Uutiset

Kuljetuskalusto

Uuden sukupolven sora-MAN

MAN TGS 41.510

Hieman runsaat vuosi sitten MAN esitteli uuden sukupolven kuorma-autonsa. Saksalaisvalmistaja uudisti koko mallistonsa, lukuun ottamatta pakettiautonakin myytävää TGE-mallia. Mallinimeltään TGS on tuttu, ja MAN-mallistossa se täydentää raskasta kokoluokkaa TGX:n rinnalla. Koeajossamme oli MAN TGS 41.510 8×4 Riiko R200 -soralavapaketilla.

MAN TGS on tarkoitettu sellaisiin raskaisiin ajotehtäviin, joissa alhaisesta omapainosta ja kapeasta ohjaamosta on enemmän hyötyä kuin kaikkein tehokkaimmista moottoreista. Maa-aineskuljetukset ovatkin yksi yleisimmistä TGS-mallin käyttökohteista.

Kapeampi ohjaamo

Ulkoapäin TGS-mallin erottaa TGX:ää kapeammasta ja alustaan nähden alemmas sijoitetusta ohjaamosta. Pitkään, vuoteella varustettuun TGS-ohjaamoon on valittavissa joko normaali tai – kuten koeajoautossa – keskikorkea kattovaihtoehto. TGS:n ohjaamovaihtoehdoissa on myös puolipitkä vaihtoehto, jos petipaikkaa enemmän on tarvetta pidemmälle kuormatilalle.

MAN TGS 41.510
Ohjaamon takaseinä voidaan varustaa kahdellakin ikkunalla, mutta sivuseinälle ikkunaa ei saa. Vuoteen alla on runsaasti säilytystilaa, jonka päätyosastoihin pääsee käsiksi myös ulkopuolelta. Keskiosastoon on saatavissa jääkaappi.

Koeajoauton TM-koodilla tunnettu ohjaamo riittää tiloiltaan myös sellaisiin ajotehtäviin, joissa yöpyminen on tarpeen, jopa säännöllisesti. Sora-auton varusteisiin sopivat hyvin valinnaiset takaseinän ikkunat, joita oli kaksin kappalein. Varsinkin lähellä ohjaamon takakulmaa oleva ikkuna auttaa pienentämään katvealuetta.

Uusi MAN:n ohjaamo on jo moneen kertaan todettu työpaikaksi, josta ei juurikaan ole huomautettavaa. Peilikotelot ovat melko tuhdit, mutta peilien aiempaa parempi sijoittelu on vähentänyt näkyvyyden katvealueita. Aiemmin peilikameroita lupailtiin jo alkukesäksi, mutta niiden tulo varusteluetteloon on siirtynyt syksyyn. MAN-linja-autoihin sellaiset jo saa.

MAN TGS 41.510
Keskikorkealla katolla varustetussa TM-ohjaamossa on mukavasti säilytystiloja tuulilasin yläpuolella. RIO-moduuli huolehtii yhteyksistä pilvipalveluun.

Kaksi moottorivaihtoehtoa

MAN TGS 41.510
Uuden MAN-ohjaamon ovi avautuu reilusti. Suoran etuakselin ansiosta maavaraa on ruhtinaallisesti, mutta ensimmäinen askelma on korkealla.

Kapea ja alas sijoitettu ohjaamo rajoittaa TGS:n moottorivalikoiman 9-litraiseen D15- ja 12,4-litraiseen D26-moottoriin. Kummastakin moottorista on valittavissa kolme tehovaihtoehtoa 330 hevosvoimasta (243 kW) 510 hevosvoimaan (375 kW). Koeajossa olleessa MAN Centerin esittelyautossa oli kaikkein tehokkain moottoriversio.

Suomen lainsäädännön mukaan 375 kilowatin enimmäisteho sallii 75 tonnin yhdistelmäpainon. Täyden 76 tonnin kokonaispainon saavuttaminen edellyttäisi siirtymistä 15,6-litraiseen moottoriin ja suurempaan ohjaamoon eli TGX-malliin. Ilman tarkempia painotietojakin on selvää, että kantavuutta ei tule täyttä tonnia lisää, ehkä joitain satoja kilogrammoja.

MAN:n TGS-mallia ei siis kannata sivuuttaa, kun valitaan esimerkiksi kasettiyhdistelmän vetoautoa. Sellaiseksi koeajoautossakin oli valmius. Teholukemaan nähden MAN:n moottorissa on hyvin vääntömomenttia, parhaimmillaan 2 600 newtonmetriä. Vääntömomentti on kuitenkin jokapäiväisessä työssä korkeaa huipputehoa tarpeellisempi ominaisuus.

Raskaisiin töihin

Mallimerkintänsä 41.510 mukaisesti MAN:n tekninen kokonaispaino on 41 tonnia. Tehtaan sallima telipaino on 26 tonnia, mutta tieliikenteessä se rajoittuu 21 tonniin. Kummallekin etuakselille sallitaan yhdeksän tonnin paino sekä teknisesti että tieliikenteessä.

Suomessa neliakselisen auton kokonaispaino saa tiellä liikuttaessa olla enintään 35 tonnia. MAN:ssa ensimmäisen ja viimeisen akselin välinen etäisyys on 6 400 millimetriä, minkä vuoksi niin sanottu siltasääntö rajoittaa kokonaispainoa 34 720 kilogrammaan.

Etuakseleilla, jotka ovat profiileiltaan suorat, on levyjarrut ja taka-akseleilla rumpujarrut. Tuntuma jarruihin on hyvä, mistä ainakin osan kunniasta saa jarrujen sähköinen EBS-ohjaus. Jousitus on hoidettu kauttaaltaan paraabelijousin. Kuormaamattomana etenemiskykyä ja ketteryyttä voi parantaa telin ilmatoimisella keventimellä, joka on auton päällirakenteet valmistaneen Konekorjaamo Riikosen kahdella palkeella toteuttama.

MAN TGS 41.510
Teräksinen puskuri on kolmeosainen, jolloin vaurion sattuessa ei välttämättä tarvitse uusia koko puskuria. Reilut sakkelit tarjoavat tukevan kiinnityspisteen hinausvälineelle, jos kuljettajan arviot etenemiskyvystä osoittautuvat liian optimistisiksi. Rekisterikilven paikan takaa paljastuu vielä yksi hinauspiste.

Monivetoisissa malleissaan MAN käyttää ZF:n valmistamaa Traxon-vaihteistoa, tässä tapauksessa 12-nopeuksisena ylivaihdeversiona. Napavälitteisten taka-akseleiden välityssuhteeksi auton erittely kertoo 4,00:1. 80 kilometrin tuntinopeudessa moottorin kierrosluku on noin 1 250 kierrosta minuutissa, mikä on reilusti taloudellisella alueella. Moottorin ominaisuudet sallisivat matalammatkin kierrokset.

MAN TGS 41.510

Soralavapaketti Joensuusta

Päällirakenteeksi autoon oli valittu joensuulaisen Konekorjaamo Riikonen Oy:n yli 40 vuoden kokemuksella toteuttama kokonaisuus. Riiko R200 -soralava on valmistettu Hardox 450 -kulutuslevystä, jonka ainevahvuus pohjassa on kuusi millimetriä ja muissa osissa neljä millimetriä.

MAN TGS 41.510
Päällirakenne on Konekorjaamo Riikosen valmistama Riiko R200 -lavapaketti, jossa on valmius kasetointivarustuksen asentamiselle.

Lavan pituus on 6 200 mm ja laitakorkeus 1 100 mm. Tilavuutta on hieman alle 15,5 kuutiometriä. Kippinä on viisijatkoinen Nummi. Lava on rakennettu kasetointivalmiudella, joten auton valjastaminen kasettiperävaunun vetoon käy vähällä vaivalla.

MAN TGS 41.510
Astinlaudan avulla pääsee kurkkaamaan lavalle suoraan ohjaamosta. Maalipinnan suojaksi oli kiinnitetty läpinäkyvä kalvo. Katon reunassa olevasta kahvasta voi pitää kiinni.

Monikäyttömalli

MAN TGS 41.510

Voisi ehkä sanoa, että TGS on MAN:n monikäyttömalli. Alustavalikoima on laajentunut kattavaksi, joten TGS-mallistosta löytyy sopiva versio hyvin moniin käyttötarkoituksiin, ei pelkästään maa-aineskuljetuksiin. Suomessa melko tyypilliseen yhdistettyyn runko- ja jakelukuljetukseen TGS sopii erittäin hyvin. TGS:n parhaita puolia ovat täysin uusi ohjaamo, joka tarjoaa mukavan ja toimivan työympäristön kuljettajalle, sekä hyvät vääntöominaisuudet omaava moottori.


18 huoltopisteen voimin

Jari Riihimäki

Suomessa MAN- ja Neoplan-autojen maahantuonnista vastaa K Auto Oy. Espoossa Juvanmalmilla sijaitseva MAN-Center on maamme MAN-toimintojen keskuspaikka, jossa on maahantuonnin toiminnot, keskusvarasto ja korjaamo sekä myynnin ja vuokrauksen toimintoja.

MAN Centerissä työskentelee myös jälkimarkkinointipäällikkö Jari Riihimäki. Kiteytettynä voisi sanoa, että hänen vastuullaan on kaikki se, mitä asiakas tarvitsee sinä aikana, kun hän omistaa MAN-ajoneuvon. Toisin sanoen huolto-, korjaamo- ja varaosapalvelut sekä takuukäsittelyt ovat Riihimäen vastuualuetta.

”Meillä on 18 huoltopistettä ympäri Suomen, joista Espoon MAN Center on meidän oma ja muut ovat sopimushuoltopisteitä. Pääkaupunkiseudun asiakkaita palvelee oman korjaamomme lisäksi sopimuskumppani Vantaalla”, Riihimäki kertoo.
Lue seuraavaksi