Uutiset

Kuljetuskalusto

Projekti Simo – Järvinen Transportin näyttävä sorakasetti

Järvinen Transport

Varsin monelle Konepörssin lukijalle Simo Riikosen nimen mainitseminen vie ajatuksen kuorma-autoon, jonka ohjaamon tai kuormatilan pintaan on kynäruiskulla loihdittu taideteos. Kun Juha Järvinen hankki uuden kasettiyhdistelmän, halusi hän Riikosen muotokuvan kummallekin ohjaamon kyljelle kunnioittaakseen autotaidemaalauksen uranuurtajan elämäntyötä. Kuvien toteuttajaksi oli vain yksi vaihtoehto: Nina Myllymäki.

Järvinen Transport Oy:n yrittäjä Juha Järvinen aloitti yrittäjäuransa keväällä 2008. Elettiin korkeasuhdannetta ja Järvinen hankki uuden yhdistelmän lämpösäädeltyjä kuljetuksia varten. Suoriteala oli tuttu palkkakuljettajan roolissa.

Juha ja Konsta Järvinen
Juha Järvinen (vas.) on kahden auton kuljetusyrittäjä Tuusulasta. 11-vuotias Konsta on isän mukana aina, kun se on mahdollista. Humpuukia pitää olla -lauseella Juha ja Konsta osoittavat kunnioitustaan edesmenneen Visa Valkosen muistolle.

Selvää oli, että uutta autoa kustomoitaisiin omistajalle mieleiseksi tietysti talouden realiteetit huomioiden. Sisustus ja äänentoisto rakennettiin mieleiseksi, ja ulkoasua kohennettiin teippauksin.

Kun sitten eräässä liian rajussa korkeapainepesussa teippaukset vaurioituivat, päätti Järvinen toteuttaa lapsuudesta asti eläneen haaveensa maalauttaa omaan autoon kuvat Simo Riikosella. Haave muuttui todeksi 2010, ja auto sai uudistuneen ulkoasun kutsumanimen Eagles. Kolme vuotta myöhemmin uuden päällirakenteen ja perävaunun myötä nimeen lisättiin järjestysnumero II.

Järvinen Transport
Järvinen Transport Oy:n toimeksiantaja on Swerock, jonka kiviaineksia toimitetaan muun muassa PEAB:n asfalttiasemalle Sammonmäkeen.

Sora-autoilua

Rekisterikilpi
Ei selityksiä

Keväällä 2019 Järvinen hankki sorakasettiyhdistelmän ajoineen ja ulkomaanliikenteessä oleva yhdistelmä – joka oli vaihtunut kertaalleen uuteen – liikkui palkkakuljettajien voimin viime syksyyn, jolloin se siirtyi uudelle omistajalle.

Uusi Scania R 770 oli tilattu viime elokuussa, ja se sai Kome Oy:n valmistaman Hybrid-mallisarjan lavan ja perävaunun. Huhtikuun lopulla yhdistelmä oli valmiina töihin, sillä töihinhän tällaiset ajopelit hankitaan.

Kunnianosoitus Simo Riikoselle

Juha Järviselle oli alusta saakka selvää, että hän haluaa uuteen autoon kuvat Simo Riikosesta osoituksena kunnioituksesta Riikosen pitkälle uralle autotaidemaalarina.

Järvinen Transport

”Simo on alan uranuurtaja Suomessa ja ulkomaillakin. Hän on maalannut uransa aikana yli tuhat autoa sekä sen lisäksi muotokuvia ja paljon, paljon muuta. Halusin tällä tavoin kunnioittaa hänen työtään”, Juha Järvinen kertoo.

Nina Myllymäki
Nina Myllymäki

Riikonen teki ensimmäisen automaalauksen vuonna 1966 ja viimeisen 50 vuotta myöhemmin vuonna 2016. Parkinsonin tautia sairastavalle Riikoselle ei maalaaminen enää ole tuon jälkeen ollut mahdollista. Hän sanoo olleensa yllättynyt, mutta hyvillään, kun sai Järviseltä puhelinsoiton ja kuuli suunnitelmista.

”Tuntuu hienolta saada tuollainen tunnustus. Tiesin, että Juhalla on suuri sydän, ja tämä vain alleviivaa sen. Auto on oikein hieno ja minun makuuni: Se on sopivan hillitysti rakennettu”, Riikonen kertoo puhelimessa, ja jatkaa humoristiseen tapaansa: ”Urani helpoin työ, ei tarvinnut itse maalata. Ja maalarikin on niin taitava, kun sain näin kamalasta naamasta noin hienon kuvan.”

Ei epäselvää toteuttajasta

Scanian ohjaamon kummallekin sivulle on maalattu muotokuvat Simo Riikosesta. Muotokuvat on valinnut Riikonen ja maalannut Nina Myllymäki Kauhajoelta.

”Nina oli ainut vaihtoehto. Jos ei Nina olisi niitä tehnyt, ei niitä olisi tehnyt kukaan muukaan”, Järvinen sanoo napakkaan tyyliinsä.

”Tämä oli minulle valtava kunnia. Simo on minulle läheinen ystävä ja mentori, jolta olen saanut aina apua, kun olen kysynyt. Se tietysti loi paineita, vain paras olisi kyllin hyvä, mutta lopulta työ syntyi yllättävänkin helposti”, Nina Myllymäki kuvailee sydäntä lämmittävää projektia.

Sisustuksen toteutuksesta on vastannut Paulamäkicustoms Vöyriltä ja korkeatasoisen äänentoiston on toteuttanut Kortetmaa Sound Systems Kokkolasta.

Nina antaa kiitoksen myös Juhalle projektin ensiluokkaisesta hoitamisesta: ”Auto tuli sovittuun aikaan valmisteltuna maalausta varten. Kun sain työni tehtyä, Veljekset Antin Autosta tulivat maalarit paikalle, ja lakkasivat koko komeuden. Kaikki toimi täsmälleen niin kuin oli sovittu.”

Töihin tehty

Juha Järvinen kertoo, että vaikka yhdistelmään on haettu näyttävyyttä, käytännöllisuus ja työhön soveltuvuus on ollut vieläkin tärkeämpää. Esimerkistä käyköön sisustus, jossa materiaalivalinnat on tehty niin, että kiviainesten ajossa väkisinkin ohjaamoon tunkeutuva pöly ei tärvele Paulamäkicustoms Ab:n tekemää hienoa työtä.

Kiillotetusta ruostumattomasta teräksestä valmistetut alleajosuojat, karjapuskuri ja pystyputket ovat Custom Parts Oy:n valmistamia ja täydentävät Milcoa Oy:n toimittamien Alcoa Durabright -vanteiden kanssa kontrastia yhdistelmän viininpunaisella terästettyyn tummansiniseen yleisilmeeseen.

Scanian R-Highline ohjaamo on Järvisen mukaan periaatteessa ulkomaanliikenteen varustuksella. Syykin on selvä, sillä Scania liikkuu kaksoismiehityksellä suhteellisen usein. 11-vuotias Konsta Järvinen on nimittäin mukana isän matkassa niin usein kuin mahdollista.

Konsta Järvinen
Ohjaamon varustelussa on huomioitu se, että Konsta Järvinen istuu usein matkustajan paikalla. Siksi istuimeksi on valittu paras mahdollinen. Ohjaamon oikealle sivulle on kuvattu Simo Riikonen ja kultainen ruisku, jonka hän sai voittaessaan automaalivalmistajan kilpailun.

”Perävälitys on pykälää tiheämpi kuin Scanian konfiguraattori ehdotti. Tämä on pehmeällä alustalla parempi kuin vanhempi auto, jossa on harvempi välitys.”, Juha kertoo. Hän on myös tyytyväinen siihen, että valitsi autoon kytkinpolkimen. ”Sitä voi käyttää, jos haluaa. Sora-autossa se on osoittautunut käteväksi, ja siinä on yllättävän hyvä tuntuma, vaikka sähköinen onkin.”

Järvinen Transport
Kiviainesten ajossa pölyä ei voi välttää. Ohjaamon vasemmalla sivulla on kuvattuna Riikonen työasussaan. Perusmaalauksen ja lakkauksen yhdistelmään on tehnyt Veljekset Antin Auto Seinäjoelta ja muotokuvat Nina Myllymäki Kauhajoelta. Kun projektissa mukana olleet tekijät sijoitetaan kartalle, pohjalaismaakuntiin tulee aika monta osumaa. Ihmekös tuo, sillä Juhan sukujuuret ovat samalla suunnalla.

”Tämä on tällainen isännän auto, itselle työkaluksi tehty”, Juha Järvinen päättää.Lue seuraavaksi