Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN-kuorma- ja pakettiautot pitkäaikaiseen vuokraukseen

E. Laurila Oy

MAN-kuorma-, paketti- ja linja-autojen maahantuojana vuoden 2023 keväästä lähtien ollut Adampolis Finland Oy on laajentanut palveluvalikoimaansa ajoneuvojen vuokraukseen. MAN-paketti- ja -kuorma-autoja on vuokrattavissa pitkäaikaisilla, vähintään 12 kuukauden sopimuksilla.

Pienen tauon jälkeen MAN-ajoneuvojen vuokraus maahantuojan toimesta jatkuu. Suomessa viime keväästä lähtien MAN-maahantuojana toimineen Adampolis Finlandin emoyhtiö Adampolis Group on vuosien ajan harjoittanut autojen ja työkoneiden vuokrausta kotimaassaan Liettuassa, ja on nyt aloittanut paketti- ja kuorma-autojen vuokraustoiminnan myös Suomessa.

Kuljetusliike E. Laurila Oy:n tapauksessa Adampolis Finlandin puolella vuokrausasiaa on hoitanut Pirkanmaan alueen MAN-myyjä Matti Lahti. MAN-kuorma- ja pakettiautojen vuokrausasioissa palvelee myös Arto Kantonen.

Adampolis Finland tarjoaa autoja pitkäaikaiseen vuokraukseen 12, 24 tai 36 kuukauden sopimuksella. Lyhytaikaista vuokrausta ei ainakaan tässä vaiheessa tarjota. Sopimuskaudella kuukausihinta on kiinteä, ja se sisältää renkaat, huollot ja korjaukset.

”Vuokrattaessa auton kustannukset ovat tiedossa etukäteen polttoainekulua lukuun ottamatta. Se auttaa yrityksen talouden suunnittelua”, sanoo Pirkanmaan alueen MAN-myyjä Matti Lahti Adampolis Finlandilta.

Lahti kertoo, että vuokrattavat autot ovat uusia, ja asiakkaan tarpeita vastaava auto pyritään löytämään varastossa olevista, valmiiksi päällirakennetuista tai alustoista, jotka varustetaan tarpeen mukaisella päällirakenteella. Tarvittaessa vuokra-auto voidaan myös tilata tehdastilauksena, jolloin toimitusaika tietenkin hieman pitenee.

Ensimmäiset säiliöautoiksi

Kaksi ensimmäistä Adampolis Finlandin vuokraamaa autoa olivat neliakseliset MAN TGX 35.580 BL -alustat. Asiakkaana on perinteikäs, viime vuonna 60 vuotta täyttänyt lapualainen Kuljetusliike E. Laurila Oy, joka on kuivabulk-tuotteiden logistiikkapalveluita tarjoava perheyhtiö.

Sen lisäksi, että edellä mainitut autot ovat ensimmäiset Adampolis Finlandin vuokraamat, ovat ne myös ensimmäiset E. Laurilan vuokra-autot ja ensimmäiset MAN-merkkiset autot laivueessa.

”Taloudelliset seikat puolsivat päätymistä vuokraamiseen. Tiedämme polttoainekulua lukuun ottamatta etukäteen kaikki autoon liittyvät kustannukset etukäteen”, sanoo E. Laurila Oy:n toimitusjohtaja ja osakas Vesa Laurila. ”Adampolis teki parhaan tarjouksen, jossa hinta oli kohdallaan.”

Hän kertoo, että koronapandemian ja Ukrainan sodan myötä uusien autojen hinnat ja korot ovat nousseet. Se on johtanut siihen, että rahoituksen saamisen edellytykset ovat tiukentuneet. Vuokraaminen on siinä suhteessa sujuva ratkaisu.

”Vuokratulla kalustolla pitää olla tasaisesti töitä, sillä vuokra on maksettava joka kuukausi. Toisaalta vuokra-auto on uusi, joten sopii olettaa, että ainakaan tekniikasta johtuvia suunnittelemattomia seisokkeja ei tule”, Laurila kertoo.

MAN puoliperavaunun vetoauto
Myös Arto Kantosen NEP Finland Oy:lle luovuttamat puoliperävaunun vetoautot ovat jo ehtineet liikenteeseen.

Yli 30 vuotta alalla olleena Vesa Laurila tietää, että uudessakin autossa voi ilmetä asioita, joita täytyy käydä hoitamassa kuntoon korjaamolla. Hänen mukaansa erityisesti päästöjenhallintalaitteet ovat heikentäneet autojen toimintavarmuutta, ja muun muassa erilaiset anturiviat aiheuttavat tarpeetonta harmia.

”Toivoa sopii, että korjaamolle pääsee tarvittaessa viipymättä ja että varaosia on riittävästi hyllyssä. Meilläkin on asiakkaita, joille materiaalivirra on oltava säännöllistä ja jatkuvaa, joten auto pitää saada nopeasti kuntoon.”

Laurilassa omaa kalustoa on kautta aikojen huollettu ja korjattu merkittävässä määrin omalla korjaamolla. Vesa Laurilan mukaan taloudenpidon näkökulmasta korjaamotoiminnassa on syntynyt sellaisia kuluja esimerkiksi erilaisista yleistarvikkeista, joita ei ole voitu kohdentaa riittävällä tarkkuudella autokohtaisesti. Vuokratun kaluston osalta sellaisia ei pitäisi enää syntyä.

Omalla päällirakenteella

Normaali käytäntö on, että auto vuokrataan päällirakenteineen, mutta toisinkin voidaan toimia, etenkin erikoisempien tarpeiden kohdalla. Laurilan autoissa säiliöt sekä niihin liittyvät muut rakenteet ovat kuljetusliikkeen omia, ja vain itse autot on vuokrattu alustoina.

Päällirakenteena oleva, jo käytössä ollut kippaava jauhesäiliö lisälaitteineen on Laurilan oma ja asennettiin yhtiön omalla korjaamolla.

”Rakeisten ja jauhemaisten aineiden kuljetukseen tarkoitettujen bulk-säiliöiden elinkaari on moniin muihin päällirakenteisiin verrattuna yleensä pitkä. Sama säiliö voi olla useammankin auton päällä. Se asettaa jonkin verran reunaehtoja automerkin valintaan ja osaltaan myös haasteita vuokraamiseen. Säiliön, kompressorin ja hydrauliikan vaihtaminen uuteen alustaan on aina oma työmaansa, joten nyt on pohdittava, mikä on viisain tapa toimia, kun auton vuokra-aika päättyy”, Vesa Laurila toteaa lopuksi.
Lue seuraavaksi