Uutiset

Kuljetuskalusto

Pitkä kävelevälattiainen Laurinaholta

Revisolin Walking Floor

Asiakaskohtaisesti räätälöityjä kuorma-autojen päällirakenteita ja perävaunuja kehittävä ja valmistava parkanolainen Laurinaho-Yhtiöt Oy toimitti ilmajokelaiselle Revisol Oy:lle kävelevälattiaisen puoliperävaunun kierrätysmateriaalien kuljetukseen. Viisiakselinen vaunu on yli 19 metriä pitkä, eli lain sallimissa enimmäismitoissa.

Viime vuonna muuttuneet mittasäädökset ovat mahdollistaneet uudenlaisten kuljetusratkaisujen kehittelyn ja käyttöönoton. Pitkä puoliperävaunu voi olla vaihtoehto ajoon, jossa aiemmin käytettiin auton ja täysperävaunun muodostamaa, moduulimittaista yhdistelmää.

Kiertotalouden tarpeisiin

Ilmajoella pääkonttoriaan pitävä Revisol Oy on kiertotalouden materiaalinkäsittelyä harjoittava yritys. Se jalostaa kierrätykseen ohjattua materiaalia uudelleen käytettäväksi ja energian tuotantoon.

Eri puolella Suomea sijaitsevien omien toimipisteiden välisiin, ja osittain myös asiakkaille toimitettavien materiaalien kuljetuksiin, Revisol käyttää omaa kuljetuskalustoa. Pääosan kalustosta muodostavat yhdistelmät, joissa päällirakenteena ovat takaa purkavat hakekorit.

Pitkä puolikas

Uusimpana tulokkaana kalustossa on Laurinaho Custom Trailers (LCT) Oy:n valmistama viisiakselinen puoliperävaunu, jonka pituus on 19,3 metriä. Vetoautoksi on valjastettu Daf XF 530 6×2.

Walking Floor purkaa kuormaa
Kuormatilan kaksiosainen peitto toimii kauko-ohjatulla hydrauliikalla. Perävaunun pituus on 19,3 metriä. Testikuorma haketta tyhjentyi hieman runsaassa kymmenessä minuutissa hieman korotetulla tyhjäkäynnillä käytettäessä.

Teräsrunkoisen perävaunun kuormatila on valmistettu alumiiniprofiileista, ja kuorman purkamisesta – ja joissain tilanteissa myös lastaamisesta – vastuu on niin sanotulla kävelevällä lattialla. Lattian koneikon ja rakenteet on toimittanut Oregonissa Yhdysvalloissa pääkonttoriaan pitävä Keith Manufacturing Corporation. Yhtiö on valmistanut ensimmäiset Walking Floor -tuotteet jo 1970-luvulla.

Kääntyviä ja nousevia akseleita

Perävaunun akselit ovat Gigant-merkkisiä. Viisiakselisessa telissä äärimmäisten akseleiden väli täytyy olla vähintään 6,7 metriä, jotta telipainoksi saadaan 36 tonnia. Jotta kääntyvyys olisi riittävän hyvä, perävaunun kaksi viimeistä akselia ovat ohjautuvia alle 30 km/h:n nopeudessa. Ohjaus lukittuu, kun nopeus ylittää raja-arvon, peruutusvaihde kytketään tai jos kuljettaja lukitsee ohjauksen manuaalisesti auton kojetaulun kytkimestä.

LCT kääntyviä akseleita
Viisiakselisessa puoliperävaunussa kaksi viimeistä akselia ovat ohjautuvia. Ensimmäinen ja kolmas voidaan nostaa ylös. Kiillotetusta ruostumattomasta teräksestä valmistettu valopalkki viimeistelee perävaunun ulkoasun.

Vaunun ensimmäinen ja kolmas akseli ovat nostettavia. Tyhjänä ajettaessa nostetut akselit vähentävät kulkuvastusta, ja kuormattuna nostolla voidaan parantaa liikkeellelähtökykyä kuormittamalla autoa tilapäisesti enemmän.

Nousevat akseli
Perävaunun akseleista ensimmäinen ja kolmas ovat nostettavia.

Kuormatilavuutta perävaunussa on hulppeat 160 kuutiometriä. Perävaunun omapaino on 13 300 kilogrammaa, ja vetoauto kytkettynä yhdistelmälle kertyy omapainoa hieman alle 24 000 kg. Kantavuutta jää melko tarkkaan 40 tonnia. Revisolin logistiikkapäällikkö Jesse Peltoniemen mukaan kantavuus riittää hyvin, sillä pääsääntöisesti kuljetettava tavara on kevyttä.

19 metriä kuormatilaa
Pressu, joka varmistaa massatavaran oikeanlaisen liikkumiset, päätyy kuorman purkauduttua perävaunun perään. Ennen uutta kuormausta se kelataan vinssillä etupäähän, jolloin se asettuu etuseinälle ja lyhyeltä matkalta lattialle perävaunun etupäähän.

Pienillä kuluilla

Tähän saakka Revisol on käyttänyt materiaalikuljetuksissaan lähes yksinomaan täysperävaunuyhdistelmiä. Käytössä on myös yksi puoliperävaunun ja keskiakseliperävaunun yhdistelmä.

Peltoniemen näkemys on, että puoliperävaunuyhdistelmän hankintahinta ja käyttökulut ovat täysperävaunuyhdistelmää alhaisemmat. Nykymittojen mukaiset pitkät puoliperävaunut mahdollistavat riittävän tilavuuden. Pitkä puoliperävaunuyhdistelmä nähdään optimaalisimpana ratkaisuna Revisolin tarpeisiin.

”Vetoautoksi valittiin Daf, koska kokemustemme mukaan siinä on alhaiset käyttökustannukset. Ehkä se ei edusta kehityksen kaikkein terävintä kärkeä, mutta tärkeämpää on luotettavuus. Huollon tarve on vähäistä ja huollot ovat kohtuuhintaisia”, Peltoniemi päättää.

Lue myös: Kokonaisratkaisuja Laurinaholta

Lue seuraavaksi