Uutiset
Maastoon menevä nostaja
Teollisuuden ja rakennusalan nostotöissä hyödynnetään usein helposti liikuteltavia ja ketteriä autoalustaisia nostureita, joiden nostokyvyt ja ulottuvuudet ovat muutamassa vuosikymmenessä kohonneet täysin uusiin lukemiin. Rakennustyömaalla pyörähtävä satatonninen nosturi on arkipäivää niin pääkaupunkiseudulla kuin monilla muillakin teollisuuspaikkakunnilla. Kuusankoskella sijaitseva perinteikäs nosto- ja kuljetusalan toimija Nosto- ja Kuljetus S. Lehtinen Oy päätti yhdistää nostokykyyn myös maastokelpoisuutta. Telivetoinen ja etupainoinen nosturiauto ei ole kaikkein etevin menijä pehmeällä alustalla saati maastossa, minkä vuoksi perheyritystä luotsaava Simo Lehtinen käänsi katseensa kohti jokapyörävetoista alustaa. Isohkon nosturin vuoksi valinta kääntyi viisiakseliseen alustaan, mikä teki merkkivalikoiman hyvin kapeaksi. Useiden toimijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt nosturiauto aloitti aherruksensa Lehtisen reilun kymmenen ajoneuvon laivastossa reilu vuosi sitten.
”Olen erittäin tyytyväinen niin autoon kuin nosturinkin ominaisuuksiin”, kertoo Kuusankosken keskustassa nostotöistä tavoitettu Lehtisen luottokuljettaja Matti Huovila, joka sai itsekin osallistua tiiviisti ajoneuvon suunnitteluun ja räätälöintiin.
Rakentamisen lähtökohtana oli neliakselinen, jokapyörävetoinen Actros 4148AK, joka varustettiin ohjaavalla teliakselilla Daimlerin hovihankkijan, Paul Nutzfahrzeugen tallissa Saksassa. Suomen maankamaralle saavuttuaan 10×8*6 –Actros ajettiin varusteluun Tyllikselle Kokkolaan. 150 tonnimetrin Fassi-nosturi vaatii vakavuuden takaamiseksi jämerän runkovahvistuksen, joka ulottuu etupuskurista vetoakseleiden takapuolelle saakka. Vakavuuden ja vääntöjäykkyyden kasvattamiseksi varustetaan isommat Fassi-nosturit myös tehdasvalmiilla apurungolla.
”Etutukijalat yhdessä etujalkoihin ulottuvan runkovahvistuksen kanssa ovat meidän vaativissa työtehtävissä välttämätön varuste”, pohtii Huovila rakentamiskustannuksia kasvattavaa rakennetta. Monesti Lehtisen kaluston tapaa nostotöistä hallien sisätiloista, missä auton ympärillä on rajallisesti vapaata tilaa. Juuri näissä kohteissa korostuvat perinteisen tukijalkaratkaisun edut.
Ennakkoluulottomia valintoja
Suomessa varsin vahvan aseman saaneesta Fassista ei Lehtisen luotsaamassa talossa ollut aikaisempia kokemuksia. Lehtisen mukaan nosturin merkin ratkaisi paljolti aktiivinen ja asiantunteva myyjä.
”Toisaalta halusimme kokeilla uutta ja hyvässä maineessa olevaa nosturimerkkiä”, valottaa Lehtinen hankinnan taustoja.
Tylliksen valmistama lavarakenne on hyvin yksinkertainen, joskin samalla monikäyttöinen. Tasaisessa lavanpohjassa on muun muassa lukuisa joukko sidontapisteitä sekä tolppataskuja kuormankiinnittämistä varten. Lavan takapäähän tehtiin ulosvedettävä takapalkki, jonka avulla myös pidempien kappaleiden kuljettaminen sujuu vaivatta.
”Varustukseen kuuluu myös 6,5 kilowatin aggregaatti sähköntuotantoa varten”, valottaa Huovila ajokkinsa ominaisuuksia.
Omavaraisuudesta on lukuisia etuja toimittaessa sähköverkon ulkopuolella, mikä on Lehtisen kalustolle normaalia arkea. Yksi yrityksen toiminnan tukijaloista on rautateillä tehtävät huolto- ja korjaustoimet. Näistä tavanomaisimpia ovat rataverkon vaihdetyöt. Monesti työkohteeseen johtaa ainoastaan kapea metsäautotie, jonka varrelta on turha etsiä pistorasioita saati leveitä kääntöpaikkoja.
Nämä monipuolisia haasteita tarjoavat työmaat tuovat mukanaan myös onnistumisen riemuja, jotka tekevät Huovilan arjesta kiinnostavan ja vaihtelevan.
”Asvalttikentällä tehtävät rutiinityöt eivät synnytä samanlaista onnistumisen riemua kuin kiivaassa aikataulussa upottavassa maastossa tehtävät erikoistyöt”, pohtii ajokkiinsa tyytyväinen Matti Huovila.
Maastokelpoisuudesta on etuja, joskin ääritilanteissa hyvä etenemiskyky saattaa viedä ajokin syvälle pehmeikköön. Huovilan mukaan kaikilta työmailta on tultu omin voimin takaisin tielle – vielä toistaiseksi.
”Työmaalle mennään ristilukkojen turvin, etuakseleiden lukkoja kytketään vasta pyörän lyödessä joutavaa. Ja siinä vaiheessa on vaihdettava myös etenemissuuntaa, sillä liki 37 tonnia painavan auton hinaamista varten on paikalle tilattava suurin tiedossa oleva hinauskalusto”, tuumaa Huovila päätteeksi.
Ari Perttilä