Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN TGS 26.400 – Ketterä koukkuauto

MAN TGS

TGS on viime vuonna uudistuneen MAN-malliston eräänlainen monitoimityökalu, josta voidaan eritellä tehokkaita työkaluja hyvinkin erilaisiin käyttötarpeisiin. Siitä hyvänä osoituksena on se, että keväällä Konepörssin koeajossa ollut TGS-sora-auto on aivan toisenlainen kuin nyt koeajettu TGS-koukkuauto.

MAN:n TGS-malli taipuu moneksi. Sopivalla erittelyllä siitä saadaan oikeanlainen työkalu yhtä lailla jakeluun, maansiirtoon kuin maantiellekin. Tämänkertainen koeajoauto oli rakennettu ketteräksi vaihtolavojen käsittelijäksi kuljetuksiin, joissa perävaunua ei ole mukana.

Tehokkain pikkulohko

MAN TGS koukkuauto

MAN:n tyyppimerkinnän numerosarja 26.400 kertoo, että auton kokonaispaino on 26 tonnia ja moottoriteho 400 hevosvoimaa (297 kW). Auton rakenne mahdollistaa rekisteröimisen myös 28 tonnin kokonaispainoon, jos se on tarpeen.

Moottorina on tehokkain kolmesta 9-litraisesta D 1556 -moottorin versiosta. Voimakkaampaa moottoria tarvitsevalle on tarjolla 12,4-litrainen vaihtoehto, joka enimmillään tarjoaa 510 hevosvoimaa (375 kW).

Vaihteistona autossa on 12-vaihteinen TipMatic-automaatti, jota käytetään ohjauspylvään oikeanpuoleisesta viiksestä hyvin loogisella tavalla. Kuormaamattomalla autolla ajettaessa vaihteisto toimi hyvin. Se antaa olettaa, että kuormattunakin vaihteisto-ohjelma on ajan tasalla, sillä yleensä vaihteistoautomatiikalle kuormaamattomana ajo on haasteellisempaa. Vapaarullaustoiminto auttaa polttoaineen säästämisessä ja heijaustoiminto liikkeellelähdöissä pehmeällä alustalla.

Kapeampi ohjaamo

Käyttötehtävää ajatellen autoon oli valittu kapea ja keskipitkä ohjaamo, tyypiltään NN, joka onkin pienin TGS-malliin saatavissa olevista. Ulkopituutta on 1 880 mm ja -leveyttä 2 240 mm. Istuinten takana on hyvin tavaratilaa ja kapeutensa ansiosta kulku ohjaamoon ja sieltä pois on helppoa. Kaksi takaseinän valinnaista ikkunaa tekevät ohjaamosta valoisan ja parantavat näkyvyyttä. Harmittavasti vain joissakin tilanteissa takaikkunoista tulviva valo aiheuttaa ikäviä heijastumia mittaristosta.

MAN TGS koukkuauto
MAN:n kojetaulu on konstailematon. Perinteinen mittaristo on selkeä, mutta ehkä jopa liiankin pelkistetty, sillä esimerkiksi jäähdytysnesteen lämpötila on haettava valikoista mittareiden välissä olevalle infonäytölle.

Ensimmäistä kertaa sitten malliuudistuksen, koeajossa oli MAN, jossa oli perinteinen osoitinnäyttöinen mittaristo. Mittaristossa on isot osoitinnäytöt nopeudelle ja kierrosluvulle sekä pienemmät mittarit polttoaineen ja AdBluen määrille. Muut mittaustiedot, kuten jäähdytysnesteen lämpötila, on haettava esiin päämittareiden välissä olevan infonäytön syövereistä. Siellä tietoa onkin sitten yllin kyllin.

Infonäytön selailu käy johdonmukaisesti ohjauspyörän oikean puolan näppäimillä, ja vasemmassa puolassa on painikkeet vakionopeussäätimelle. Itse ohjauspyörä on karheapintaista, joustavaa muovia, joka ohjaamon lämmettyä tuntuun varsin mukavalta käteen. Valinnaisena saatavissa olevaan nahkarattiin verrattuna muovinen ei tarvitse juurikaan puhdistusta kummempaa hoitoa. MAN:n nykymallistossa ratin säätövarat ovat laajat.

Alustan perusakseliväli on 4 200 mm, joten auto on suhteellisen ketterä etenkin, kun teliakseli on ohjaava. Teliakselin pyörät kääntyvät myös akselin ollessa nostettuna, mikä ei ole ollenkaan huono asia.

Kotimainen koukkulaite

Ystävyydenkadulla Raisiossa Hiab Suomen toimipisteessä MAN:n alustalle on asennettu kadun toisella puolella valmistettu Multilift Ultima 21 SL.53 -koukkuvaihtolavalaite. Laite on matalarakenteinen, sen eturunko on teleskooppinen ja koukkurunko kiinteä. Nostokapasiteettia on 21 tonnia, ja laite on mitoitettu 4,5–6,4 metriä pitkien lavojen käsittelyyn.

MAN TGS koukkuauto
Multilift Ultima 21 SL.53 on kolmeakselisiin autoihin tarkoitettu koukkulaite. MAN:n puolipitkässä NN-ohjaamossa on hyvin tilaa, mutta vuodetta ei ole. Takaseinälle saa kaksikin lisäikkunaa.

Lisävarusteena saatavan Multiliftin Performance-paketin myötä koukkulaitteessa on kipin automaattilasku, nostolle ja laskulle pikatoiminnot sekä laskuvaimentimet. Lisäksi lavan jättämisen ja kyytiin ottamisen lavalukituksen käyttämisineen voi hoitaa yhdellä hallintavivun liikkeellä automaattisesti.

Tässä tapauksessa koukkulaitetta käytetään kuljettajan oikean käden ulottuvilla olevalla hallintapaneelilla. On pitkälti makuasia, mihin hallintapaneeli sijoitetaan, aina se jonkun mielestä olisi parempi toisaalla. Multiliftiin saa toki langattoman kauko-ohjaimenkin, jolloin ohjain voi olla vaikka kuljettajan taskussa.

MAN TGS koukkuauto
Koukkuautossa tarvitaan mukana kaikenlaisia varusteita, joten hyvä varustelaatikko on arvossaan. Hiab Suomi Raisiossa oli asentanut MAN:n runkoon närpiöläisen TransComponent Finland Ltd:n valmistaman BT-työkalulaatikon, jossa on alumiinista valmistettu kehikko pressun tai verkon säilyttämistä varten.

Helppo ajettava

Koeajossa auto oli kuormaamaton, vain tyhjä vaihtolava oli päällä. MAN:n ajo-ominaisuudet ovat olleet hyvät, eikä tämäkään kerta tee poikkeusta. Kuormaamaton, paraabelijousitetulla etuakselilla varustettu auto ei kaikkein rauhallisin ole käytökseltään etenkään, kun akseliväli on kuitenkin melko maltillinen. Siltikään MAN:a ei voi moittia ajo-ominaisuuksien suhteen. Hallintalaitteet ovat hyvin käsillä ja ajaminen on vaivatonta.

MAN TGS koukkuauto
Vetovarustusta ei ole, mutta valmius sen asentamiseen on. Tarvittavat sähköpistokkeet ja ilmaliittimet ovat valmiina. Valopalkit ovat Hiabin valikoimasta.

MAN:ssa ei ollut vetovarustusta, mutta valmius sellaisen asentamiseen kylläkin oli. Moni varmaan miettii, olisiko 9-litraisesta MAN:sta perävaunun vetäjäksi, joten muistutettakoon, että vielä tällä vuosituhannella saman tehoisilla autoilla haettiin puita metsästä 60 tonnin yhdistelmillä. MAN:n kaltaisia autoja käytetään usein jäte- ja kierrätysmateriaalikuljetuksissa, joissa ajomatkat voivat toisinaan olla pitkiäkin. Kuormat ovat kuitenkin tyypillisesti keveitä. Perävaunu ei siis ole täysin poissuljettu mahdollisuus.

MAN TGS 26.400 BL 6×2-4

Moottori: D 1556 Euro6 Step D

  • Iskutilavuus 9,0 litraa
  • Teho 294 kW (400 hv)
  • Vääntömomentti 1 800 Nm

Vaihteisto:

  • MAN TipMatic 12.22 DD
  • 12+2 vaihdetta, suurin vaihde suora

Painot tieliikenteessä:

  • Kokonaispaino 26 000 kg (Vaihtoehtoisesti 28 000 kg)
  • Omapaino 10 400 kg
  • Etuakseli 8 000 kg
  • Telipaino 11 500 kg + 7 500 kgLue seuraavaksi