Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljetus 2023 -messujen satoa – osa 8


Konepörssin toimitus kiersi Kuljetus 2023 -messuilla kolmen päivän ajan.



Kome

Kome esitteli uusia, moduulirakenteisia valojärjestelmiään. Esittelytelineeseen oli koottu erilaisia valokokoonpanoja, joita pääsi sitten tutkimaan tositilanteessa eli nappia painamalla syttyivät eri valot; ajo-, jarru- ja vilkkuvalot. Näin saatiin havainnollinen kuva, miltä valot näyttävät yön pimeydessä.

Valoyksikön perustana on alumiinista tai ruostumattomasta teräksestä valmistettu kaarirakenne. Niitä on saatavana eri värisenä sekä kahtena eri kokona. Kaaren sisälle voidaan rakentaa erilaisia led-valokokoonpanoja. Lisäksi kaareen voidaan kiinnittää kiinnitysrautoja tai vaikkapa sivuvaloja ja heijastimia. Teräsosiin on tehty laserleikkaamalla kiinnitysreikiä, joten poraushommiin ei tarvitse ryhtyä, jos on tarve lisätä valoja.

Komelta sanotaan, että valopakettiparin paino on jopa 12 kilogrammaa kevyempi verrattuna perinteisiin valotelineisiin.

Komen uusia valoratkaisuja.


Jekko Finland

Jekko Finland esitteli osastollaan uutta, tela-alustaista Jekko SPX328 -mininosturia. Laite on täyssähkökäyttöinen. 48 voltin litiumioninakuston luvataan riittävän hyvin yhden, pitkän työpäivän ajan. Lataus tapahtuu valovirralla (230 V). SPX328 on varustettu vesitiiviillä 10 tuuman kosketusnäytöllä, joka on sijoitettu kannen alle suojaan. Sen avulla voidaan tehdä asetuksia ja siitä voidaan lukea käyttöönottoon ja käyttöön liittyviä ohjeita niin teksteinä kuin videoina. Koneessa on neljä käyttäjäprofiilia, joiden hallinta tapahtuu juuri kosketusnäytön avulla. Nosturin varsinainen käyttö tapahtuu langattomalla kauko-ohjaimella. Jekko Finlandin mukaan laite on erittäin helppokäyttöinen ja soveltuu näin hyvin vuokraamokäyttöön. Laite petaa itsensä tarvittaessa automaattisesti.

Jekko SPX328:n omapaino on 2 300 kilogrammaa. Sen nostokapasiteetti on 2 800 kilogrammaa ja maksimi ulottuma 10,4 metriä. Lisävarusteita on listalla muun muassa vinssi, sähköjibi sekä mekaaninen lisäjibi. Vinssissä on vaijeria 125 metriä. Näin esimerkiksi nostot hissikuiluissa onnistuvat ilman lisävarusteita. Nosturin kuljetusleveys on 730 ja -korkeus 1 610 millimetriä. Jekko-nosturit valmistetaan Italiassa.



Jørn Bolding, Goldhofer

Jørn Bolding AS edustaa Goldhoferin kuljetusratkaisuja Suomessa. Kuvassa Pohjoismaiden markkinoille suunniteltu, uusi Stepstar-lavettipuoliperävaunu. Akselivälejä on pidennetty Keski-Euroopassa käytettäviin malleihin verrattuna. Näin kyytiin saadaan enemmän hyötykuormaa.
”Akselit ovat vahvempaa tekoa ja lavetin omapaino on keventynyt”, sanotaan Jørn Boldingilta. Omapaino on 12 400 ja kantavuus 61 600 kilogrammaa. Valurautaiset kiinnityslenkit (pikkukuva) ovat luokiteltuja ja ne ovat kolossaan poissa tieltä, kun niitä ei tarvita. Varusteisiin kuuluvat myös konttilukot ja alumiiniset rampit. Lava on levennettävissä kolmen metrin kokonaisleveyteen. Tuotteella on vaatimustenmukaisuustodistus (COC).

Tämä lavetti lähti messujen jälkeen heti ajoon PokkaRahti Oy:lle Espooseen.



Kaha

Kahalta ratkaisu ilmastointilaitteen letkuliittimien prässäykseen. Hydrauliikkaletkujen puristin on yleinen työkalu monissa korjaamoissa ja varikoilla. Ilmastointilaitteen letkuja sillä ei kuitenkaan ole pystynyt prässäämään ilman leukojen vaihtoa. Kaha tuo nyt markkinoille ratkaisun, jolla tuo AC-letkujen valmistus onnistuu hydrauliikkaletkujen puristimella ja leuoilla. Sitä varten on nyt kehitetty omantyyppinen letku sekä liitin (kuvassa), jolloin AC-letkujen valmistus onnistuu olemassa olevalla letkupuristimella.

Aggregaatteja sisäkäyttöönkin. Kahan tarjonta on kasvanut Whisper Power -aggregaateilla. Ne ovat Kahan Ilkka Virkkusen mukaan käyntiääneltään erittäin hiljaisia, ja ne soveltuvat näin hyvin esimerkiksi sisäkäyttöön vaikkapa kiinteästi asennettavaksi huoltoautoon tai työmaaparakkiin. Pakokaasujen ulosvientiä varten laitteen alareunassa on tukeva putkiliitos. Kuvan yksilö painaa 68 kilogrammaa ja siitä irtoaa näennäistehoa 4,4 kilovolttiampeeria (kVa). Mallistossa on runsas määrä erikokoisia aggregaatteja.

Kahan valikoimasta löytyy nyt myös raskaan kuljetuskaluston käyttöön soveltuva, jälkiasennettava törmäysvaroitin- ja kaistavahtijärjestelmä, Mobileye. Keskellä tuulilasiin asennettava anturi ja sivuilla ajoneuvon sivuille kiinnitettävät, taaksepäin suuntaavat anturit. Järjestelmä antaa äänimerkkejä tai valosignaaleja, jos vaara uhkaa. Se ei tee mitään äkkinäisiä ohjausliikkeitä tai muita toimintoja kuljettajasta riippumatta.

Indel B -akkukäyttöinen jääkaappi, jossa on myös pakastustoiminto.


Kempower

Kempower on vahvasti sähköistämässä suomalaista sähköautoilua. Yrityksen valmistamat latausasemat ovat tuttu näky jo monissa henkilöautojen latauspisteissä. Nyt myös raskas kalusto alkaa sähköistyä, joten kentälle tarvitaan järeämpää latauskalustoa. Kuvassa Timo Kenttälä esittelemässä nestejäähdytettyä, 400 kilowatin tehon antavaa lataussatelliittia, joka Kenttälän mukaan soveltuu hyvin kaukokuljetusten runkolinjojen välilataukseen. Yritys tekee paljon yhteistyötä autovalmistajien kanssa. Scaniankin osastolla oli nähtävissä Kempowerin valmistamaa latauskalustoa Scanian väreissä.

Kempower on myös mukana kehittämässä tulevaisuuden latausjärjestelmiä. Puhutaan Megawatt Charging -järjestelmästä (MCS), joka on tarkoitettu suuriakkuisia ajoneuvoja varten. Tarjolle tulee kolme teholuokkaa. (1.) 350 kilowattia, (2.) 1 MW eli 1 000 kilowattia, joka on suunnattu nimenomaan maanteiden raskaalle kuljetuskalustolle. Huipputehoa on luvassa (3.) 3,75 MW:a. Näin suuritehoisia latausasemia tullaan käyttämään satamissa ja lossilaitureilla erilaisten vesikulkuneuvojen lataukseen. Tämän uuden järjestelmän myötä markkinoille tulee uusi liitin CCS-liittimen rinnalle. MCS-järjestelmän latureita odotellaan markkinoille 2–3 vuoden sisällä.

 



Koivunen

Hyvalta uusi Titan LZ -koukkulaitesarja. Koivunen Oy:n osastolla oli ensiesittelyssä uuden mallisarjan järein koukkulaite, 24T-S. Sen nostokapasiteetti maasta on 24 tonnia. Titan LZ -koukkulaitteita on saatavana myös 18, 20 ja 22 tonnin versioina. Titan LZ -sarjan koukkulaitteiden asennuskorkeus on 195 ja tunnelikorkeus 100 millimetriä. Kiinnitys tapahtuu pulteilla. Asennusta varten on saatavilla merkkikohtaisia kiinnikkeitä yleisimpiin automalleihin. Lavalukot ovat käännettävissä ulkoa tai sisältä päin tapahtuvaa lukitusta varten. Ohjausventtiilistö on sijoitettu pystyyn koukkulaitteen etupäähän. Näin säästetään tilaa, kun venttiilistöä ei tarvitse ”tunkea” auton rungon sisään. Uuteen Hyva Titan LZ -sarjan koukkulaitteeseen saa lisävarusteena langattoman kauko-ohjaimen.

Titan LZ 24T-S -koukkulaite

 



Lue myös:

Lue seuraavaksi