytetty rivimoottori

– syl.halk.130 mm, isk.pit. 160 mm

– kok.tilavuus 12,7 dm³

– Scania XPI-korkeapaineruiskutusjärjestelmä

– max.teho 480 hv (353 kW) 1900 r/min

– max.vääntö 2500 Nm 1000–1300 r/min

-vakionopeussäädin

– voimanulosotto EG651P, 1:1,28/1,58, 700/700 Nm

Kytkin

– kitkalevytyyppinen K432 48

Vaihteisto

– GRS905, 12+2-portainen

Vetopyörästö

– akselivälityksetRB662 + R660, perävälitys i=3,07

Alusta

– akseliväli 4700 + 1350 mm

Etuakseli

AM920

tekninen massa 8 tonnia

3-lehtiset paraabelijouset

– iskunvaimentimet, kallistuksenvakain

Taka-akselisto

– ADI 300, akselivälitteinen, tasauspyörästön lukolla

kantavuus 21 tonnia, 10,5 tonnia / akseli

– akselien välinen tasapyörästön lukko

– 4-lehtiset paraabelijouset

– iskunvaimentajat molemmilla akseleilla

– kallistuksenvakaaja

– telinkevennin kahdella palkeella

Jarrut

– rumpujarrut kaikilla akseleilla

– ABS/EBS-järjestelmä, kuormantunnistin

– perävaunun käsiohjausventtiili

Renkaat

– etuakseli Bridgestone R249 315/80 R22,5

– teliakselisto Bridgestone M729 315/80 R22,5

Vetovarustus

VBG-8500-vetokita ilmaservolla, 15-napainen sähköpistoke

Alucar-puuvarustus

1-piiri nosturihydrauliikka, 2-piiri valmius

– alumiininen öljysäiliö 200 l, Parker F1+ 101-pumppu

– Multimax 1000 -vapaakiertoventtiili

– alumiininen apurunko, ST50-sermi, lokasuojat, kourateline

– pankot ALU 50 4 kpl

– kombitupet nosturille (874/888 mm)

– nosturin kiinnitys mekaanisella lukkopalkilla

– portaat takana vasemmalla, uudet alumiiniset valotelineet

– pneumaattiset kuormankiristimet (2) pikalaukaisulla

– tavaralaatikko, työvalot 2 kpl Xenon ja 4 kpl H7

– lämmitettävät hiekoittimet 2 kpl

– telinkevennin kahdella ilmapalkeella

www.alucar.com

Närko 4-akselinen kiinteä puutavaraperävaunu

– pituus 10500 mm

– paino 6220 kg

– kokonaispaino 36 000 kg

– ilmajousitus

– akselit 4 kpl, 9 tonnia, EBS-levyjarrut

– Alu-vanteet 9 kpl

– renkaat 9 kpl 385/55R22,5

– siirtopankkojärjestelmä

– 4 kpl Exte A9-pankkoa, 2 kpl tukipankkoa

– 4 kpl ilmakiristäjiä

www.narko.com

Konepörssi

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi